3 minuty čtení

Saúdská Arábie nyní "má co vysvětlovat" ohledně útoku dronů na svá ropná aktiva

Největší světový vývozce ropy má zároveň 3. největší rozpočet na obranu na světě. Jak se tedy 10 dronům podařilo odstavit polovinu jeho ropné produkce?

Bývalý americký velvyslanec v Ománu Gary Grappo tipuje, že Saúdská Arábie nyní "má rozhodně co vysvětlovat" ohledně toho, jak se jí nepodařilo ochránit své "nejklíčovější" ropné zařízení před víkendovým útokem dronů.

Království v roce 2018 dle odhadů na svou obranu dalo 67,6 miliardy dolarů, neboli téměř 1,6 bilionu korun (dle Stockholm International Peace Research Institute). Zaostalo tak pouze za Spojenými státy a Čínou.

"Myslím si, že saúdské vedení má co vysvětlovat. Země, která má třetí největší rozpočet na obranu na světě... nebyla schopná ubránit své nejkritičtější, a tohle nemohu dostatečně zdůraznit, své absolutně nejkritičtější ropné zařízení před útokem tohoto typu," řekl v úterý Grappo, který dříve působil na vysokých pozicích na amerických ambasádách v saúdském Rijádu či iráckém Bagdádu.

#SaudskaArabie je největším (v tuto chvíli možná spíš již "jedním z největších") exportérem ropy na světě a vážné poškození jejich ropných podniků zažehlo obavy, že dojde k zásadnímu snížení globálních dodávek ropy.

Cena ropy po sobotním útoku na zařízení Saudi Aramco pro zpracování ropy při ropném poli Abajk, které je největším nalezištěm ropy na světě, vzrostla až o 15 %. Koordinovaný útok dronů totiž vyřadil z provozu denní produkci o objemu 5,7 milionu barelů ropy - což je více než polovina denního globálního exportu ropy Saúdské Arábie a 5 % celosvětové denní produkce.

Zveřejněné útoky ukazují, že útočníci přesně věděli, na co zaútočit a podařilo se jim to na výbornou. Američané na horním snímku napočítali zhruba 17 zásahů na klíčové infrastruktuře. Což je trochu alarmující, neboť to zároveň ukazuje, že obrana tohoto klíčového ropného zařízení zcela selhala. Zdroj: AP via DigitalGlobe/US Goverment)

K útoku se sice přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíú, ale jak Saúdská Arábie, tak Spojené státy z útoku viní Írán. Prezident Trump dokonce prohlásil, že USA "mají nabito" a jsou připraveny k odvetnému útoku.

"Bavíme se o dronech. Drony přirozeně není tak snadné detekovat, ale muselo jim být jasné, že podobný útok je i vzhledem k předchozím útokům na jiná ropná zařízení, letiště a další místa velmi pravděpodobný," řekl k útoku bývalý diplomat, který nyní působí na University od Denver.

Sobotní útok nebyl zdaleka prvním, kterému muselo zařízení pro zpracování ropy u naleziště Abajk čelit. V roce 2006 zdejší ochranka zmařila útok militantů z teroristické organizace Al-Káida.

Bob McNally, zakladatel Rapidan Energy Group, prohlásil, že je útokem "zklamán, ale nikoliv překvapen". Dle svých slov očekával, že Rijád zejména po posledním pokusu Al-Káidy posílí obranu své hlavní finanční tepny.

"Je trochu alarmující, že se těm útočníkům podařilo dostat dovnitř. Dívali jsme se na ty fotky, které zveřejnila Trumpova vláda - byli brilantně precizní, přesně věděli, na co zaútočit a zasáhli to perfektně. A mohou se kdykoliv vrátit zpět. Takže podle mě tady není žádný prostor pro samolibost."

 

#aktuality #ropa

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.