3 minuty čtení

Buďte opatrní, tahle situace není normální a připomíná dot-com bublinu, varuje investory Cramer

Známý americký komentátor je znepokojen současným vývojem na burze a varuje proto všechny investory, aby se měli na pozoru.

Čím dál více titulů je na burze hodnoceno nikoli podle finančních výkazů, ale podle různorodých hledisek, která by za normálních okolností nehrála tak velkou roli. Naposledy se trhy chovaly podobně na konci devadesátých let minulého století, kdy vrcholila internetová horečka a investoři bezmyšlenkovitě nakupovali akcie firem, které měly vše, jen ne vizi blízké ziskovosti. Co následovalo poté, všichni víme.

A Jim #Cramer, známý burzovní komentátor, nyní investorům radí, aby si na tuto historickou událost vzpomněli a všimli si tak paralely, která se dnes nabízí.

"Vůči trhům, na kterých se stále více a více hodnotí podle jiných metrik, než jsou finanční výsledky, byste měli být skeptičtí. Tohle je totiž přesně to, co se stalo v době dot-com bubliny - velké množství firem se hodnotilo jen podle zobrazených stránek a prokliků," řekl Cramer pro #CNBC. "Čím více cenných papírů se obchoduje podle zvláštních metrik, tím pravděpodobněji může být trh v konečném součtu nadhodnocený."

Cramer tím však nemyslí pouze firmy jako Beyond Meat či Slack, jejichž hodnota roste z velké části díky mediální popularitě. Podle něj jsou špatně hodnoceny i velké a stabilní firmy jako #Facebook, #Google či #Boeing.

Jako ukázkový příklad pak zmiňuje #Netflix, který o víkendu na udílení cen Emmy získal "pouze" čtyři sošky, zatímco třeba #HBO si jich odneslo devět a #Amazon sedm. Hned následující obchodní den pak akcie Netflixu spadly o 1,8 procenta. 

"Jednoduše tam nebyl takový ten moment, kdy by si diváci řekli: ´Wow, vidíte všechny ty ceny? Asi přicházím o hodně dobrý obsah, musím se stát předplatitelem.´ To tam chybělo a proto se akcie propadly," vysvětlil Cramer.

A stejně tak třeba zmíněný Facebook či Google. Pokud by tyto firmy byly hodnoceny čistě na základě finančních výkazů, bude hodnota jejich akcií mnohem výše. Jenže burziáni podle Cramera až příliš citlivě reagují na zprávy v médiích a ty jsou nyní vzhledem k různým tahanicím s představiteli států a soudním sporům spíše negativní, což sráží cenu jejich akcií na nižší hodnoty.

"Mám v hlavně tucty příkladů, kdy jsou akcie obchodovány na základě jiných měřítek, než těch finančních. Pokud by to bylo pár firem, je to v pohodě. Ale tohle už je příliš velké množství a je velmi těžké se na takovém trhu orientovat. Jednoduše to není normální situace a měli bychom se mít na pozoru," dodal Cramer.

#investovani #burza #akcie

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.