2 minuty čtení

Největší chyba, kterou dělají začínající podnikatelé? Mark Cuban zná odpověď

Založit si firmu a rozjet byznys není nijak složité. I proto se do podnikání pouští čím dál více lidí, čemuž nahrává i velmi nízká nezaměstnanost. Ne každý je však se svým byznysem úspěšný. Spíše naopak, až 90 procent všech podnikatelů v prvních letech zkrachuje. Kde je zakopaný pes tohoto "masakru"?

Americký miliardář a majitel basketbalového týmu Dallas Mavericks je s odhadovaným jměním ve výši téměř 4 miliardy dolarů člověkem, který už o zakládání a rozjíždění úspěšného byznysu něco ví. A nejenže sám založil a později prodal několik úspěšných firem, ale dnes také aktivně investuje do začínajících firem, účastní se například jako investor také televizní show stanice ABC The Shark Tank.

Za svou podnikatelskou kariéru už Cuban dostal spoustu otázek a divákům i čtenářům předal mnoho cenných rad ohledně byznysu. Ale jedna rada nad všemi trochu vyčnívá a týká se všech, kteří s podnikáním začínají. A nebo i těch zkušenějších, kteří už za sebou mají krach firmy a stále nepřišli na to, kde se stala chyba.

Dělejte svojí práci!

Tou prací, kterou má Mark Cuban na myslí, je sebevzdělávání a absolutní poznání vašeho trhu. Pokud totiž jdete dělat byznys na nějaký trh, je jasné, že na něm budete soupeřit s mnoha zkušenějšími soupeři. A pokud se nebudete rychle vzdělávat, abyste toho věděli o svém trhu a zákaznících minimálně tolik, jako oni, jste odsouzeni k neúspěchu.

Cuban připomíná své začátky na přelomu osmdesátých a devadesátých let, kdy rozjel a následně úspěšně prodal svou firmu MicroSolutions.

„Bydlel jsem v třípokojovém bytě s dalšími pěti kluky, spal na zemi a jedl večeře za dolar. Ale absolutně jsem se soustředil na svůj byznys, vzdělával se, chodil na konference, seznamoval se. Nenašli byste žádnou knihu z tehdejší doby o počítačích, kterou bych nepřečetl. Chtěl jsem se prostě dostat na vrchol,“ řekl k tomu Cuban. Vyplatilo se, tenhle svůj první byznys Cuban prodal za 6 milionů dolarů a nastartoval svou cestu k miliardovému majetku.

A pokud byste se mu někdy chystali konkurovat, má pro vás jasný vzkaz: „Chcete mi konkurovat? Tak si buďte sakra jistí tím, že víte co děláte a máte dostatečné vědomosti. Protože jinak vám nakopu zadek.“

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.