5 minut čtení

Ranní zprávy 16.09.2019: Saúdové ztratili 50 % ropné produkce, první padák ve Smart Wings a jedno...

Jedno IPO fiasko. Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za pátek a uplynulý víkend.

Dobré ráno! Skupinka jemenských povstalců si v sobotu zalétla s drony zaútočit na saúdský ropný průmysl. Důsledek dost možná brzy pocítíme i u našich pump. WeWork pokračuje ve svém IPO divadle, které se začíná nebezpečně blížit fiasku. A ve Smart Wings začaly padat hlavy za to, že si piloti z dopravního tryskáče plného cestujících udělali jednomotorák a zřejmě se s někým vsadili, že s tím i tak sednou v Ruzyni. Zkrátka bizár za bizárem. Naštěstí vás čeká i bohatý výběr víkendového obsahu ze sekce #StoriesÚspěšný vstup do nového pracovního týden!

-----

Spustili jsme novou sekci Skupiny! První už se začínají plnit a každý den přibývají další. Každý registrovaný uživatel může novou skupinu založit ZDE.

-----

Slova dne

„Akciové trhy to nepochybně zasáhne, zejména petrochemický sektor, jelikož efektivita některých klíčových společností bude v příštích 10 dnech asi 50%.“

Sobotní útok na ropná zařízení #SaudiAramco v Saúdské Arábii, ke kterému se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíú, bude mít zásadní dopad na globální ropný trh. Království totiž ústy svého ministra energetiky prince Abdalazíze bin Salmána v neděli oznámilo, že po útoku pravděpodobně dvou dronů bylo nuceno snížit produkci své ropy zhruba o polovinu. Napadená ropná zařízení totiž pohltily plameny. Spojené státy již oznámily, že jsou připraveny vypustit v případě potřeby na trh ropu ze svých strategických rezerv.

-----

Číslo dne

$10.000.000.000

Patálie okolo IPO společnosti #WeWork pokračují. Mateřská We Company aktuálně zvažuje snížení valuace z původních 47 miliard na pouhých 10 miliard dolarů. Může za to tlak investorů, kteří kritizují hromadící se ztráty i aktuálního CEO Adama Neumanna za to, že #IPO neposouvá dál, aby získal peníze na provoz WeWork, do kterého se investorům v tuto chvíli další peníze podle všeho příliš dávat nechce. WeWork se tak pomalu a jistě stává veřejným otloukánkem, neboť je považována za zářný příklad bubliny v branži rizikového kapitálu, kde údajně došlo hned u několika větších startupu k absurdnímu a neudržitelnému nadhodnocení valuace.

-----

Vítěz a poražený

SolarEdge +6,25 % (76.12 USD)

Solární energie se ve Spojených státech těší stále větší popularitě. Meziročně se jen v roce 2020 očekává růst spotřeby solární energie o 20 %. Řada analytiků proto doporučuje nakupovat akcie společností z tohoto segmentu. A jednou z často skloňovaných je #SolarEdge, poskytovatel řešení solárních invertorů, jehož akcie v posledních 12 měsících vzrostly o 70 %.

Shopify -5.14 % (338.31 USD)

#Shopify je dle investorů aktuálně takovým poraženým vítězem. Druhá největší e-shopová společnost v USA čelí všeobecnému tlaku na akcie softwarových firem i přesto, že její ekonomické výsledky jsou velmi solidní a podle všeho se chystá zahájit tvrdší konkurenční souboj s jedničkou na trhu, kterou je #Amazon.

-----

Burza

#WallStreet v pátek potenciální růst na nová historická maxima ještě odložila. Všechny hlavní akciové indexy se spíš držely zpátky i přes to, že na trzích panuje všeobecně dobrá nálada kvůli naději na brzkou dohodu mezi Washingtonem a Pekingem, která by aspoň dočasně mohla pozastavit ekonomický rozpor obou zemí.Pražská burza zažila 3. nejlepší obchodní týden letošního roku a index #PX týden uzavřel v plusu o 1,75 % nad hranicí 1050 bodů. 

-----

Bleskově

Společnost #SmartWings začíná řešit důsledky srpnového incidentu, kdy její letoun Boeing 737 letěl z řeckého Samosu do Prahy velkou většinu letu pouze na jeden motor. Končí letový ředitel Pavel Veselý, který v této funkci působil od roku 2004. Případ aktuálně šetří Úřad pro civilní letectví a Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA) pohrozil automobilce #Audi pokutami za to, že se jí včas nepodařilo ze svých dieselových vozů odstranit ilegální software, který může manipulovat s emisemi. Audi podle všeho má čas jen do 26. září, aby software odstranilo z tisíců svých vozů s motory V6 a V8 TDI. Pokud se tak nestane, hrozí značce pokuta 25 000 eur (645 tisíc Kč) za každý vůz, jenž software stále má. Dle loňského vyjádření KBA po Evropě jezdí 127 tisíc vozů Audi s tímto nelegálním softwarem.

Investoři na amerických burzách i nadále sázejí spíš na pokles. Počet shortovaných akcií na burze #Nasdaq v druhé polovině srpna vzrostl o dalších 38 milionů, neboli 0,41 %. Celkem tak bylo na konci prázdnin short 9,238 miliardy akcí, což je skoro 4leté maximum. #NYSE hlásí ještě větší pesimisus, shortovaných akcií přibylo 1,8 % a jejich celkový počet činí 17,126 miliardy cenných papírů.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.