3 minuty čtení

USA drží největší zásobu zlata na světě (373 miliard dolarů), který stát je druhý?

Čína? Rusko? Švýcarsko? Kdepak, zlatými cihlami se to po Spojených státech nejvíc hemží u jednoho z našich sousedů.

Server HowMuch.net provedl na základě dat Mezinárodního měnového fondu (#IMF) analýzu rozložení zlatých zásob na světě. 

Jednoznačným lídrem se staly Spojené státy, jejichž "zlatá rezerva" činí 8 133 tun zlata v celkové hodnotě přesahující 373 miliard dolarů (8,65 bilionu korun). To je mimochodem 23,94 % veškerých zlatých zásob na světě.

Na druhém místě se umístilo... Německo! Možná byste si to netipli, ale náš západní soused a největší evropská ekonomika má v útrobách své centrální Bundesbanky uloženo téměř 10 % veškerého světového zlata. Celkem to dělá 3 369 tun v hodnotě více než 154 miliard dolarů (3,57 bilionu korun).

Na třetí místo se řadí samotný IMF, byť nutno dodat, že nejde o stát. Měnový fond vlastní 2 814 tun zlata v hodnotě 129 miliard dolarů (2,99 bilionu korun). Ve výsledcích lze nalézt i zlaté zásoby Evropské centrální banky a Banky pro mezinárodní vypořádání.

Možná si nyní říkáte, kde je třeba Rusko nebo taková Čína? Obsadili šesté, respektive sedmé místo, neboť bramborovou medaili si odnesla Itálie (2 451 tun zlata v hodnotě 112 miliard dolarů / 2,59 bilionu korun) a Francie (2 436 tun zlata v hodnotě 111 miliard dolarů / 2,57 bilionu korun).

Na detailnější verzi mapy se můžete podívat zde

Čína i Rusko jsou však dle analýzy v posledních letech "nejagresivnějšími" kupci zlata, a tak se na špičku zdárně dotahují.

Obě země totiž mají obavy ze spoléhání se na dolar jakožto na rezervní měnu. Příliš se jim nezdá ani euro, a to zejména kvůli možnému odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Česká republika se umístila v druhé polovině tabulky na 75. místě, jelikož naše zlaté zásoby činí pouhých 8,2 tuny, neboli 376 milionů dolarů (8,72 miliardy dolarů). Výrazně tak zaostáváme nejen ve srovnání s Německem, ale i ostatními sousedy.

Slovensko obsadilo s 31,7 tunami zlata 55. místo, Polsko se 128,6 tunami zlata 28. místo a Rakousko s 280 tunami zlata 22. místo.

#Zlato zatím letos zažívá výborný rok, poprvé od roku 2013 překonalo hranici 1500 dolarů za trojskou unci a neustále okolo ní kolísá.

Mohou za to především obavy investorů, kteří jsou z jedné strany bombardováni neustálými zprávami o zpomalování ekonomického růstu napříč celým světem i zpomalování obchodování na kapitálových trzích, a na druhé je straší napětí mezi Spojenými státy a Čínou.

 

#investovani #zlaterezervy

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.