2 minuty čtení

Dohoda mezi USA a Čínou? Před volbami v roce 2020 to nebude, říká Buffettův oblíbenec Dimon

Pokud patříte mezi investory, kteří věří, že Spojené státy a Čína brzy uzavřou obchodní dohodu a uklidní tak v současnosti poměrně nervózní trhy, pravděpodobně budete zklamáni. Tedy, pokud je pravdou to, co říká šéf JPMorgan Chase.

"Abych řekl pravdu, nevěřím tomu, že bude dohoda podepsána ještě před prezidentskými volbami v roce 2020. Ale věřím, že jakmile se tak stane, bude to férová dohoda," řekl Jamie Dimon, který šéfuje americké JPMorgan Chase od roku 2005, na středeční akci Bloomberg Global Business Forum v New Yorku.

Manažer, kterého často vychvaluje i slovutný Warren Buffett, sice nebyl konkrétní, ale odborníci si ihned domysleli, že tím měl na mysli neochotu Číňanů dohodnout se ještě před tím, než bude jasno, kdo od roku 2021 usedne v Bílém domě. 

Ačkoli současné protahování vyjednávání může být dáno promyšlenou strategií asijské velmoci, Dimon je přesvědčen, že Spojené státy jsou stále ve velmi výhodné a rozhodující pozici. A tak by to prý mělo zůstat i mnoho dalších let.

"I přes všechen respekt říkám, dívejme se na Čínu reálně. Ta země nemá vodu, jídlo ani dostatek energie. Jejich sousedi jsou navíc velmi komplikovaní, ať už se jedná o Koreu, Japonsko, Indonésii, Vietnam, Pakistán, Indii nebo Rusko. 500 milionů Číňanů žije v chudobě a HDP na obyvatele nepřesahuje 10 tisíc dolarů," řekl na akci Dimon a přidal sebevědomě: "I kdybychom tuhle zemi (USA) vedli dalších 30 let opravdu špatně, i za těch 30 let budeme mít HDP na obyvatele třikrát větší než Čína."

Dimon má samozřejmě jako představitel jedné z nejvýznamnější světových finančních institucí dobrý přehled o situaci, burziáni by proto měli jeho slova brát vážně a postupovat při investicích i nadále opatrně a konzervativně.

#investice #burza #dimon #jpmorgan #usa #cina #spojenestaty #ekonomika

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.