3 minuty čtení

Paříž Saint-Germain spouští vlastní kryptoměnu

Francouzský fotbalový gigant zahájí provoz vlastní kryptoměny, která má za cíl motivovat vlastní příznivce k většímu zájmu nejen o blockchain, ale i vlastní klub. Špičkový tým francouzské Ligue 1 naváže spolupráci se společností Socios.com sídlící na Maltě.

Spolupráce bude založena na zprostředkování partnerství mezi fanoušky a klubem díky technologii blockchainu. Principiálně by se do budoucna měli fanoušci podílet na řízení klubu v podobném duchu jako ho již dnes známe v případě Barcelony a její fanoušků.

PSG hraje hlavní roli ve francouzské fotbalové lize a je považováno za nejpopulárnější tým země. Klub je vlastněn a financován státní investiční společností z Kataru a mimo jiné zrealizoval nejdražší přestup hráče v historii, když v loňském roce koupil brazilskou fotbalovou hvězdu Neymara z Barcelony za 222 milionů euro.

Platforma funguje na základě blockchainu chiliZ a je podporována významnými hráči kryptoprůmyslu včetně směnárny Binance. ChiliZ do dnešního dne získal od investorů finanční prostředky ve výši 66 milionů dolarů.

Generální ředitel společnosti Alex Dreyfus vysvětlil, že se platforma těší na další spolupráci se špičkovými fotbalovými kluby. “Zaměřujeme se na to, abychom dostali na palubu ty největší kluby v Evropě a v příštích týdnech ohlásíme i další velké kluby které se stanou součástí naší platformy. Mimo Francie jsou naší prioritou další kluby z pěti největších fotbalových soutěží starého kontinentu čili Anglie, Itálie, Španělsko a Německo.“

Fanoušci se stanou součástí rozhodovacího procesu

Partnerství PSG s platformou umožní klubu spustit vlastní fanouškovský token, díky kterému získají fanoušci hlasovací právo případně jim bude přiznán VIP status jako odměna držitelům tokenů.

Příznivci klubu budou pravděpodobně moci hlasovat o „kosmetických“ rozhodnutích (výběr barvy dresu, hudba na stadionu, logo) a určitých sportovních aspektech (nejlepší hráč sezony případně měsíce nebo zápasu, soupeři do přátelských zápasů, letní turné, charitativní sestavy apod.)

Dreyfus poznamenal, že strategie představuje omezený tokenový mechanismus, který neovlivňuje stávající podnikovou strukturu klubu, ale je zaměřen na pobízení a zpeněžování zájmu fanoušků prostřednictvím krypta. Marc Armstrong, ředitel pro partnerství Paříž Saint-Germain dále rozvedl: “Klub je odhodlaný využít příležitostí, které kryptoobchod může nabídnout. Tato revoluční technologie bude mít významný vliv na celkovou obchodní strategii klubu a na způsob, jakým budeme spolupracovat s fanoušky.“

Fanouškovské tokeny budou obchodovatelné na trhu Socios.com, ale pouze směnou proti vlastnímu tokenu platformy chiliZ. Nabídka tokenů (FTO – Fun Token Offering) se údajně uskuteční před startem příští sezóny, nicméně je třeba ještě doladit přesné datum a cenu tokenů.

PSG představuje jenom začátek

Generální ředitel chiliZ uvedl, že ačkoliv je PSG prvním významným klubem, který se připojil k jejich iniciativě, platforma chce nakonec zaujmout po celém světě stovky milionů fanoušků populárních fotbalových klubů. Rovněž řekl, že platforma pomůže vzdělávat o blockchainu a kryptoměnách významnou demografickou skupinu.

I za předpokladu, že by partnerství mezi klubem a platformou nemělo do budoucna žádný praktický význam, tak PR si Alex Dreyfus zajistil slušné.

Dreyfus je známou postavou na maltské kryptografické scéně, která již na Maltu dostala řadu společností včetně právě burzy Binance. Je také zapojen do projektu Malta Blockchain Campus, který je v současné době ve výstavbě a jehož cílem je spojit krypto a blockchain společnosti pod jednu střechu.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.