2 minuty čtení

Francouzská žena ke svému šoku zjistila, že jí v kuchyni nad plotnou visí renesanční mistrovské dílo

Kolik dalších ztracených mistrovských děl lidem visí v obývácích anebo leží na půdách?

Starší paní z města Compiegne nedaleko Paříže si zřejmě musela sednout. 

Měla v kuchyni přímo nad plotnou, kde si připravovala jídlo, pověšený takový hezký starý obraz, který považovala za pohlednou náboženskou ikonu. Když však obraz odnesla do místního aukčního domu, aby se na něj podívali a zkusili odhadnout cenu, pánové jí pro prozkoumání malby řekli, že její hodnota je v přepočtu 155 milionů korun.

Žena si totiž nad svou plotnu pověsila mistrovské dílo z rané renesance, jehož autorem je italský mistr #Cimabue z Florencie. Obraz od umělce z 13. století, kterého učil významný malíř předrenesančního umění #Giotto, má dle odhadu francouzského experta na historické malířské mistry Erica Turquina hodnotu 4 až 6 milionů eur (103-155 milionů Kč). Jeho název by se dal přeložit jako "Zesměšnění Krista".

Malba je pravděpodobně součástí velkého diptychu (dvoukřídlý oltářní obraz) z roku 1280, kdy Cimbaue namaloval osm výjevů zobrazujících Kristovy vášně a ukřižování.

"Zesměšnění Krista", Cimbaue, cirka 1280 (4-6 milionů eur)

Dvě další scény z tohoto díla visí v Národní galerii v Londýně a ve Frick Collection v New Yorku. Obraz z Národní galerie byl rovněž po celá staletí ztracen a našel se, až když jeden britský aristokrat uklízel sídlo svých předků v Suffolku. V roce 2000 byl darován Británii.

Testy provedené na obrazu pomocí infračerveného světla podle Turquina neukázaly "žádné pochybnosti o tom, že obraz namalovala stejná ruka" jako další známá díla Cimabua. Obraz nyní čeká aukce, která proběhne 27. října v aukčním domě Senlis severně od Paříže.

 

#aktuality #umeni #aukce #renesance

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.