5 minut čtení

Ranní zprávy 05.09.2019: Předčasné volby 14 dní před Brexitem, nové elektroPorsche a dýka do zad pro

Pro Křetínského. Je tady pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Velká Británie se během své snahy o #Brexit opět střelila do nohy a v zemi jsou na spadnutí předčasné volby. Porsche odhalilo svůj první elektromobil, deník Le Monde fascinoval kolegy z iDnes, když bez servítek usvědčil svého vlastního majitele Daniela Křetínského ze lži a údržbářům Emirates na zem upadl Airbus A380. Pokud už při čtvrtku pociťujete únavu, je načase přidat!

-----

Slova dne

„Země musí rozhodnout, jestli to bude vůdce opozice nebo já, kdo to pojede vyřešit do Bruselu. Jestliže budu premiérem, budu se snažit dosáhnout dohody. A věřte mi, že vím, že to dokážu.“

Britští poslanci se postavili premiérovi Borisu Johnsonovi a schválili návrh zákona, který mu zabraňuje vyvést Británii z Evropské unie bez dohody s Bruselem. Postavili jej tak dle jeho slov před de facto neřešitelnou situaci, neboť zákon pro něj znamená „ukončení vyjednávání"s #EU. Premiér v reakci parlament vyzval ke konání předčasných voleb v termínu 15. října, aby si britští občané sami zvolili premiéra, který jejich jménem pojede do Bruselu vyjednávat. Pro takový krok potřebuje souhlas dvou třetin poslanců.

-----

Číslo dne

4.000.000 Kč

I dnes se v newsletteru objeví automobil. Značka #Porsche totiž včera světu představila svůj historicky první elektromobil pojmenovaný #Taycan, který chce být konkurentem Tesly. Modelu S však místo parametrů bude Porsche moci konkurovat především cenou. Ta začne na necelých 4 milionech korun za základní model. Výkonnější verze Turbo S se všemi příplatkovými doplňky se vyšplhá až přes 6 milionů korun. Maximální výkon Taycanu Turbo S je 560 kW, přičemž stovky dosáhne za 2,8 sekundy. Maximální rychlost je omezena na 260 km/h a dojezd dosahuje 412 km. Dva elektromotory v útrobách vozu napájí baterie o kapacitě 93,4 kWh, do které dokáže vysokovýkonná dobíjecí stanice při 270 kW napumpovat elektřinu na 100 km za 5 minut. Vůz se z 5 na 80 % baterie za ideálních podmínek dokáže nabít za 22,5 minuty.

-----

Vítěz a poražený

Roku +7,67 % (168.91 USD)

Včerejší zmínka o #Roku zřejmě některé z vás inspirovala k nákupu. Akcie streamovací platformy včera přidaly dalších více než 7,5 % a opět dosáhly nových historických maxim. Jejich zhodnocení od začátku tohoto roku je už na dostřel 500 %. Mimo vaše nepochybně masivní investice včera společnost také oznámila novou řadu chytrých bezdrátových zvukových zařízení, což možná rovněž sehrálo určitou roli. Tento akciový titul nadále zůstává i miláčkem analytiků, kteří mu věští pokračování aktuálního nezastavitelného růstu.

Tyson Foods -7.75 % (86.06 USD)

Jedna z největších amerických potravinářských firem a hlavní producent kuřecího, hovězího a vepřového masa #TysonFoods včera snížil výhled pro letošní čtvrtý kvartál. Kromě obav z volatilních cen komodit nyní společnost rovněž zpomalila zpracování kuřecího masa ve svých výrobnách. Mohou za to miliony kilogramů kuřecího, které už byl letos výrobce nucen stáhnout z obchodů poté, co v nich byly nalezeny cizí látky jako guma a kov. Zpomalení procesu zpracování zároveň zvyšuje náklady na výrobu. Akcie se v reakci potopily o téměř 8 %.

-----

Burza

Trhy včera na moment zapomněly na obchodní válku i hrozící krizi. Od rána investory pozitivně ovlivňovaly lepší než očekávané výsledky čínské ekonomiky, která v sektoru služeb v srpnu zrychlila nejvíce za poslední tři měsíce a postavila se obavám z recese. Významná zpráva přišla i z Hong Kongu, kde stažení kontroverzního zákona, jež rozpoutal masivní pouliční protesty, rovněž přineslo zklidnění atmosféry. #WallStreet v reakci ochotně posílila v průměru o procento na všech hlavních akciových indexech. Druhý den v řadě klesal index #PX pražské burzy.

-----

Bleskově

Technici aerolinek #Emirates se zřejmě připravili o vánoční prémie. Při údržbě jim totiž na zem "upadl" Airbus #A380. Tomu někdo špatně uchytil přední část trupu. Takže když technici začali zasouvat přední kolo, čumák spadl na zem. Došlo zřejmě ke strukturálnímu poškození přední části trupu, takže si letadlo nějakou dobu nezalétá a oprava půjde do milionů dolarů. Fotografie z incidentu k dispozici zde. Snad jsou kluci dobře pojištění.

Společnost #Avast přišla o svého druhého největšího akcionáře. #SybilHoldings, jež vlastnil 120,9 milionu akcií (12,4 %), se svůj podíl rozhodl prodat. Na Londýnské burze prodej proběhl za cenu 367 pencí (104,5 Kč) za akcii, což je o 5 % menší hodnota, než na jaké včera akcie Avastu, které ztratily 3,6 %, uzavřely.

Zajímavý kousek předvedli novináři francouzského deníku #LeMonde. Ti usvědčili svého vlastního majitele, českého miliardáře Daniela Křetínského, z toho, že se od roku 2016 scházel s francouzskými politiky, u kterých se snažil prolobbovat si možnost zainvestovat do francouzské polostátní energetické firmy EDF. Zjištění novinářů odporují opakovaným tvrzením Křetinského, který tvrdí, že motivem investovat do francouzských medií (kromě Le Monde vlastní v zemi i další tištěná media) pro něj nebyl zájem o tamní energetický sektor.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.