3 minuty čtení

Recenze knihy: Jedna trefa stačí

Jsou mladí, úspěšní a až neuvěřitelně bohatí. Nová generace podnikatelů se díky internetu proměňuje doslova přes noc v úspěšné a respektované osobnosti. Jak se jim to daří? V čem tkví to kouzlo, že dokáží vytvořit projekt, který během chvilky používá celý svět a oni inkasují milionové a miliardové investice? To se snažil zmapovat Randall Lane.

Sean Parker, Daniel Ek, Kevin Systrom, Jan Koum, Nick Woodman či Jack Dorsey. Facebook, Spotify, Instagram, WhatsApp, GoPro či Twitter. Celosvětově úspěšné firmy založené dnes už celosvětově známými podnikateli. V samotné knize najdete příběhy nejen výše jmenovaných, ale i mnohých dalších zajímavých osobností, které jsou ztělesněním nové generace podnikatelů.

Jak se Janu Koumovi podařilo vybudovat startup, který po pěti letech prodal za astronomických 19 miliard dolarů Facebooku? A jak se to podařilo Kevinu Systromovi, který nic nevydělávající aplikaci Instagram prodal také Facebooku za rovnou miliardu dolarů?

Proč naopak zakladatel Snapchatu Evan Spiegel odmítl nabídku Facebooku ve výši 3 miliard dolarů? A jak se Davidu Karpovi podařilo prodat blogovací platformu Tumblr za jednu miliardu internetovému gigantovi Yahoo!, aniž by o to vůbec stál?

Nebo třeba příhoda o tom, jak se Nick Woodman zavřel v pokoji plážového domku a dal si 4 roky na to, aby ze svého projektu GoPro udělal opravdovou firmu. Nastavil si 18hodinové pracovní směny a na záda si dal batoh plný energetického nápoje, ze kterého vedla hadička, aby měl po celý den dostatek energie a nemusel se zdržovat chozením do kuchyně.

A co Sean Parker, je opravdu takový, jak ho vylíčil film Social Network o vzniku Facebooku? Dnes pomáhá Danielu Ekovi s jeho aplikací Spofity, která mění hudební průmysl a vlastně ho svým způsobem drží na nohou.

A nechybí samozřejmě ani Elon Musk se svou „success story“ zahrnující Teslu a SpaceX či Brian Chesky, který s projektem Airbnb pomáhá milionům lidí vydělávat na tom, co už vlastní a stál u zrodu sdílené ekonomiky.

Díky knize proniknete nejen do světa Silicon Valley a fungování startupů či investorů, ale hlavně do způsobu myšlení a přístupu k byznysu těchto mladých a výjimečných. Skvělé příběhy vás často ohromí, překvapí i dojmou.

Co je malou nevýhodou této knihy, to je její stáří, vyšla totiž v roce 2014. A jak známo, ve věku internetu je pět let opravdu dlouhá doba, během které se stane spoustu událostí. Dnes už tedy víme, že některé události dopadly nakonec jinak, než si aktéři plánovali. Takových částí však v knize není tolik, aby to kazilo skvělý pocit z jejího přečtení.

Kniha se dá brát jako takový podnikatelský „nakopávač“. Pokud vám bude kdykoli chybět motivace, nebudete váhat si ji přečíst znovu.

Hodnocení Warengo: 8/10

Jedna trefa stačí: Mladí miliardáři internetového věku
Autor: Randall Lane
Vydává: 65. pole
Čas čtení: 5 hodin

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.