3 minuty čtení

Straší vás hypotéka? S garancí nájmu máte po starostech

Trh s hypotékami občas připomíná horskou dráhu. Uvažujete-li o hypotéce na pronajímanou nemovitost, odrazovat vás nebudeme. Jen vám k ní nabídneme službu garantovaného nájmu.

Máme důvod k pláči? Spíše ne

Zmiňoval jsem horskou dráhu. Ano, přesně tu může z dlouhodobého hlediska trh s hypotékami a vlastně i cenami nemovitostí obecně připomínat. Chvilku jede vláček nahoru, pak se zase řítí z kopce, aby o chviličku později už zase funěl do kopce. I v kratších časových intervalech dochází k fluktuacím, akorát je jízda volnější a kopce nejsou tak strmé.

Na konci roku 2016 byly úrokové sazby na úplném minimu s hodnotou 1,77 %. V lednu 2019 jsme byli na třech procentech. A současná hodnota se pohybuje na úrovni 2,68 %. Zlatým časům s úrokem pod dvě procenta už odzvonilo, ale pořád se drží na rozumných hodnotách. Pokud se totiž podíváme dále do historie, tak před deseti lety byly sazby téměř dvojnásobné. Takže ano, pořád není tak zle, aby nemohlo být opět hůř.

Problém je spíše s cenami nemovitostí, které jsou vyšponované opravdu vysoko. Bublina se už pár let jen nafukuje a ne a ne prasknout. Uvidíme, co přinese rok 2020.

Hypotéka zavěšená proklatě vysoko

Dalším problémem je dostupnost hypoték a jejich splácení.

V říjnu 2018 ČNB přijala řadu opatření, na základě kterých mají především lidé s nižšími či průměrnými příjmy menší šanci na hypotéku dosáhnout.

Zrušily se stoprocentní hypotéky a výše úvěru musí představovat maximálně devítinásobek čistých ročních příjmů domácnosti. Součet všech splátek a úvěrů v domácnosti navíc musí tvořit max. 45 % čistého příjmu žadatelů.

I v důsledku výše zmíněného zájem o hypotéky v Česku klesá. Přesto se stále jedná o nejjednodušší cestu k vlastnímu bydlení a hypoteční úvěr má zřízen každý pátý dospělý Čech.

Ani se splácením na tom nejsou Češi zle. Úvěr si nejčastěji berou na částku 1-2 miliony korun se splácením v délce 20 let. Problémových hypoték je opravdu zlomek, zhruba jedno procento, což je v porovnání s průměrem EU (4 %) opravdu dobré skóre.

Zkrocení zlé hypotéky

Hypotéky si lidé zřizují také na pronajímané nemovitosti. Princip je jednoduchý. Rovnice pronajmu = vydělám = splatím vypadá logicky. Je to zkrátka ideální stav. Ale ruku na srdce, jak často jdou v životě věci ideálně?

Proto existuje možnost tzv. garance nájmu. Tuto službu nabízí Tvujspravce.cz. Jedná se o nejjistější cestu při plánovaném dlouhodobém pronajímání nemovitostí.

Už si nemusíte každý měsíc trhat vlasy v napětí, jestli nájemník zaplatí, či nezaplatí. Problémy řešíme za vás a garantujeme, že vždy dostanete své peníze včas na svůj účet. Veškerá rizika a zodpovědnost přebíráme na sebe.

Naše portfolio služeb je širší.

Jsme také v přímém kontaktu s nájemníky, byt pravidelně kontrolujeme, řešíme případné opravy či provozní závady. Vy vše řešíte pouze s námi. Pokud se tedy vydáte cestou pronájmu nemovitosti se současným splácením hypotéky, bude pro vás služba garance nájmu zárukou klidného spaní.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.