6 minut čtení

Ranní zprávy 06.09.2019: Facebook možná leaknul váš telefon, digitální daň a hra na schovávanou v...

V Ikei. Je tady pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! #MichaelBurry varuje před investiční bublinou a krizí. A když Michael Burry varuje před investiční bublinou a krizí, měli bychom všichni zpozornět. Už se totiž jednou až příliš přesně trefil. Pokud nevíte, kdo je Michael Burry, máte vážné kulturní nedostatky, ale níže to můžete napravit. Mimochodem, Facebook možná nechal vaše telefonní číslo bez ochrany přístupné online pro každého, kdo šel zrovna okolo. Ups. A máme tady jednu prosbu od společnosti Ikea, kterou jsme slíbili přeposlat - nehrajte si prosím v jejich prodejnách s nábytkem na schovku, i když k tomu opravdu svádějí. Díky a zkuste o víkendu jenom neodpočívat, abyste nezakrněli ;-)!

-----

Slova dne

„Čím déle to bude pokračovat, tím horší bude pád. V tomhle divadle je čím dál tím víc diváků. Je to stejné, jako to, co vedlo ke krachu v roce 2008.“

Kdo z vás viděl film Sázka na nejistotu (Big Short)? Pokud ještě ne, na víkend si ho naplánujte. Kdo ano, určitě ví, kdo je to Michael Burry. Excentrický finančník je jednou z hlavních postav filmu, který vychází ze skutečných událostí a je adaptací stejnojmenné knihy. Byl totiž jedním z mála analytiků a obchodníků na celém světě, kteří nezávisle na sobě s velkým předstihem odhalili hypotéční bublinu, jež nakonec v roce 2008 vedla k pádu #LehmanBrothers a finanční krizi. I když jej kolegové i nadřízení považovali za blázna, Burry šel na trzích proti bublině a tedy i proti většině a vydělal miliardy dolarů.

A nyní vidí na trzích podobnou bublinu u indexových fondů a jejich pasivních investic, skrz jejichž portfolia lidé podle něj denně lijí miliony kromě silných hráčů i do špatných firem, čímž uměle zvyšují jejich tržní hodnotu a dělají je tak atraktivními pro další fondy, které je investicemi dále ženou do nafouklých výšin. Výsledkem je podle Burryho již existující tržní bublina, kolem níž se nyní začíná utahovat smyčka. Podle americké televize CNBC dnes tvoří pasivní investice až 50 % veškerých pohybů na akciových trzích.

-----

Číslo dne

419.000.000

Jako by těch afér a potíží okolo soukromí svých uživatelů #Facebook již za letošní rok neměl k hašení dost, nyní má další problém. Server Facebooku obsahující databázi, na níž byly uloženy telefonní čísla 419 milionů uživatelů, kteří je mají propojeny s ID svého účtu na sociální síti, totiž z nějakého důvodu nechránilo žádné heslo. Na toto trestuhodné zanedbání se přišlo velmi snadno - celá databáze nezabezpečená jediným heslem šla dohledat (každým, kdo ví, jak podobné věci hledat) online a kdokoliv hledající podobná data se do ní mohl bez problémů dostat. 

Slova z 4. dubna 2018, kdy Facebook sliboval, že pracuje na změnách, aby „lépe chránil informace lidí“, najednou znějí tak nějak prázdně. Facebook, který nyní opravdu nepotřebuje být pod ještě věším tlakem, se samozřejmě snaží celou věc zahrát do autu. Databáze prý byla zastaralá, nyní je již zrušená a nic nenasvědčuje tomu, že byly jakékoliv facebookové účty kompromitovány. To však neznamená, že data z databáze neunikly a účty nemohou být kompromitovány v budoucnu.

-----

Vítěz a poražený

Sony +7,13 % (59.65 USD)

Akcie společnosti #Sony včera posílily o více než 7 % a dosáhly na nová letošní maxima. Sony se minulý týden zbavilo svého 5% podílu v japonské společnosti #Olympus, čímž podle všeho potěšilo své investory. Analytici jej považují za velmi zajímavého hráče vzhledem k jeho angažování v segmentu her a hudby, ve kterých loni společnost zdvojnásobila své příjmy.

Barrick Gold-7.40 % (18.40 USD)

Největší společnost těžící #zlato na světě #BarrickGold včera stejně jako prakticky všechny ostatní velké firmy zabývající se produkcí tohoto drahého kovu výrazně oslabovala. Žádná konkrétní událost za tímto propadem nestojí, ale lze spekulovat, že vzhledem k optimistickému vývoji americko-čínské obchodní války se investoři obávají, že zájem o uschovávání aktiv do zlata bude v krátkodobém horizontu klesat.

-----

Burza

V médiích se dnes objevily nepotvrzené informace o tom, že další jednání mezi Čínou a USA by mohly přinést průlom v řešení probíhající obchodní války. Wall Street reagovala pozitivně, akciové indexy před koncem týdne přidaly v průměru 1,5 %. O více než procento rostla i Pražská burza.

-----

Bleskově

Švédský prodejce nábytku #Ikea prosí zákazníky, aby v jeho prodejnách nepořádali hromadné hry na schovávanou, a to zejména z obavy o jejich bezpečnost. Zatím to však nepomáhá. YouTube plní videa z podobných akcí a zrovna tento týden musely úřady v Glasgow překazit plány na hru na schovávanou ve zdejší prodejně Ikea, na kterou se skrz Facebook přihlásilo 3000 (!) lidí. Na jednu stranu lze reakci prodejního řetězce pochopit, na druhou stranu ale určitě musí existovat způsob, jak tohoto fenoménu a tak velkého zájmu ze strany veřejnosti nějak chytře nevyužít. Snad na to nějaký mladý PRista nebo marketér této společnosti přijde.

Ministerstvo financí by chtělo již od poloviny příštího roku zavést sedmiprocentní digitální daň pro velké internetové firmy, mezi které patří Facebook nebo #Google. Návrh je nyní na cestě k vládě. Pokud bude v aktuální podobě odsouhlasen, vztahoval by se na všechny internetové firmy s globálním obratem nad 750 milionů eur, jejichž obrat na území ČR překročí 50 milionů korun. Kromě technologických gigantů by se #digitalnidan u nás aktuálně vztahovala třeba i na #Airbnb či #Uber.

Další zahraniční značka musela v Číně vysvětlovat podezření z podkopávání suverenity země. Oděvní řetězec #Zara v pondělí nechal v Hong Kongu zavřené 4 ze svých 14 obchodů, což na sociálních sítích a později i v médiích podnítilo debatu nad tím, zda se španělská společnost k protestujícím studentům, kteří ten den bojkotovali první školní den, nepřidala. Zara v prohlášení veškerá nařčení odmítla a zavřené pobočky vysvětlila tím, že se jejich zaměstnanci kvůli protestům a s nimi spojenými dopravními problémy zkrátka nedostali do práce včas. Zvláštní podnikatelské prostředí.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.