4 minuty čtení

Česká nás boom vesnických bankomatů?

Pro tuzemské banky není provoz bankomatů v malých městech ekonomicky výhodné. Na scénu tak vstupují nezávislí provozovatelé, jako je Euronet.

Ačkoli ve větších městech typu Prahy, Brna nebo Ostravy je nabídka bankomatů široká, není pro české banky vždy ekonomicky výhodné spravovat bankomaty v menších městech a na vesnicích. Jejich obyvatelé tak často nemají kde si vybrat hotovost a musí vyrazit do většího města, což stojí čas a v konečném důsledku i peníze.

Nemožnost vybrat si v místě bydliště peníze je tak pro velkou část Čechů stále problém, neboť hotovost je pořád nejoblíbenějším způsobem platby. A proto například Euronet nabízí své bankomaty malým obcím. Bankomat totiž podporuje nejen místní podnikatele, restaurace, obchody a poskytovatele různých služeb, ale také přispívá k vyšším příjmům obce v podobě daní a poplatků, které místní firmy a podnikatelé platí.

Kolik stojí bankomat? Jen hardware vyjde na milion

Pořízení bankomatu může být nákladná záležitost. Samotný hardware stojí zhruba milion korun, čímž však náklady rozhodně nekončí. „Náklady na údržbu jednoho bankomatu mohou v některých lokalitách vystoupat i na stovky tisíc ročně. A to zejména kvůli pronájmu prostoru, pravidelnému doplňování peněz a odstraňování škod po vandalech,“ vysvětluje Ondřej Kozák ze společnosti Euronet, která je předním nezávislým provozovatelem bankomatů v Evropě.

Společnost Euronet však i přesto vidí obrovský potenciál v poskytování bezpečného přístupu k hotovosti pro místní obyvatele, zejména v malých obcích. Pilotní projekty bankomatů v obcích jako Bečov u Mostu, Zákupy či ve Vrané nad Vltavou jsou velmi úspěšné a nesmírně přínosné. A to nejen pro místní obyvatele, ale také pro celou obec jako celek.

Bankomaty nedostupné až pro čtyři miliony Čechů

Zatímco průměrný počet bankomatů v rámci celé Evropské unie je 846 bankomatů na milion obyvatel, Česká republika hrubě zaostává. Podle údajů Centrální evropské banky z roku 2018 má se svými 471 bankomaty na milion obyvatel nejhorší dostupnost bankomatů i ve srovnání se zeměmi jako Bulharsko (806), Maďarsko (522) a Slovinsko (796).

“Banky mívají bankomaty zejména ve svých kamenných pobočkách. Ty však bývají většinou jen ve větších obcích zhruba od pěti tisíc obyvatel. V České republice je však podle Českého statistického údaje obcí s méně než pěti tisíci obyvateli téměř šest tisíc a žije v nich přes čtyři miliony obyvatel. To znamená, že tito lidé musí hotovost vybírat buď na poště nebo musí dojíždět do většího města. Vzhledem k nepříliš častému dopravnímu spojení ve venkovských oblastech může být pro lidi, kteří nevlastní automobil, cesta pro hotovost problém,” doplňuje Ondřej Kozák.

Bankomaty Euronet ve vybraných obcích

Počet obyvatel

Bečov u mostu

2 021

Zákupy

2 810

Vraná nad Vltavou

2 322

Rožmberk nad Vltavou

  364

Zdroj: Euronet

Žádné nevýhodné výběry lidem nehrozí

Euronet si klade za cíl podporovat tyto menší obce poskytováním výhodných smluv, které stanovují nízký měsíční poplatek přijatelný pro každou obec a bez ohledu na objem transakcí.

“Předsudek, že z našich bankomatů platí místní lidé nějaké závratné sumy za výběr, jsou liché. Výše poplatku se odvíjí od smluvních poplatků jejich bank, takže výběr u nás je za stejných podmínek, jako výběr z kteréhokoli bankomatu konkurenční banky. Navíc je dnes obvyklé, že klienti mají v rámci tarifu u svého bankovního účtu určitý počet výběrů z kteréhokoliv bankomatu zdarma, což platí pro všechny bankomaty, včetně těch našich,” uzavírá Ondřej Kozák.

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • A nejenom bankomaty, na vesnicích často chybí naprosto základní infrastruktura.
    +2
    • Máte pravdu - velmi "žhavým" tématem se staly opět například pojízdné prodejny, protože kamenný obchod se neuživí. Dokonce existují finanční pomoci pro malé obce na pořízení pojízdných prodejen... Nehledě na to, že znám opravdu velmi málo vesnic, které si mohou se svým rozpočtem cca 9 milionů korun ( ty bohatší obce cca do 500 obyvatel i s osadami) pořídit výše zmíněný bankomat. Potřebují nutně peníze na další infrastrukturu a "provoz". Například opravy školek, nové kuchyně ve školách a školkách, opravy cest, nové vybavení pro hasiče, hřiště a další "maličkosti, aby "nevymíraly", protože lidem chybí základní infrastruktura a proto - zcela pochopitelně migrují do měst či příměstských aglomerací... Nu možná se dočkáme nového dotačního titulu na pořízení bankomatu :-)...
      +2