4 minuty čtení

Studentská krize? Zadlužení studenti v USA

Minule jsme se podívali, jak to vypadá s potenciální krizí v ČR a jak bychom podle toho měli investovat. Dnes se podíváme na potenciální krizi spojenou se studentskými půjčkami v USA.

Jak špatná je situace se studentskými půjčkami v USA?

44,7 milionu studentů má v Americe dohromady půjčeno 1,56 bilionu dolarů. Jedná se o druhou největší dluhovou kategorii, hned po hypotečních dluzích. Studentské půjčky se tedy dostali v objemu i před půjčky na auta a kreditních kartách. Jedná se dokonce o 11 % celkového Amerického státního dluhu, který je momentálně okolo 13,7 bilionu dolarů. 11 % však pouze v podobě studentských půjček, je však důležité brát v potaz, že 31 % studentů financuje studium jinou formou půjčky, nejčastěji kreditní kartou. V roce 2017 průměrný student dlužil 28,650 dolarů, tedy okolo 670 000 Kč v podobě studentské půjčky. Studentské půjčky však nejsou veškeré půjčky, které si studenti berou na financování školného.

 

Splácení

Studentské půjčky se odpouští velice zřídka, z 41,000 podaných žádostí o prominutí půjčky, bylo ve výsledku prominuto splácení pouze 206 uchazečům (kumulativně 12,3 milionu dolarů). Je tedy jasné, že ze studentského dluhu se musí studenti dostat sami. Je však otázkou, zda se jim to daří, pojďme se na to tedy podívat.

Studentské půjčky se splácejí velice pomalu nebo vůbec. 3,3 milionu půjček je momentálně odloženo, takže se nesplácejí. 2,6 milionu uchazečů krátkodobě odkládá splátky, ale splácejí. 4,7 milionu dlužníků nesplácelo posledních 9 měsíců, což znamená, že více než 10 % dlužníků nesplácí.

Lidé se studentskou půjčkou na krku potřebují ve většině případech dva druhy příjmů, aby byli schopni splácet. Průměrně splácejí studenti s půjčkou okolo 250 dolarů měsíčně a 2 z 10 jsou se splácení pozadu. Americká vláda pomáhá při financování vysokých škol programem „Pell grats“. V roce 2018 však studenti, kteří nevyplnili formuláře přišli kumulativně o 2,6 miliardy dolarů.

Velký problém splácet mají hlavně ženy. I když jsou ženy zhruba polovina uchazečů (56 %) o studentskou půjčku jejich dluh je kumulativně dvě třetiny celkového studentského dluhu, tedy okolo 900 miliard dolarů. Ženy častěji žádají o dluh a také je jejich dluh v průměru o 2,700 dolarů vyšší, než u mužů. Problém je také v tom, že ženy splácejí dluh déle, kvůli nižšímu průměrnému výdělku (26 % méně než muži).

 

Velikost studentských půjček

I když jsou menší půjčky nejpopulárnější, stále velký počet uchazečů žádá o astronomicky vysoké částky, které pak musí v průběhu života splatit. Vyšší částky jsou například za studium medicíny, nebo práv. Je však otázkou, kolik z nich si najde kariéru, která jim umožní splácet tak vysoké půjčky. Více než 600,000 má studentskou půjčku vyšší než 200,000 dolarů. Budoucnost nevypadá vůbec lépe, tím že se na vysoké školy v Americe hlásí každým rokem méně lidí, zvyšují se náklady a tím také výše půjček (úspory z rozsahu se aplikují i zde). Tento jev se již několik let znatelně projevuje ve statistikách. V roce 2016 byla průměrná půjčka okolo 37,000 dolarů, což je o 78 % více, než tomu bylo před deseti lety.

Celkový dluh roste rapidně, například kumulativní dluh studentských půjček dlužníků ve věku od 30 do 39 let vzrostl za posledních 5 let o 30 %.

Rozdělení dlužníků podle věkové skupiny.

< 30-years-old: 16.8 milionu

30-39: 12.3 milionu

40-49: 7.3 milionu

50-59: 5.2 milionu

60+: 3.2 milionu

Podle statistiky je zřejmé, že pro velkou část studentů je splácení velice obtížné. Například v roce 2015 skoro 7 z 10 ti seniorů, kteří vystudovali veřejnou vysokou školu stále spláceli studentskou půjčku.

Dále okolo 66 % studentů, kteří dokončují veřejnou vysokou školu odcházejí se studentskou půjčkou. Výše v průměru okolo 25,500 dolarů. V případě soukromých neziskových škol je to okolo 75 % lidí s dluhem okolo 32,500 dolarů. U ziskových škol je průměrný dluh studenta okolo 40,000 dolarů.

 

Závěr

Po prozkoumání statistik je zřejmé, že studentské půjčky jsou velkým problémem, který se každoročně zhoršuje. Svým způsobem mi to připomíná situaci v roce 2008. Mnoho lidí dostává půjčky, stále více jich přestává splácet. Osobně si myslím, že z této situace může v budoucnu vyústit velký problém.

 

Zdroje:

https://www.forbes.com/sites/zackfriedman/2019/02/25/student-loan-debt-statistics-2019/

https://www.chamberofcommerce.org/student-loan-statistics/

https://millennialmoneyman.com/student-loan-debt-statistics/

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.