3 minuty čtení

První transsexuální boxer na světě se stal tváří ikonické značky Everlast. Jak se mu to podařilo?

Patricio Manuel má 34 let a už se mu podařilo dvakrát zapsat do historie.

12. prosince 2018 se stal historicky prvním transsexuálním boxerem, který nastoupil do profesionálního zápasu. A podařilo se mu zvítězit.

26. prosince 2019 se do historie zapsal znovu, když si jej kultovní boxerská značka #Everlast vybrala jako novou tvář své společnosti. Touto prestižní smlouvou se již dříve mohly pochlubit boxerské legendy jako Jack Demsey, Canelo Álvarez nebo Sugar Ray Robinson.

Značka Everlast začala svou pouť k titulu světové jedničky na trhu s pomůckami pro #box, bojová umění a fitness v roce 1910. Své nové tváře souhrnně označuje jako průkopníky ve světě bojových sportů. Kromě Manuela je mezi nimi Jinji Martinez, jediný bojovník v historii, který dokázal v zápase s 1 amputovanou nohou porazit zcela zdravého soupeře, a rodina Balderasů, imigrantů z Mexika a nadějných amatérských boxerů, kteří tam vyrůstali v chudých poměrech.

#PatricioManuel má za sebou dobrodružný a velmi unikátní životní i sportovní příběh. Svou boxerskou kariéru totiž zahájil na začátku roku 2000 jako žena. Vyhrál 5 národních amatérských šampionátů a dokonce se v roce 2012 zúčastnil olympijských zkoušek. Během nich však utrpěl zranění ramene a byl z nich vyloučen.

Při zotavování ze svého zranění hodně přemýšlel a nakonec došel ke zjištění, že žije ve lži. "Když mi došlo, že jsem trans, věděl jsem, že musím svůj život žít jako muž," říká o nejzlomovějším rozhodnutí svého života Manuel. Ještě rok ale sbíral odvahu, než se 100% odhodlal k lékařské změně pohlaví.

Patricio Manuel, nová tvář prestižní sportovní značky Everlast

"Nemohl jsem se rozhodnout, ale už jsem nechtěl žít ve lži, což pro mě soutěžení v ženské divizi bylo. Uvědomil jsem si, že musím jít all-in a risknout vše." Existovalo totiž riziko, že se po nutných zákrocích již nebude moc naplno věnovat boxu - sportu, který miluje.

Během své proměny Manuel přišel o svého trenéra, o svůj tréninkový gym, obě zaměstnání a pár kamarádů a známých. Celý proces a jeho důsledky jej ale v důsledku ještě víc motivovaly k tomu, aby se nepřízním osudu postavil a vrátil se do ringu.

"Bez ohledu na to, jaké jsou vaše cíle, ať už jste trans, ať už jste atlet nebo ne, naše sny na sobě vždy mají velkou cenovku a vždy nás nutí riskovat, abychom získali vytouženou odměnu," říká o své motivaci Manuel.

Výzvy, které musel překonat, však za tu bolest stály, když vezmeme v potaz jeho dnešní situaci.

Ostatním vzkázal, že pro dosažení úspěchu je podstatné znát sám sebe a vědět, co od života chcete a co jste na oplátku ochotni pro svůj hlavní cíl udělat a obětovat.

"Máme každý pouze jeden život. A byť to zní jako typické klišé, vážně se snažím svůj život žít tak, abych litoval co nejméně věcí."

 

#aktuality #sport

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.