3 minuty čtení

Chcete opravdu vydělávat na burze? Kupujte akcie podle jejich názvu, tvrdí studie

Tohle je TA investiční strategie, na kterou jste celý život čekali!

Když jsem byl na střední, měl jsem kamaráda, který sázel na sportovní zápasy. Což nebylo nic divného, dělali jsme to asi všichni kluci. Někdo víc, někdo méně. Většina z nás však byla dlouhodobě v mínusu. Až na tohoto kamaráda, který na rozdíl od nás nezkoumal sestavy, historická střetnutí nebo aktuální formu. Ne, on sázel podle toho, který tým měl hezčí dresy! Jakkoli to zní bizarně a my jsme se mu za to vysmívali, jediný tento kamarád nebyl ve ztrátě. Ne, že by vydělával miliony, ani tisíce to nebyly, ale držel se víceméně na svém. A hlavně si nezatěžoval hlavu přemýšlením. Geniální.

A vy dle nové studie kalifornské Pomona College může udělat něco podobného při výběru akciových titulů do svého portfolia!

No nezní to krásně? Už žádné studování knih Benjamina Grahama či strategie Warrena Buffetta. Už žádné vysedávání u ekonomických a politických zpráv. Teď už stačí jediný pohled a hned víte na jakou firmu vsadit.

Výzkumníci z Pomona College se zaměřili na období mezi lety 2006 až 2018 a sledovali výsledky akciových titulů na základě tickerů, tedy zkratek, podle kterých si investoři vybírají své investice na burze. Jak se ukázalo, sázka na dobře znějící tickery by v tomto období byla velmi dobrou volbou, když balík těchto akcií rostl v tomto dvanáctiletém období v průměru o 13,22 %, zatímco CRSP Total Market Index, který sdružuje kolem 4 tisíc akciových titulů, si připisoval jen 4,9 %.

"Na efektivním trhu s racionálně uvažujícími investory by nákup a prodej akcií probíhal čistě podle finančních výsledků firem. Ale jak dobře víme, takhle to ve skutečnosti nefunguje, investoři se musí rychle orientovat v chaosu dat a informací," napsali k výsledkům studie autoři Naomi Baer, Erica Barry a Gary Smith.

A jak tedy takové "správné" tickery vypadají? Měly by být snadno vyslovitelné a v naprosto ideálním případě by měly vystihovat obor, ve kterém se daná firma pohybuje. Dobrou volbou tak mohou být akcie Papa John´s (PZZA), Boingo Wireles (WIFI), Anheuser Busch (BUD), Ferrari (RACE) či Salesforce.com (CRM).

Mimochodem, tato strategie vychází alespoň z nějaké logiky a má svůj psychologický základ. Jak ovšem fungovalo sázení podle dresů, to dodnes vysvětlit nedokážu.

#investovani #burza #akcie #ticker #inspirace #studie

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.