4 minuty čtení

Warren Buffett v roce 1999 vydražil tip na nákup jednoho akciového titulu, jak se výherci vyplatil?

Jen málokdo může říct, že obdržel tip na nákup akcií přímo od Warrena Buffetta. Jednomu šťastlivci se to však v roce 1999 podařilo.

Warren #Buffett v prosinci roku 1999 dal do dražby svou 20 let starou peněženku s tím, že celá vydražená částka poputuje charitativní organizaci, která v jeho rodné Omaze podporuje mladé dívky. Aby byla dražba zajímavější, Buffett zároveň oznámil, že do peněženky ukryl název "výherní" akcie, který nejvyšší příhoz získá společně s peněženkou.

Nový majitel peněženky John Morgan, který za ni zaplatil 210 000 dolarů (dle tehdejšího kurzu více než 7,25 milionu korun), se rozhodl vybrat na charitu ještě víc peněz, a tak rozhlásil, že za 1000 dolarů komukoliv Buffettův tip z peněženky odhalí. Nabídka zafungovala a asi 30 lidí si název akcie s tisíci dolary přišlo koupit.

"Společnost z peněženky" se nazývá First Industrial Realty Trust a jde o investiční společnost, která vlastní sklady a distribuční podniky napříč celými Spojenými státy. Realitní investiční společnosti svým investorům poskytují likvidní podíly v nemovitostech a zpravidla rovněž nabízejí vysoké dividendy. V mnohém se podobají podílovým fondům, ale investují do nemovitostí, jako jsou kancelářské budovy nebo nákupní střediska.

Takže, byl Buffettův tip výherní? Tak trochu. V době, kdy informace o akcii ukryté v peněžence prosákla na veřejnost, Wall Street Journal poznamenal, že "samotná zpráva by měla akcie First Industrial podpořit", protože "téměř vše, co slavný 'Věštec z Omahy' koupí zpravidla vzroste na ceně ve chvíli, kdy se to veřejnost dozví."

A pohled na historická data vývoje akcií First Industrial Trust mezi říjnem 1999 a únorem 2000 ukazuje, že WSJ měl pravdu, akcie skutečně poskočily nahoru.

 

Důležitější ale je, jak se jim dařilo v dalších letech. Usadit se po nákupu k dlouhému čekání je konec konců jedním z hlavních Buffettových investičních principů.

Historická data ukazují, že akcie mezi léty 1999 až 2007 stabilně rostly a zhodnocení dosáhlo 100 %. Pak ovšem přišel rok 2008 a s ním i strmý pád, jež díky finanční krizi poznamenal celý trh. Jak se Spojené státy z krize pomalu zotavovaly, začal opět pomalu růst i First Industrial Realty Trust. Po odrazu ode dna v roce 2009 předvádí až dodneška opět konstantní každoroční růst.

Díky krizi jsou dnes akcie oproti roku 1999 výše o 11 % (#SP500 mezi prosincem 1999 a srpnem 2017 vzrostl o 67 %).

 

Buffettův favorit tak všem, kteří jej v roce 1999 nakoupili, dodnes rozhodně žádné závratné jmění nevydělal, ale zároveň ani neprodělal. A jde o krásný příklad toho, že extrémní propady trhu se nevyhýbají nikomu. A že řídit se tipy i od těch nejchytřejších investorů je vždy #riziko. Zejména pokud s akciovými trhy teprve začínáte a máte pocit, že se s legendárním Warrenem svezete v jednom z jeho dalších skvělých investičních obchodů. 

Jako první byste si měli uvědomit, že někdo jako Buffett neřeší, jak se bude vyvíjet 1 konkrétní akciový titul, na němž stojí váš rádoby investiční úspěch. Jeho portfolio je více než mohutné a zajímá ho především jako celek. A taky pamatujte na to, že ve chvíli, kdy se o jeho dalším tipu (nebo tipu jakéhokoliv dalšího investora) dozvíte vy z medií, on sám i další velcí hráči jsou již dávno v pozici.

Sám Buffett ostatně místo nakupování akcií široké veřejnosti radí spíš #investovani do bezpečnějších aktiv, jako jsou například indexové fondy. "Konzistentně nakupujte levné S&P500 indexové. Myslím si, že za každých okolností dávají největší smysl," řekl Buffett v roce 2017. "Trik není v tom vybrat tu správnou společnost. Trik je jednoduše řečeno v tom koupit všechny velké společnosti napříč celým S&P500, dělat to konzistentně a snažit se primárně nakupovat za co nejnižší ceny"

Ale opět - je to jen rada někoho druhého, a pokud vám nedává smysl, nechápete ji nebo její potenciální ziskovost na trzích sami nevidíte, nemá smysl se jí řídit.

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.