4 minuty čtení

Ranní zprávy 17.09.2019: 10 dronů skolilo ropného giganta, Trump chystá cla proti EU a Kellner...

Kellner opět nakupoval. Je tady pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Co dokáže 10 dronů s globální ekonomikou? Toho jsme včera byli svědky. Nejhorší na tom všem není skutečnost, že ropa raketově roste, americké ropné společnosti raketově rostou a aerolinky při myšlenkách na rostoucí účty za palivo začínají chytat migrénu. Nejhorší je fakt, že Saúdská Arábie očividně něco podcenila a není důvod nemyslet si, že by se něco podobného nemohlo opakovat. Mějte produktivní den!

-----

Spustili jsme novou sekci Skupiny! První už se začínají plnit a každý den přibývají další. Každý registrovaný uživatel může novou skupinu založit ZDE.

-----

Slova dne

„Útok na saúdskou ropnou infrastrukturu byl pro trh, který v poslední době nebyl příliš volatilní a zaměřoval se spíš na poptávku než nabídku, překvapením a šokem.“

#Ropa v pondělí zdražila o téměř 15 % (Brent + 14,6 %, WTI + 14,7 %) a například #Brent zažil největší denní pohyb za posledních 30 let stejně jako rekordní zobchodovaný objem (více než 2 miliony kontraktů). To vše kvůli víkendovému útoku, který paralyzoval polovinu celé ropné produkce v Saúdské Arábii. Cena "černého zlata" neexplodovala pouze kvůli dočasnému výraznému snížení tržní nabídky, ale i kvůli alarmujícímu faktu, že útok s tak velkým globálním ekonomickým dopadem (návrat k plné produkci by prý mohl trvat až "měsíce") na #SaudiAramco provedly pouze #drony.

-----

Číslo dne

25.000.000.000 USD

Americký prezident Donald #Trump je sice na první pohled aktuálně ekonomicky zaměstnán především směrem na západ, ale jak se ukazuje, nezapomíná ani na východ. Spojené státy státy dle agentury Bloomberg zvažují zavedení další vlny cel, tentokrát proti Evropě. Nová americká #cla by zahrnovala evropský dovoz do USA o objemu až 25 miliard dolarů a zahrnovala třeba whisky, šampaňské, kabelky, pánské obleky a další luxusní zboží, ale dost možná i letadla a komponenty. Cla by údajně mohla dosáhnout až 100 %. Akcie evropského výrobce letadel Airbus v reakci propadly o více než 5 %.

-----

Vítěz a poražený

Apache +16,93 % (76.12 USD)

Texaská ropná společnost #Apache včera vedla rally amerického ropného průmyslu, který se zelenal a pelášil nahoru jako už dlouho ne. Důvod je jasný, v nejbližších týdnech a pravděpodobně i měsících ho čekají nemalé zisky.

American Airlines -7.28 % (27.77 USD)

Raketový růst cen ropy na světových burzách rozhodně netěší aerolinky, které se začínají obávat růstu nákladů a tím pádem i potenciální nutnosti zdražit letenky. Největší propad v USA včera zaznamenaly #AmericanAirlines, ale nejsou rozhodně jedinými, které počítají ztráty.

-----

Burza

#WallStreet týden stejně jako asijské a evropské burzy zahájila červeně. Pražská burza byla jednou z mála, které rostly. Nahoru ji sice táhly energetické firmy a těžaři, ale aerolinky a finanční tituly podobným tempem na druhé straně klesaly. Je téměř jisté, že celý tento týden se na trzích bude točit především okolo ropy a Saúdské Arábie. Nestabilita a nervozita na trzích zřejmě bude svědčit drahým kovům

-----

Bleskově

Skupina #PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera využila nepříznivého vývoje akcií a skoupila za 2,1 miliardy Kč 19,2% podíl v britské biotechnologické firmě Autolus Therapeutics, která je dle svých slov světovým lídrem v léčebných T-buněčných terapiích. PPF získala drtivou většinu (8,65 mil.) akcií, které byly vypuštěny během loňského #IPO (8,8 mil) a stala se jedním z hlavních akcionářů společnosti.

Čínská #ekonomika nadále zpomaluje, což by zemi mohlo donutit ke snaze napravit své obchodní vztahy se Spojenými státy. Klíčová průmyslová produkce dle včera zveřejněných dat v srpnu stoupla jen o 4,4 %. Jde o nejslabší měsíční růst za posledních 17 (!) let a o pokles oproti červencovému růstu o 4,8 %.

#Vláda včera schválila návrh zákona o státním rozpočtu pro příští rok. Rozpočet počítá s výdaji ve výši 1 618,1 miliardy korun a příjmy 1578,1 miliardy korun, a tedy s plánovaným schodkem 40 miliard korun. Zahrnuty v něm jsou plánovaný růst platů učitelů, růst důchodů, zvýšení rodičovského příspěvku, zvýšení výdajů na sociální služby, obranu, vědu nebo na státní investice.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.