2 minuty čtení

Vladimir Putin nesouhlasí s Gretou: "Nadšení z jejího proslovu nesdílím, svět je komplexnější"

Ruský prezident odsoudil projev šestnáctileté švédské školačky, který minulý týden přednesla na klimatickém summitu OSN v New Yorku a v kterém světové lídry obvinila z nedostatečného boje proti klimatické změně.

"Možná vás zklamu, ale nesdílím všeobecné nadšení z projevu Grety Thunberg," řekl podle agentury #Reuters na energetickém fóru v Moskvě.

"Nikdo zřejmě Gretě nevysvětlil, že moderní svět je komplexní a jiný," pokračoval #Putin. "Lidé v Africe nebo v mnoha asijských zemí chtějí mít stejnou životní úroveň jako Švédsko."

Putin řekl, že děti, které se zajímají o problémy životního prostředí, mají být podporovány. Zároveň ale rodiče mladé dívky nařkl z toho, že vášeň své dcery zneužívají.

"Když někdo používá děti a teenagery pro osobní zájmy, zaslouží si být pouze odsouzen. Jsem si jistý, že Greta je hodná a velmi upřímná dívka. Ale je zodpovědností dospělých, aby se teenageři a děti nedostávali do některých extrémních situací."

Ruský prezident tak očividně sdílí pohled svého amerického protějšku Donalda Trumpa, který po projevu Grety na svůj Twitter s notnou dávkou sarkasmu napsal: "Vypadá jako šťastný mladá dívka, která se těší na světlou a nádhernou budoucnost."

#Greta Thunberg minulý měsíc světovým lídrům na summitu #OSN řekla: "Tohle je všechno špatně. Neměla bych tady být. Měla bych být ve škole na druhé straně oceánu, ale vy všichni od nás mladých očekáváte, že vám dáme naději. Jak se opovažujete? Ukradli jste moje sny, mé dětství svými prázdnými slovy, a to jsem jednou z těch šťastnějších!"

Dolní komora ruského parlamentu tento týden pozvala Gretu do Ruska, aby zde na téma klimatické změny promluvila.

 

#aktuality #rusko #klima

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.