4 minuty čtení

Ranní zprávy 01.10.2019: Apple opět za bilion USD, další aerolinky to mají za sebou a WeWork to...

WeWork to konečně odpískal. Je tady pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno letos poprvé v říjnu! WeWork se konečně odhodlal udělat asi jediný logický krok a celé své nepovedené IPO zrušit. Bylo načase, dnes už je možná po poctivém mediálním PR i ta valuace 10 miliard USD příliš. Kdo si naopak včera IPO vyloženě užíval, byla čínská společnost Transsion. Že ji neznáte? To je chyba, protože ovládá 49 % afrického trhu s chytrými telefony a o její akcie byl takový zájem, že se ani na všechny investory nedostalo. Ať se vám dnes daří!

-----

Chcete více inspirace na své timeline? Pak neváhejte sledovat účty redaktorů Tomáše Durčáka a Milana Charváta. Přidat můžete také zkušeného analytika Štěpána Křečka.

-----

Slova dne

„Rozhodli jsme se odložit naše IPO a zaměřit se na náš hlavní byznys. Máme však v úmyslu udělat z WeWork veřejně obchodovanou společnost a těšíme se na další návštěvu veřejných akciových trhů v budoucnu.“

Po týdnech odkladů a odvolání CEO se společnost #WeWork rozhodla oficiálně zrušit své plánované #IPO, které mělo původně probíhat již nyní na podzim a ještě před 14 dny bylo odloženo nejpozději na konec roku. Ve společném prohlášení to oznámila nová dvojice ve vedení společnosti Artie Minson a Sebastian Gunningham, kteří nyní musí především zajistit snížení nákladů.

-----

Číslo dne

64 %

Čínská obdoba amerického Nasdaqu má za sebou IPO společnosti #Transsion, která je s tržním podílem 49 % dominující jedničkou na africkém trhu s chytrými telefony. Akcie během prvního obchodního dne dokázaly vyrůst až o 96 %. Nakonec zkorigovaly "jen" na 64% růst, díky kterému si Transsion z prvního dne na burze odnesl valuaci 46,24 miliardy juanů (6,48 miliardy dolarů). Společnost během IPO od investorů dostala v přepočtu 400 milionů dolarů a zájem mezi investory byl tak velký, že velká část zájemců o akcie se k nim vůbec nedostala.

-----

Vítěz a poražený

Apple +2.35 % (223.97 USD)

#Apple včera s sebou nahoru táhl celý technologický sektor i index #Nasdaq. Analytici #JPMorgan zvýšil svou cílovou cenu za akcii společnosti z 243 na 265 dolarů. Apple by dle analýzy měl růst až o 20 %, a to díky nečekaně dobrým prodejům iPhonů. Růst také opět posunul valuaci firmy nad 1 bilion dolarů.

Reckitt Benckiser -3.81 % (15.89 USD)

Výrobce dezinfekčního produktu #Dettol, společnost #ReckittBenckiser, dopadla u JP Morgan oproti Apple opačně. Klienti banky dostali informaci, aby se připravili na slabé výsledky z Q3 a spíš na slabší růst letošních celoročních prodejů, jež se od července očekává v rozmezí 2-3 %.

-----

Burza

#WallStreet vyrazila do nového týdne zhruba půlprocentním růstem na všech hlavních indexech. Z nemalé části šlo o korekci pátečního poklesu. Investoři spíš vyčkávají, jaký bude další vývoj jednání mezi USA a Čínou a co přinese výsledková sezóna, která je již opět za dveřmi.

-----

Bleskově

Rakouské předčasné volby vyhrál bývalý kancléř a favorit #SebastianKurz, jehož lidová strana dostala 37 % všech hlasů. Druzí sociální demokraté (22 %) naopak dopadli nejhůře od druhé světové války.

Na evropském trhu končí další letecká společnost. Týden po britské #ThomasCook vyhlásily kvůli finančním problémům bankrot slovinské aerolinky #AdriaAirways.

#CNB včera informovala, že dluhy českých domácností v srpnu oproti červenci vzrostly o dalších 9,24 miliardy korun. Oproti loňskému srpnu byly vyšší o 101,9 miliardy korun a posunuly celkový dluh Čechů na 1,713 bilionu Kč.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (například s tím slíbeným Einsteinovým mozkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter #alibaba #JDcom

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.