3 minuty čtení

Skotsko zrovna kvůli brexitu přišlo o miliardy, které Amazon místo něj dá Novému Zélandu

Tichomořský stát porazil skotskou snahu přilákat filmaře Amazonu zřejmě především kvůli nejistotě okolo brexitu.

Nepochybně už jste někde zaslechli nebo zahlédli, že streamovací služba #Amazon se chystá natočit seriál ze světa Pána prstenů, respektive prequel, který se bude odehrávat tisíce let před událostmi, které známe z úspěšné trilogie.

Jen práva na Tolkienovo dílo stály Amazon 250 milionů dolarů (5,9 miliardy korun) a Jeff #Bezos je podle všeho připraven na seriálu nešetřit. Chce totiž na své platformě mít vlastní Hru o trůny. Už nyní se proto šušká, že seriálový Pán Prstenů z dílny Amazonu má nakročeno k titulu nejdražšího televizního seriálu v historii, protože Bezos je připraven na seriál dát až 1 miliardu dolarů.

Velkou část budgetu přitom spolkne země, ve které se seriál bude natáčet. O té až doposud nebylo jasno a výběr se de facto zúžil na dva hlavní finalisty: #Skotsko a #NovyZeland.

Skotská média letos několikrát napsala, že dohoda s Amazonem, na základě které by produkce seriálu probíhala v Edinburghu, leží na stole a je blízko uzavření. V zemi byli rovněž zpozorování skauti Amazonu, kteří prohlíželi a fotili některé scénické lokace jako Dunskey Castle v jihozápadním Skotsku.

Dunskey Castle

Z potenciálního multi-miliardového úspěchu pro skotský filmový průmysl nakonec ale sešlo - a může za to brexit. Nejistota okolo chystaného vystoupení Velké Británie z EU nakonec údajně Amazon přesvědčila, aby se raději obrátil na již ověřený Nový Zéland. Skotsko tak díky brexitu jen na tomto projektu dle odhadů přijde o 1,5 miliardy dolarů (více než 35 miliard korun).

Peníze místo na Britské ostrovy poputují do Tichomoří na místo, kde již jednou Pán prstenů vznikal. Nový Zéland během let na úspěchu filmů režiséra Petera Jacksona vybudoval miliardový filmový a turistický průmysl. Podařilo se mu tak transformovat ze země závislé na vývozu mléčných produktů na světového lídra v branži "filmového turismu", a to i přes svou relativně velkou vzdálenost od evropských či amerických trhů.

I pro něj jde o velice lukrativní výhru, neboť Amazon kromě zmíněné částky v zemi vytvoří tisíce nových pracovních míst. A novozélandský filmový průmysl loni meziročně ztratil 8 %, když vygeneroval 2,1 miliardy dolarů (přes 49 miliard korun).

Trilogie Pán prstenů a Hobit jsou jedněmi z nejúspěšnějších franšíz filmové historie.

"Věděli jsme, že potřebujeme najít majestátní místo s nedotčeným pobřežím, lesy a horami, které je ale zároveň domovem pro špičkové kulisy, filmová studia a vysoce profesionální a zkušené řemeslníky a další lidi," řekli k výběru JD Payne a Patrick McKay, kteří jsou výkonnými producenty a showrunnery seriálu.

Škoda, tohle bude nepochybně další munice pro politické zastánce nezávislosti Skotska, kteří promrhanou šanci přilákat Amazon určitě rádi přičtou k ekonomickým škodám, které odchod z EU zemi způsobí.

 

#aktuality #lotr

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.