5 minut čtení

Kodex Bušidó: Jak jít v byznysu cestou samuraje?

Samuraje máme na západě všeobecně zažité jako pradávné bojovníky japonského císaře, kteří v sobě spojují odvahu, loajalitu a další ctnosti, které z nich dělaly výjimečnou skupinu válečníků. Co však možná podceňujeme, to je využití jejich moudrosti v byznysu.

Japonští podnikatelé už na to přišli dávno. Hodnoty a postoje, které formovaly život samurajů, jsou výbornou předlohou pro fungování moderních byznysmenů.

Jakkoli je Japonsko technologicky velmi vyspělou zemí, mnoho místních vysoce postavených manažerů studuje staré spisy svých předků a snaží se z nich načerpat inspiraci a moudrost pro svůj život.

„Dokud praktikuješ Bušidó, neboj se smrti.“

Mijamoto Musaši

Jedním ze základních kamenů učení samurajů je například smíření se smrtí. Protože pouze v okamžiku, kdy se smíříte se svou smrtí, se můžete oddat svému poslaní naplno a bez obav žít každý den, jako by mohl být tím posledním. Protože jednou opravdu bude.

Moudří válečníci vždy věděli, že v bitvě uspěje ten, kdo se poctivě připravuje v době míru. Samurajové měli velmi přísný režim, který zahrnoval trénink boje od brzkých ranních hodin a čtení válečných knih. Rozptýlení v podobě skládání básní, tance či oblékání jiných než předepsaných oděvů se tvrdě trestalo, buď vyvržením na samý okraj společnosti, nebo rituální sebevraždou, takzvanou seppuku, u nás více známou jako harakiri.

Samurajové také po celý svůj život následovali kodex Bušidó, který shrnoval základní pravidla jejich života. Původně se jednalo o nepsaný morální kodex a v průběhu staletí se kodex častokrát měnil v návaznosti na to, kdo ho interpretoval, ale základní a později také sepsané hodnoty zůstávají stejné.

Jedná se o těchto 7 pravidel, kterými by se měl řídit jak samuraj, tak moderní podnikatel:

#1 Integrita

Za každých okolností musíte být věrni svým morálním zásadám a přesvědčením. Musíte si být jisti, že váš přístup k okolí je správný a nikdy nepodlehnout pokušením své postoje měnit. Protože pouze vy jste za své činy zodpovědní a budete se z nich zpovídat.

#2 Respekt

Respekt druhých si nejlépe získáte tím, že budete vy sami jiným respekt prokazovat. Opravdový válečník, i ten byznysový, nesmí svou sílu dokazovat zbytečnou krutostí či shazováním druhých.

#3 Odvaha

Pokud se budete před všemi nástrahami života schovávat, nikdy neprožijete svůj život naplno. Pouze opravdová heroická odvaha vám pomůže překonávat překážky a žít skutečně naplněný a šťastný život.

#4 Čest

Existuje pouze jediný člověk, který vás může soudit – vy sami. Za své činy se zpovídáte pouze svému svědomí a je tedy na vás, abyste si byli vždy jisti, že vaše čest a charakter nejsou na špatné cestě. Buďte čestným člověkem, kterému okolí důvěřuje.

#5 Soucit

Pokud jdete v životě správnou cestou a tvrdě pracujete na svém úspěchu, jednoho dne si uvědomíte, že jste jiní než ostatní lidé, že jste silnější a mocnější. To byste měli využít k pomoci druhým. Pokud žádnou příležitost nevidíte, jděte ven a najděte ji.

#6 Upřímnost

Starejte se o to, aby lidé považovali za předem hotové to, co jim slíbíte. Nesmíte nikdy dopustit, abyste své sliby nedodrželi a museli se tak omlouvat, takový přístup samurajové neznali a vy byste to měli mít stejně. Udělejte pro splnění slibu vše. Nebo neslibujte.

#7 Zodpovědnost a oddanost

Nesete plnou zodpovědnost za své činy a za svá slova a také za vše, co se díky tomu stane. Jste vždy věrni svým slibům a své oddanosti k pomoci těm, kteří ji potřebují.

Samurajové byli vždy věrni svému pánovi, měli úctu ke svým předkům a rodičům a tvrdě pracovali na svém sebezdokonalování. Mezi základní pravidla se někdy přidává také sebekontrola, která je pro každého válečníka nezbytností.

„Jestliže si vazal ráno promyslí, co chce udělat během dne, dokáže cokoli. Je-li to práce na jeden den, měl by ji zvládnout. Stejná zásada platí i pro zítřek.“

Oribe Ikuno

Knihy

Na téma života samurajů vzniklo samozřejmě mnoho knih. Bohužel, o některé je natolik velký zájem, že jsou dlouhodobě vyprodané a minimálně v českém překladu je velmi těžké je sehnat. Například právě kniha Bušidó – Cesta samuraje je minimálně na českém trhu těžko k sehnání.

Zde uvádíme tři knihy, které se dají snadno sehnat, jsou dobře srozumitelné a velmi praktické:

  • Kniha pěti kruhů (Mijamoto Musaši)
  • Hagakure – Kniha Samuraje (Cunetomo Jamamoto)
  • Budo Dharma neboli Poučení samuraje (Róši Kaisen)

Moudrost samurajů přežívá už po staletí a je skvělým zdrojem pro každého, kdo cítí zodpovědnost za vlastní život i své okolí. Využijte těchto znalostí a budujte díky tomu lepší svět i byznys.

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.