3 minuty čtení

Apple opět zvýšil ceny nové produktové řady iPhonů

Apple představil tři nové modely iPhone: iPhone XR, iPhone XS a iPhone XS Max. Všechny tři modely se mohou pochlubit velkými displeji, minimálním rámečkem, absencí home buttonu a systémem kamery FaceID pro odemknutí displeje pomocí rozpoznání obličeje.

Model vstupní úrovně

Špičková technologie, kterou Apple představil v loňském modelu iPhone X, je nyní dostupná za mnohem nižší cenu, což by mohlo dopomoci prodat více iPhonů lidem, kteří se loni k nákupu Xka neodhodlali.

Vstupní model iPhone XR je k mání za cenu od 749 dolarů, díky čemuž by se mohl stát opravdovým prodejním hitem. Charakterizuje ho mnoho klíčových funkcí, které se nacházely v loňském špičkovém modelu, včetně FaceID a vysoce výkonného procesoru, který by měl učinit většinu činností rychlejšími a efektivnějšími.

Stojí však mnohem méně peněz, díky levnějšímu LCD displeji, hliníkovému tělu a fotoaparátu s pouze jedním objektivem. Pro ty, kteří byli v loňském roce odrazeni vysokou cenou 1000 dolaru za iPhone X, tak bude letošní model XR ideální volbou. Díky němu by tak Apple konečně zase mohl dosáhnout zvýšení celkového počtu prodaných jednotek.

Vyšší modely

Střední model iPhone XS začíná na stejné ceně 999 dolarů jako loňský model iPhone X, s nímž i sdílí mnoho funkčních podobností, nicméně v loňském roce se v případě iPhonu X jednalo o vrchol celé modelové řady.

Letos se vlajkovou lodí stal iPhone XS Max s 6,5 palcovým displejem, který startuje na ceně 1099 dolarů a nejvyšší specifikace, s vnitřní pamětí 512 GB, se pak dostává až na cenovku 1449 amerických dolarů. Jedná se tak o nejdražší iPhone, který Apple kdy vyrobil.

Kromě toho žádný z nových iPhonů neobsahuje adaptér, který je třeba pro zapojení sluchátek do konektoru na telefonu – nezbytnost, kterou bylo třeba mít od doby, co Apple odstranil ze svých modelů samostatný vstup pro sluchátka. Adaptér je možné si zakoupit samostatně za 9 dolarů nebo si koupit bezdrátová sluchátka, která Apple také prodává, což bude pravděpodobně hlavní důvod absence tohoto adaptéru v balení.

Starší modely

Apple zcela stahuje z prodeje dosud nejlevnější model iPhone SE, který se prodával za 349 dolarů. Poptávku zákazníků po levnějších modelech nyní bude muset uspokojit iPhone 7 s cenou 449 dolarů (debutoval v roce 2016 s cenou 649 dolarů) a iPhone 8 za 599 dolarů (startovací cena 699 dolarů).

Uvidíme, jak se nakonec nejnovější cenová strategie osvědčí. Apple si dokázal, že si může za nové modely účtovat vyšší částky, a tak opět tiše zvýšil cenu nejnovějších modelů. Nebudeme však vědět, jak nová strategie funguje, až do oznámení prosincových hospodářských výsledků. Na základě finančního úspěchu původně proklínaného a údajně předraženého iPhonu X však můžeme očekávat, že profit bude růst i nadále.

To nejdůležitější, co se událo na středečním odhalování nových iPhonů, zachycuje následující video.

 
Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.