5 minut čtení

5 finančních chyb, které dokáží zničit i manželství

Všichni jste určitě během léta na sociálních sítích viděli hromadu nově sezdaných párů (nebo mezi ně patříte). Láska hory přenáší, ale existují finanční přešlapy, na které ani nejsilnější cit nebere žádný ohled. Které to jsou a jak se jim vyhnout?

Je to s podivem, ale i v dnešní době tržní ekonomiky, kdy #penize hrají v životech drtivé většiny z nás absolutní prim, stále existují páry, které své finanční záležitosti nedokáží nebo ani nechtějí řešit společně. Zhruba každý třetí manželský konflikt přitom pramení právě z nějakého finančního problému.

Nejen novomanželé, ale i dlouhodobě šťastně vdaní a ženatí mezi vámi by se pěti následujícím finančním "machinacím" měli vyhýbat jako čert kříži.

1. Ukrývání peněz

Na první pohled se to může zdát zcela neškodným, ale pokud své úspory nebo větší obnos peněz ukrýváte mimo vědomí partnera, velmi pravděpodobně si zakládáte na řadu nepříjemností, jakmile vaše malé tajemství praskne. Protože až k tomu dojde, bude vaše vzájemná důvěra roztříštěna napadrť.

I přesto to lidé stále dělají a ve svém okruhu nepochybně najdete minimálně jednoho kamaráda či známého, kterému podobná finanční zrada udělala nehezký vztahový škrt přes rozpočet.

Pokud chcete mít stranou nějaké peníze, je fér o tom partnerovi jednak říci a zároveň mu umožnit to samé. Takto si kromě společného budgetu můžete každý utrácet i za vlastní, aniž byste druhému museli cokoliv vysvětlovat.

2. Ukrývání dluhu

Ještě horší než ukrývání peněz, je mlčení o vašem zadlužení. Nejenže své drahé polovičce lžete, ale pokud nemáte dostatek peněz a chybí vám základní finanční jistota, chtě nechtě do vztahu začnete přinášet i nemalou míru vzteku a zloby.

Nedávný průzkum od CreditCards.com přitom říká, že až 31 % lidí považuje ukrývání dluhů nebo dalších bankovních účtu od svého partnera za skutek horší než fyzickou nevěru.

Tady se opravdu vyplatí dopřát si upřímnou konverzaci o tom, co a kde dlužíte. Dostaňte partnera do obrazu, než na povrch vybublají komplikace, které už budete vysvětlovat mnohem hůř.

3. Přílišné utrácení

Jeden z nejklasičtějších vztahových rozporů. Pokud jeden z vás peníze většinou nepočítá až do chvíle, než mu dojdou, je konflikt bez vzájemného pochopení na spadnutí.

Ke konfliktům vyplývajících z přílišného utrácení zpravidla dochází, pokud jeden z partnerů vydělává citelně víc než ten druhý. Kompromisem může být společné dohoda, že z vašeho společného příjmu každý měsíc třeba 10 až 20 % uložíte stranou. Pokud takovou dohodu dokážete dodržet, přílišné utrácení by mohlo ze seznamu nejpalčivějších problémů vašeho soužití zmizet.

4. Vrtkoleno

Pravý opak předchozího bodu. Avšak mohou z něj vzniknout úplně stejné problémy, zvlášť když partner odmítá otevřít peněženku i kvůli elementárním a racionálním nákupům, neboť z nějakého důvodu zcela zapomněl, že peníze jsou především od toho, aby se utrácely. Zvlášť trapným se podobný problém může stát na veřejnosti.

I tady je jediné řešení, a to kompromis, který tomu šetřivému z vás dopřeje pocit, že peníze nejsou rozhazovány na všechny strany, ale zároveň tomu druhému umožní tu a tam si koupit i něco pěkného jen tak pro radost. Pokud kompromis nenacházíte, může být na místě vyhledat pomoc u finančního poradce.

5. Finanční zneužívání

V extrémních situacích se spory okolo financí mohou změnit na regulérní bitvu o moc a o to, kdo bude mít poslední slovo.

Byť se tradiční role v domácnosti mění, finanční poradci i dnes povětšinou říkají, že jsou to spíš muži, kdo doma "drží kasu". Pokud je však druhá osoba ponechána zcela mimo finanční realitu a není s touto pozicí spokojená, je to potenciálně velký problém.

V některých vztazích může fungovat i koncept kapesného, pokud jde o nástroj k udržení společného rozpočtu. Pokud jde ale o pouhou metodu sloužící ke kontrole toho druhého, může velmi rychle zničit i navenek šťastné #manzelstvi.

---

V drtivé většině případů jde tomu, aby okolnosti zašly příliš daleko, zabránit jedinou snadnou věcí - začněte se s partnerem bavit o penězích, o tom, co pro vás znamenají a jaké s nimi máte plány do budoucna. Byť totiž slouží především k utrácení, jejich podstata není pouze v nákupu mléka. Reprezentují rovněž bezpečí a dlouhodobé cíle každého z nás.

 

#osobnirozvoj #finance

Hodnocení: +28
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.