5 minut čtení

Brigáda v McDonald’s? 5 důležitých podnikatelských lekcí, které se tam naučili Bezos a spol.

Pokud jste ještě na škole a hledáte nějaký přivýdělek, možná jste si všimli nabídky práce v McDonald’s, ale ohrnuli jste nad tím nos, protože k něčemu takovému byste se přeci nesnížili. Jenže možná tím přicházíte o cenné lekce.

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu a dnes nejbohatší muž světa, započal svou kariéru v 16 letech právě v McDonald’s. A když se ho na tuto část jeho života zeptáte, nedočkáte se žádných ironických úsměvů, ale vážného ocenění této zkušenosti.

„Jako mladý člověk se toho v McDonald’s nau­číte hodně. Je to jiné než to, co se naučíte ve škole. Nepodceňujte hodnotu takové zkušenosti,“ řekl Bezos v rozhovoru s Cody Teetsem, autorem knihy Golden Opportunity: Remarkable Careers That Began at McDonald´s.

Sám Bezos vyzdvihuje zejména zkušenost se zákaznickým servisem, která mu velmi pomohla v začátcích budování Amazonu. Stejně tak si cení zkušenosti s prací pod tlakem, protože samotný byznys není nic jiného, než neustálá práce pod tlakem.

Ale není to jen Jeff Bezos, mnoho dalších úspěšných osobností začalo svou kariéru právě za pultem slavného fastfoodového řetězce.

Takový Carl Lewis, legendární atlet a držitel devíti zlatých olympijských medailí, se prý díky práci v McDonald´s naučil vnímat hodnotu každé vteřiny a to mu pomohlo stejně vnímat hodnotu času v jeho tvrdých trénincích.

Pokud tedy dáte práci v McDonald’s či jiném fastfoodovém řetězci šanci, těchto 5 důležitých lekcí si z toho odnesete:

1. Žádný úkol vám není cizí

Pokud si založíte vlastní byznys, zejména v jeho začátcích musíte být schopní a ochotní dělat doslova všechno. I v pozdější fázi se vám však může stát, že vám vypadne člen týmu a vy si budete muset vyhrnout rukávy a práci za něj udělat, i kdyby to obnášelo utírání podlahy.

A přesně to se naučíte i v McDonald’s, kde sice máte svou základní roli, ale zaměstnanci jsou vedeni k tomu, aby byli ochotni kdykoli s čímkoli pomoci kterémukoli ze svých kolegů.

2. Chyby jsou v pořádku

Pokud se ve svém vlastním byznysu neodvážíte chybovat, těžko na trhu uspějete. Protože jedině s chybami přichází rozvoj, který zlepší vaše výsledky. A to samé musíte naučit i své zaměstnance. A když chybu udělají, netrestat je, ale dohlédnout na to, že se z ní poučí.

Bezos vypráví, že v jednom z prvních dnů v práci rozbil nádobu s kečupem a ten se rozletěl po celé místnosti. Manažer však řekl, že se nic neděje, dal mu mop do ruky a řekl mu, ať si to pamatuje a pracuje dál. Bezos už nikdy nádobu s kečupem nerozbil.

3. Umíte jednat s lidmi

Když si založíte vlastní byznys, těžko můžete čekat, že nepřijdete do kontaktu s lidmi. Spíše naopak, bude vás čekat spoustu vyjednávání a často s lidmi, kteří se třeba nebudou chovat podle vašich představ. A vy se musíte naučit, jak se s každým člověkem dohodnout, ať už je to obchodní partner nebo zaměstnanec.

V McDonald’s se naučíte správně komunikovat se svým týmem, aby vše fungovalo tak, jak má. A stejně tak se naučíte jednat se zákazníky, protože na druhé straně pultu se mohou často objevit velmi nepříjemní lidé. Díky tomu rozvinete svou empatii a schopnost efektivní komunikace.

4. Na přípravě záleží

V byznysu nemůžete věci dělat jen tak nahodile, bez přípravy. Pokud byste přípravu podcenili nebo úplně vynechali, čeká na vás chaos, který vašemu podnikání jistě neprospěje.

V McDonald’s toto vědí a proto si na dobré přípravě dávají záležet, ať už se jedná o plánování směn všech pracovníků či přípravu kuchyně před blížící se směnou. Všechno má svůj mnoha lety prověřený systém, díky kterému se z jednoho malého obchodu stala jedna z největších franšíz na světě.

5. Pozitivní přístup je základ

Pokud se na zákazníky ve svém vlastním byznysu budete mračit, těžko nějaký obchod domluvíte. Vy naopak potřebujete mít schopnost zlepšovat náladu i těm zákazníkům, kteří mají špatný den. To samé potřebuje i váš tým, který bude podávat ty nejlepší výkony právě v momentech, kdy bude v kanceláři panovat dobrá nálada.

Prací v McDonald’s se naučíte, že obyčejný úsměv dokáže zázraky. Ať už budete chtít zlepšit náladu kolegovi, nebo třeba zamračenému zákazníkovi, který si nemůže vybrat z nabídky. Někdy se to možná mine účinkem, ale vás takový úsměv nic nestojí a navíc je prokázáno, že samotný úsměv může zlepšit vaši náladu. A to za to stojí.

Sečteno podtrženo...

Možná jste se někdy pousmáli nad tím, když McDonald’s přišel s kampaní, který tvrdila, že vás práce u něj připraví na založení vlastního startupu. Jenže upřímně, ono to není vůbec daleko od pravdy. Ať už je to McDonald’s, KFC či Starbucks, práce v dokonale fungující firmě vás může posunout o velký kus kupředu, pokud máte oči otevřené a snažíte se načerpat co nejvíce inspirace.

Hodnocení: +40
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.