4 minuty čtení

Apple stále prohrává s konkurencí na nejatraktivnějších trzích světa

Americká společnost připravuje představení své nové produktové řady iPhonů a letos musí jít opravdu o velkolepou událost, aby se jí podařilo najít si místo na momentálně nejžhavějších trzích smartphonů na světě. Nejdůležitější firemní produkt si stále nedokázal vybudovat silné postavení v zemích jako Čína a Indie stejně jako na dalších trzích v Asii, kde v současnosti prodeje smartphonů rostou nejvíce.

“Vezmeme-li v úvahu západní trhy, tak už jsou všechny velmi zralé, téměř každý vlastní smartphone,“ prohlásila pro CNN Kiranjeet Kaur, analytička výzkumné společnosti IDC. “Lidé na rozvinutých trzích pouze čekají na upgrade svých telefonů. Společnosti jako Apple nebo Samsung zde proto již nemůžou očekávat výrazný růst prodejů,“ dodala.

Naopak Asie nabízí obrovský potenciál. Stovky milionů lidí v regionu si zatím ještě smartphone nezakoupili a Apple zatím tuto příležitost významně zanedbává.

Prodeje iPhonů představují pouze 2 procenta trhu v Indii a 8 procent v Číně – dvou největších světových trzích. Malý podíl na trhu s chytrými telefony ovšem drží i na dalších asijských trzích s obrovským potenciálem. Konkrétně ovládá pouze 5 procent trhu ve Vietnamu, 8 procent v Thajsku a pouhé procento v Indonésii, podle dat IDC.

Inovativní čínští rivalové

Apple i na zdejší trzích čelí tradiční konkurenci svého jihokorejského arcirivala Samsungu, k tomu se ovšem přidává řada čínských hráčů jako jsou Huawei, Oppo, Vivo a Xiaomi.

Všechny čtyři zmíněné společnosti se se svým tržním podílem dostaly v Číně právě před výrobce iPhonů a dohromady drží více než 80 procent tohoto trhu, tvrdí výzkumná společnost Canalys. Kromě toho Huawei předběhl Apple jako druhého největšího prodejce chytrých telefonů i celosvětově.

“V posledních letech Apple na čínském trhu nerostl zdaleka tak rychle jako jeho mladá konkurence,“ prohlásil výzkumný pracovník Canalys Mo Jia. “Velmi agresivní inovace v oblasti technologií jeho čínských konkurentů výrazně změnilo zdejší tržní prostředí.“

Americká společnost se navíc může stále obávat přízraku obchodní války, která jí zdejší pozici nikterak neulehčuje. Celkový počet dovezených iPhonů zaznamenal v prvním čtvrtletí letošního roku největší pokles v historii. Současný konflikt mezi Čínou a USA navíc díky vlivu dovozních cel může vyvolat i zvýšení ceny dovezených smartphonů.

Pro Indii je iPhone příliš drahý

Největší výzvu pro společnost z Cupertina představuje na indickém trhu jednoznačně cenová strategie. V Indii se postupně k internetu dostává až 800 milionů lidí a většina z nich ho bude pravděpodobně navštěvovat prostřednictvím smartphonů.

Země patří se svou cenou iPhonů k jedněm z nejdražších míst na světě, zvýšené tarify posunuly začátkem tohoto roku cenu iPhonu X na 1700 dolarů, což znemožňuje nákup většině Indů, zvážíme-li že průměrně vydělávají 2000 dolarů ročně. Apple se částečně pokusil tuto situaci řešit, když v loňském roce začal některé starší modely vyrábět v továrně v Bangalore, aby se tak vyhnul vysokým dovozním clům. Jeho špičkové modely iPhone X a iPhone 8 jsou však stále dováženy ze zahraničí.

Samsung a Xiaomi mezitím vyrábějí téměř všechny své indické smartphony v místních továrnách. V posledních měsících zdvojnásobily, respektive ztrojnásobily své výrobní kapacity v zemi. Není tedy divu, že v současnosti místnímu trhu dominují.

Apple však ztrácí i mezi bohatými Indy, což je jeho cílový trh. Ti dávají v oblasti špičkových smartphonů přednost čínskému OnePlus. Apple zde potřebuje růst minimálně jako celý segment. Trh se špičkovými chytrými telefony roste o 20 procent což je o 7 procent více než celosvětový průměr. Vzhledem k velikosti indické populace se tak jedná o skutečně velmi kritický trh.

Starší modely iPhonů by mohly získat na atraktivitě

“Některé z nových funkcí iPhonů, jako je Face ID, by mohly být postupem času instalované na starších modelech iPhonů. To může způsobit obecně zvýšení průměrné ceny telefonů, ale vedlejším produktem této strategie může být rovněž růst přitažlivosti starších modelů pro zákazníky, kteří si chtějí vyzkoušet nejnovější funkce za nižší cenu,“ řekla Kiranjeet Kaur z IDC.

Apple by se rovněž mohl uchýlit ke snížení ceny starších modelů, jakmile vyjde nová řada. Pro spotřebitele, kteří se chtějí stát členy rodiny Apple a nechtějí utrácet přemrštěné částky to může být dobrá alternativa. Ať se stane cokoliv, Apple potřebuje najít způsob, jak zvýšit v Asii prodeje. Ignorování těchto trhů by nebylo nejmoudřejším rozhodnutím.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.