3 minuty čtení

Snapchat přichází o dalšího top manažera a Wall Street ztrácí trpělivost

Imran Khan, hlavní strategický plánovač Snapchatu, v pondělí oznámil, že plánuje opustit řady společnosti. Bývalý analytik Credit Suisse a JPMorgan Chase, vstoupil do Snapchatu už v roce 2015. Společnost uvedla Americké komisi pro cenné papíry, že Khan zůstává ještě na přechodné období ve své funkci a že ji v žádném případě neopouští kvůli neshodám s dalšími vedoucími pracovníky.

Imran Khan je nejnovějším přírůstkem na stále se rozrůstajícím seznamu vedoucích pracovníků, kteří v posledním roce ze Snapchatu odešli nebo odchází.

Bývalý viceprezident společnosti Tom Conrad odešel ze své pozice už v lednu. Finanční ředitel, Drew Vollero, opustil společnost v květnu, aby byl následně nahrazen Timem Stonem, který přišel z Amazonu. Inženýrský guru společnosti, Stuart Bowers, taktéž v květnu odstoupil ze svého místa, aby se zapojil do řídících struktur Tesly, která má podobné problémy ve výkonných funkcích. Snapchat také nemá už od roku 2015, kdy společnost opustila Emily White, obsazené místo provozního ředitele.

Turbulence na nejvyšších postech znervózňují investory

Akcie společnosti klesly v pondělí o více než 2 procenta a v současnosti se obchodují na hranici 10 dolarů. Akcie zaznamenaly minulý týden historické minimum, pohybují se o více než 40 procent níže oproti loňské upisovací ceně 17 dolarů. (první den obchodování akcie uzavíraly o 44 procent výše na ceně 24,48 dolaru)

Generální ředitel a spoluzakladatel Snapchatu, Evan Spiegel, v pondělí řekl, že společnost přeje Khanovi jenom to nejlepší a že byl skvělým partnerem při budování byznysu. Khan zdvořile odvětil, že je nyní právě na hvězdném vedoucím týmu, aby Snap provedl další kapitolou svého fungování.

Vývoj ceny akcií Snapchat od IPO v březnu 2017 

Bezradní investoři

Společnost nedávno oznámila svůj první pokles v počtu každodenních uživatelů, což je další známka toho, že kontroverzní přepracování aplikace a konkurence ze strany Instagramu, který je vlastněn Facebookem, Snapchatu vůbec nesvědčí.

Další problém, který sužuje Snapchat spočívá v tom, že investoři musí svou víru téměř výhradně vkládat do rukou spoluzakladatelů Evan Spiegela a Bobbyho Murphyho, který je rovněž firemním technologickým ředitelem. To proto, že akcie Snapchatu obchodovatelné na NYSE (New York Stock Exchange) nemají žádné hlasovací právo, což je nanejvýš neobvyklé.

Několik velkých technologických společností dává svým zakladatelům akcie s nadřazeným hlasovacím právem, nicméně akcie Snapchatu, které by opravňovaly akcionáře hlasovat na valných hromadách drží výhradně Spiegel a Murphy.

Přichází čas na změnu?

Vypadá to že se společnost nachází v okamžiku, kdy potřebuje angažovat do svých řad někoho podobného jako je u Facebooku Sheryl Sandberg nebo bývalý předseda správní rady a CEO Googlu, Eric Schmidt – zkrátka někoho, kdo bude respektován jak ze strany techniků v Silicon Valley, tak finančních žraloků na Wall Street.

Nynější odchod Imrana Khana z vedení společnosti nemůže změnit ustálený názor, že vedoucí pracovníci Snapchatu jsou stejně jako většina jejich mladých uživatelů příliš nezkušení.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.