3 minuty čtení

Sbírka karet Pokémonů prodána na aukci za 2,5 milionu. Nemáte ještě nějaké doma?

Kompletní set první edice karet Pokémonů z roku 1999 byl vydražen za 107 tisíc dolarů (2,5 milionu korun).

Sbírka obsahovala všech 103 karet z původní série vytištěné v angličtině. To ale není všechno. Všechny karty byly navíc ve špičkové kvalitě a obsahovaly i raritní kartu Charizarda. Podle jednoho ze světově uznávaných ověřovatelů autenticity karet lze Charizarda z této 1. vydané série samotného prodat až za 20 tisíc dolarů (470 tisíc korun).

Klíčovým atributem karet je ale právě nejvyšší možné hodnocení jejich kvality. To lze věrohodně získat jen u 2-3 znávaných společností. Jednou z nich je i Professional Sports Authenticator (PSA). Funguje to tak, že kartu zašlete k posouzení, ta je neprodyšně uzavřena, projde zjištěním originality a dostane známku, která určuje její kvalitu.

Pokud se vám podaří získat "desítku" neboli GEM-MT ("Gem Mint") hodnocení, cena karty exponenciálně roste, neboť to naznačuje, že karta je ve stavu, jako byste ji právě vytáhli z balíčku. Zkrátka bez jediné chybičky. Na eBay se nedávno prodal jeden Charizard z 1. edice, který byl jen "téměř perfektní". A jeho prodejní cena díky tomu byla "jen" 2 101 liber neboli 61 tisíc Kč.

Vydražený kompletní set první série pokémoních karet obsahoval úplně všechny karty oficiálně ohodnocené jako "GEM-MT". Takže kompletní sbírka v té nejlepší možné kvalitě.

Aukce začala v aukční síni Goldin Auctions na 25 000 dolarech a po 12 příhozech se zastavila na částce 107 010 dolarů.

První edici karet lze identifikovat podle malého černého kulatého razítka v levém dolním rohu obrázku Pokémona, na němž je napsáno "EDITION 1". Pouze karty vydané v roce 1999 obsahují tuto značku.

Dosud neotevřené balíčky z 1. edice karet Pokémonů z roku 1999 se dnes prodávají za 800 dolarů (téměř 19 tisíc) za kus

Někteří experti dnes předpovídají, že karty Pokémonů se stanou pro moderní sběratele stejně důležitými jako některé prestižní sportovní sety.

"Pro mnoho miléniálů představují originální hry a karty Pokémonů z roku 1999 symbol jejich dětství a nostalgie. Svého času rovněž signalizovaly konec éry klasických hraček a příchod virtuálního světa. Nic jiného z té doby se nestalo během let tak populárním a spojujícím jako Pokémon," uvedla aukční síň.

Síň Goldin také poznamenala, že podobný set karet Pokémonů prodala v prosinci 2017 za 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun). A poptávka po kompletním setu první edice prý i nadále roste.

Nemáte náhodou ještě něco z éry Pokémonů pod postelí :)?

 

#investovani #pokemon #karty #1stedition #charizard #aukce

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.