2 minuty čtení

Čas být pozitivní? Česko je v kvalitě života i před Spojenými státy

Stěžovali jste si někdy v poslední době na život v Česku? Přemýšleli jste nad tím, že někde jinde by se vám žilo lépe? Podle této studie byste si to měli rozmyslel.

Podle každoročně sestavovaného žebříčku kvality života, za kterým stojí společnost Deloitte a nezisková organizace Social Progress Imperative, si Česko nevede vůbec špatně. Ze 149 hodnocených zemí jsme se letos umístili na solidním 24. místě, pozitivní dojem navíc umocňuje fakt, že například Spojené státy jsou o dvě pozice za námi. Stejně tak jindy vzývané Estonsko či Singapur.

Není žádným překvapením, že žebříčku vévodí severské země, ty obsadily hned pět pozic z prvních šesti. Absolutně nejvyšší kvalitou života se může pochlubit Norsko, za ním následují Dánsko, Švýcarsko, Finsko, Švédsko a Island. Teprve až na sedmém místě se umístila mimoevropská země, konkrétně Nový Zéland.

Na opačném konci žebříčku se nachází zejména Africké státy, úplně poslední místo obsadil Jižní Súdán, dlouhodobě zužovaný vnitřními válečnými konflikty. Vyskakovat si však nemohou ani v takové Středoafrické republice nebo Čadu. 

Každopádně, ačkoli se Česko nachází v přední části žebříčku a oproti loňsku si o dvě místa polepšilo, měli by státní představitelé i nadále pracovat na zlepšování důležitých oblastí. Například v segmentu životního prostředí a přístupu k informacím jsme si oproti loňsku pohoršili. Celý svět si v průměru oproti loňsku polepšil o 1,01 bodu.

Na kompletní pořadí zemí se můžete podívat ZDE.

#studie #cesko #zivot #populace

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.