4 minuty čtení

5 rychlých tipů, jak mít tu správnou náladu na networkingové akce

Networking je pro růst byznysu potřeba. Jenže networking je také pro mnoho lidí, zejména pak introvertů, stresující výzvou. Jak se s negativními pocity vyrovnat?

Pokud se vám ještě nikdy nestalo, že byste zrušili účast na nějaké akci v den konání a ještě při tom trochu zalhali o svých opravdových důvodech, patříte mezi malou skupinu šťastných lidí. Ale pokud už se vám stalo, že zrovna úplně náhodou jste nemocní, musíte hlídat děti nebo jet pracovně mimo město, vítejte v klubu mnohem početnějším.

Vynechat akci není samo o sobě žádným velkým hříchem. Horší však jsou následné menší i větší výčitky svědomí a myšlenky na to, že pořadatel či ten, kdo vás pozval, vaší chabé výmluvě pravděpodobně neuvěřil. Pozve vás vůbec ještě někdy? Budete mít ještě někdy šanci potkat lidi, kteří na akci byli? 

Neutekl vám kvůli tomu zajímavý obchod?

Abyste se tomuto destruktivnímu přístupu příště vyhnuli a vychutnali si jakoukoli networkingovou akci se vším všudy, mám pro vás pár rychlých tipů.

1 Nakopněte se!

Podobně, jako to dělají sportovci před důležitým závodem, pusťte si svou oblíbenou hudbu, myslete na své dosavadní úspěchy, vzpomeňte si, proč jste vlastně s tím vším byznysem začali. Tím se dostanete do té správné nálady. Čímž samozřejmě neříkám, že máte mezi lidi "přihopsat" jako přemotivovaný blázen, ale je dobré jít na akci s dostatečnou mírou sebejistoty. Neměl bych to zmiňovat, ale panák něčeho ostřejšího před akcí také může pomoci. S mírou samozřejmě!

2 Myslete na budoucnost

Myslete na to, jaké zajímavé lidi můžete na akci potkat a co všechno by se s nimi dalo domluvit. Pokud máte o akci bližší informace a víte, kdo se na akci bude vyskytovat, jsou takové představy velmi jednoduché. Představa toho, kam díky této akci můžete svůj byznys posunout, vám dodá potřebnou energii. Snažte se tedy o akci a účastnících zjistit předem co nejvíc, adekvátní příprava podpoří vaši sebejistotu a umožní vám využít akci na maximum.

3 Přátelé pomohou

Pokud si s sebou na akci můžete vzít doprovod, využijte to. Zavolejte přátelům, o kterých víte, že by pro ně taková akce mohla být zajímavá a pozvěte je. Mít na akci někoho, s kým se dobře znáte, vám dodá pocit jistoty. A pokud na akci doprovod není povolen nebo přátelé na akci nemají čas, dejte si alespoň rychlý sraz před akcí. Rozhovor s blízkým člověkem vám uvolní jazyk a nebude potom tak složité začít mluvit s někým cizím.

4 Nastavte si hranice

Řekněte si už před akcí, kolik času na ní chcete strávit. Optimální je hodina až dvě. Nikdo neříká, že nakonec nemůžete zůstat déle, pokud vás akce bude bavit, ale vědomí toho, že máte daný čas odchodu, vás uklidní a zároveň vám dodá motivaci k tomu si stihnout s někým zajímavým promluvit. Jednoduše akci pojmete efektivně.

5 Afterparty

Naplánujte si zajímavý program po akci. Může to být opět setkání s přáteli, film, cokoli, na co se můžete těšit. Na akci díky tomu nebudete působit dojmem odevzdaného člověka, který celou akci přišel jen přežít a nemá žádný plán, ale ukážete, že jste efektivní a zaneprázdněná osoba, kterou musí být zajímavé poznat. Navíc, pokud budou vaše následné plány dostatečně zajímavé, může to být skvělé úvodní téma k hovoru s osobnostmi na akci.

Networking je pro růst vašeho byznysu velmi důležitý a vy to určitě víte. Nenechte si už utéct jedinou příležitost k tomu, poznat nové lidi, nová místa a získat nové zkušenosti.

#osobnirozvoj #psychologie #sociologie #networking

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.