5 minut čtení

Snažíte se vstávat brzy ráno? Dle špičkových genetiků budete obézní, nemocní a neproduktivní

Jakákoli snaha přeprogramovat váš přirozený chronotyp vám může způsobit vážné zdravotní problémy. A zkrátit vám život.

Je to jedno z vděčných témat, které se nyní pravidelně vrací. Různé virální články o tom, jak úžasné věci se vám začnou dít, pokud budete vstávat ve 4:30 nebo v podobnou nekřesťanskou hodinu. Ranní ptáčata jsou prý šťastnější, zdravější, produktivnější a spoustu dalších věcí.

Tyto rady nejenže tak úplně nestojí na žádném seriózním výzkumu, ale mohou pro některé z nás být bez nadsázky zdraví nebezpečné podobným způsobem jako tvrzení, že rakovinu vyléčíte krystaly, přijímáním energie ze slunce, nebo že ji můžete "vykadit". Špatné a nepřesné zdravotní rady mají tu nepěknou vlastnost, že mohou mít reálné následky... například reálné onemocnění.

Co na to věda?

Takže, pojďme se v zájmu udržení všeobecného zdraví nás všech podívat na nějaká skutečná vědecká fakta o spacích návycích, která vycházejí z analýzy několika různých studií:

"Byť jsou lidé diurnální stvoření (což znamená, že preferují být vzhůru během denních hodin), lze v této preferenci najít výrazné rozdíly (kterým se často říká chronotypy). Chronotypům preferujícím brzké vstávání se říká "skřivani", zatímco těm, kteří rádi ponocují, se říká "sovy". Je tedy jasné, že všichni nejsme ani zdaleka stejní a ukazuje se, že rozdíly mezi jednotlivými extrémními chronotypy mohou dosahovat až 18 (!) hodin."

Shrnutí: Každý člověk je geneticky spíš skřivan, sova, nebo něco mezi. Teď přijde to důležité:

"I když si každý člověk může zvolit, kdy půjde do postele nebo kdy se probudí, snaha 'přepsat' přirozený rytmus lidského těla má svou cenu. Ta se může pohybovat od večerní bdělosti / denní ospalost přes neurologické poruchy, zvýšení tělesné váhy, dyslipidémii (metabolické onemocnění) a aterosklerózu až po smrt."

Shrnutí: Snaha stát se skřivanem (nebo sovou), pokud tento není vašim přirozeným chronotypem, vás učiní obézními, neproduktivními a v extrémním případě vám může radikálně zkrátit život.

Ze sovy skřivan jen tak nebude

Všechny ty motivační texty, které tvrdí, že "ranní ptáčata uspějí", většinou zapomínají zmínit, že každý člověk potřebuje za noc 7 až 9 hodin spánku

Takže pokud opravdu chcete vstávat ve 4:30, musíte být v posteli a spát nejpozději ve 21:30 a dost možná už v 19:30, což je po nemalou část roku dokonce před západem slunce.

Alarmujícím faktem okolo extrémně brzkého vstávání je, že nikdo z namotivovaných pseudoskřivanů vážně nechodí spát "se slepicemi". Snaží se vstávat dříve, ale v 9 je do postele nic nedostane, a když už si jdou lehnout dříve, dají si ještě před spaním kontrolu mobilu. Místo skřivanů se z nich tak stanou spíš nevyspané zombie.

A nedostatek spánku se přímo odráží nejen na celkovém zdraví, ale na tom, jakou práci člověk přes den odvádí. Takže ano, možná před svými kolegy získáte ráno nějaký náskok díky tomu, že jste si přivstali. Ale díky únavě vám stejně většina úkonů bude trvat déle než normálně. Najděte mi někoho, kdo tomuhle říká "být úspěšnější".

Smysluplná alternativa

Místo toho, abyste se snažili nesmyslně měnit svůj chronotyp a zahrávat si přitom se svým zdravím ve snaze našroubovat ho na vaši práci, zkuste se raději dostat do situace, kdy bude vaše práce v souladu s vaším chronotypem. Jak na to?

Zjistěte svůj přirozený rytmus

Pokud jste workoholici, tohle bude možná náročnější proces. Budete totiž potřebovat trochu volného času (aspoň pár dní), během kterých zůstane váš kalendář prázdný. Jde v podstatě o dovolenou, jen s tím, rozdílem, že nikam nebudete cestovat. Můžete koukat na televizi, číst si, jít se projít, ale nedělejte nic, co souvisí s vnitřními biologickými hodinami jiných lidí. Také byste se po tuto dobu měli vyhýbat alkoholu, drogám a práškům na spaní. Během několika dní budete chodit spát a vstávat v hodiny, které jsou pro vás přirozené a které vám poskytují dostatek spánku.

Najděte si práci, která je v souladu s vaší genetikou 

Jakmile odhalíte svůj chronotyp, je to už jen o tom, jak moc si vážíte svého zdraví. Ideální je věnovat se práci, která vám dovoluje ponechat si své přirozené spací návyky. Pro většinu lidí, kteří se nacházejí někde mezi skřivanem a sovou, by to neměl být problém. Pro sovy je nejideálnější práce z domova nebo aspoň možnost nastavení individuální pracovní doby (pokud to práce dovoluje). V dnešní době je také šance domluvit se na přesunutí kancelářského zaměstnání do home office.

Západní kultura je aktuálně uprostřed obrovské zdravotní krize - doslovné epidemie nespavosti, která si mezi epidemiemi civilizačních onemocnění drží prvenství. 

Podporovat mýtus, že každý by se měl snažit být skřivanem a vstávat před východem slunce, proto nevypadá jako příliš dobrý nápad. Než příště někomu takto brzké vstávání budete vehementně doporučovat, připomeňte si, že si můžete zahrávat s jeho zdravím.

Hodnocení: +37
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.