3 minuty čtení

Chcete žít déle? Tak něco dělejte (vážně COKOLIV)

Pojem "cvičení je zdravé" je už dnes zavedený podobně dobře jako gravitace, ale nové výzkumy ukazují, jak extrémně důležitý pohyb pro lidské tělo je.

Zatímco nás zařízení, jako je to, na kterém právě tento text čtete, udělaly mnohem sedavějšími tvory, vědci zjistili, že i fyzická #aktivita o nízké intenzitě má měřitelné pozitivní dopady na zdraví, a to včetně nejdůležitějšího benefitu: délky života.

Nedávno publikovaná studie, kterou dal dohromady mezinárodní tým vědců, zjistila, že i zcela elementární fyzická aktivita - i něco tak banálního (byť dnes už možná zdaleka ne pro každého), jako je vaření, umývání nádobí nebo pomalá chůze - je u osob středního věku a starších lidí spojeno s nižším rizikem úmrtí.

Možná už jste někde zaslechli, nebo vám došlo, že aby vám #pohyb přinášelo aspoň nějaký minimální užitek, je potřeba se u něj zapotit a dostat srdeční tep do úrovně, kdy začnete ztěžka dýchat.

A pro ty z vás, kteří mají moderní přeplněný denní režim, může být občas problém najít v něm na všechno to pocení dostatek času. Zejména když přidáte čas, který zabere příprava, následná sprcha a vše okolo.

"Až dosud se všeobecně předpokládalo, že ve smyslu fyzické aktivity je více lépe," říká profesor Tom Yates z University of Leicester a spoluautor studie, která byla publikována v časopise BMJ. "Avšak tato naše studie naznačuje, že #zdravi lze optimalizovat například 24 minutami každodenní svižné chůze nebo jinými fyzickými aktivitami s mírnější intenzitou."

Jde zároveň o další studii, kterou můžeme přidat na hromadu těch, podle nichž nás příliš mnoho sezení doslova zabíjí.

"Dalším významným závěrem bylo, že pokud denně trávíte 9,5 hodiny a více v sedavé poloze - což zpravidla znamená, že sedíte - zvyšujete výrazným způsobem své riziko úmrtí a každá další hodina nad tuto hranici riziko navyšuje více a více."

Další spoluautorka studie Charlotte Edwardson, rovněž z Leicesteru, říká, že studie podpořila myšlenku, že konat aspoň nějaký pohyb je lepší než žádný, i když to znamená jen vstát a udělat nějaké domácí práce.

"Největší snížení rizika jsme mezi našimi respondenty našli mezi nejméně a druhou nejméně aktivní skupinou, což naznačuje, že když do svého denního režimu zakomponujete aspoň nějaký pohyb o lehké nebo mírné intenzitě, prospíváte tak svému zdraví."

Delší život tak pro mnoho lidí sedících celé dny u PC v kancelářích po celém světě může být třeba jen o tom, že když si čtou nějaký text - jako třeba tento - nebudou sedět, ale aspoň vstanou.

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.