5 minut čtení

6 klíčových dovedností, které by lídři měli pilovat celý život

Některé schopnosti jsou pro podnikatelský úspěch tak klíčové, že se je budete učit navždy a co ne důležitější - nikdy nesmíte přestat.

Jednou z velkých (a nebezpečných) nástrah, která na byznysové lídry s jejich hektickými rozvrhy a potřebami celé jejich organizace i všech zaměstnanců na jejich bedrech číhá, je zanedbávání vlastního kariérního růstu a #vzdelavani

Ale abyste mohli být úspěšným lídrem, očekává se od vás minimálně schopnost rychlého přemýšlení a pokročilá adaptabilita. Proto by ani ti nejvytíženější manažeři a CEOs nikdy neměli přestat pilovat své profesní dovednosti.

Za ty opravdu klíčové, kterým se vyplatí dát ve svém osobním rozvoji přednost, lze považovat těchto 6:

Komunikace

Alfa a omega každé vedoucí pozice na světě. Stejně jako mozek komunikuje nejen se srdcem a hlavními orgány, ale i s tím nejvzdálenějším konečkem prstů, musí mít dobrý a efektivní lídr přehled nejen o aktuální strategií a taktice, které ovlivňují jeho společnost, ale i o názorech klientů a zaměstnanců. To oni jsou "krví" vaší organizace, která zajišťuje okysličování, chod a údržbu celého projektu a tvoří elementární základ její existence.

Aby toto bylo možné, je nutné konstantně zlepšovat své schopnosti komunikovat a chápat druhé. Bez toho budete jen těžko získávat potřebné informace pro posun vašeho týmu i celého projektu kupředu.

Naslouchání

#Komunikace je klíčem, ale jako lídr si zároveň musíte uvědomit, že nepostradatelnou součástí této dovednosti je i schopnost opravdu aktivně naslouchat druhým. Manažeři a výkonní ředitelé mají někdy pocit, že se mluvení očekává především od nich. Ti nejlepší lídři však zpravidla víc naslouchají, než mluví.

A umění naslouchat názorům, osobním preferencím a prioritám druhých je něčím, co v sobě budete pěstovat celý život. Když toto navíc propojíte se schopností efektivně na druhé reagovat, může to mít obrovsky pozitivní dopad na váš styl vedení druhých

Sebeuvědomění

Jednou z nejdůležitějších dovedností, na kterou by se měl lídr zaměřit, je uvědomování si sebe sama. Čím výše v kariérním žebříčku stoupáte, tím obtížnější pro vás bude získat objektivní feedback od vašeho okolí. Nejlepší lídři konstantně pracují na svém #sebeuvedomeni, mimo jiné i proto, aby okolo sebe dokázali rozpoznat tzv. "yes many" neboli odhodlané přitakávače. Umět se kdykoliv upřímně podívat do zrcadla a říct si své chyby a nedostatky není snadné a vyžaduje to konstantní úsilí.

Posouvání ostatních

Při vedení druhých není cílem pouze rozdávat práci, příkazy a nařízení. Dobrý lídr musí umět své podřízené posouvat nahoru a umožnit jim plně rozvinout jejich #potencial. Cesta k předání větší zodpovědnosti druhým začíná u důvěry. Snaha kontrolovat vše a všechny je kromě své nereálnosti časově tak náročná, že velmi snadno můžete přestat vnímat širší kontext a dlouhodobé cíle. Nechejte váš tým, aby si mikromanagement a každodenní problémy řešil sám, budujte si vzájemnou důvěru a nebojte se jim postupem času předat větší díl zodpovědnosti.

Kreativita

Pravidelný rozvoj kreativity by si měli předepsat zejména ti lídři a manažeři, kteří jsou běžně zavaleni stále se opakujícími každodenními povinnostmi. Jednoho dne budete muset předvést trochu fantazie, až bude potřeba navrhnout marketingovou kampaň nebo nový směr vašeho vývoje. #Kreativita není pouze vrozený talent, ale lze si ji představit spíš jako sval, který lze při poctivém tréninku posílit. Zkuste při řešení dalšího problému přijít s nějakým unikátním přístupem k jeho řešení. Vaše kreativní myšlení vám poděkuje.

Optimismus

Příprava na ty špatné dny, kdy se vás zmocní lehký splín a motivaci k práci v sobě náhle musíte hledat hodně hluboko, začíná u pravidelné práce na tom, abyste do každého dne vyráželi motivovaní a pozitivně naladění. Myslete také na to, že vaše rozpoložení a chování přímo ovlivňuje vaše zaměstnání a jejich pracovní prostředí. Nadšení a pozitivní mentalita jsou stejně nakažlivé jako poraženecké a nevrlé fráze.

Takže až příště vkročíte do kanceláře a zraky všech na chvíli padnou na vás, pamatujte, že vaše špatná nálada se může snadno přenést na všechny ostatní. I když z nějakého důvodu zrovna nemá důvod jásat, dobrý lídr stále dokáže ocenit dobře odvedenou práci ostatních a nepřestane kvůli tomu svému týmu pomáhat a pracovat na rozvoji vzájemných vztahů.

---

Chybí něco? Bylo by podle vás potřeba doplnit ještě nějakou sedmou schopnost/dovednost, bez které to nejde? Podělte se, rád ji doplním ;-).

 

#osobnirozvoj #motivace #progress #leadership

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.