3 minuty čtení

Hospodářská recese robotizaci pomůže

Neřešte technologie, ale v první řadě zákazníka, radí podnikatelům v rozhovoru pro server orobotice.cz Jiří Bavor, obchodní ředitel Siemens Česká republika.

Jak si stojí české firmy ohledně digitalizace, robotizace výrobních procesů v porovnání se světem?

Že se něco děje, si už uvědomují skoro všichni. Ještě před nedávnem jsem se pravidelně setkával s hlasy, které tvrdily, že jich se Průmysl 4.0 netýká. Nyní se zákazníci neptají, co to Průmysl 4.0 je, ale co může znamenat pro ně.

A co tedy pro firmy Průmysl 4.0 znamená? Jak se vyznat v té záplavě moderních technologií a zjistit, která z nich a jakým způsobem je vhodná pro jejich byznys?

V první řadě je potřeba se na své podnikání podívat z pohledu zákazníka. Co má firma zákazníkovi prodává, co je klíčová hodnota výrobku, zda jeho kvalita, cena, nebo třeba rychlost. A co by takový podnik měl udělat, aby jeho výrobek byl lepší než od konkurence. A pak už je potřeba hledat konkrétní řešení. Jednoduše řečeno – nezačínejte od technologie, ale přemýšlejte, co povede k větší spokojenosti vašich zákazníků.

Neohrozí rozvoj digitalizace či robotizace očekávaná hospodářská recese související se zhoršenými výsledky německého hospodářství, obchodními války např. mezi USA a Čínou nebo brexitem?

Vliv mít určitě bude, z mého pohledu to ale bude spíše impuls, a to v pozitivním slova smyslu. Existují čtyři pilíře úspěšného byznysu – rychlost vývoje, flexibilita, efektivita, kvalita. A v momentě, kdy přijde krize a očekávané ochlazení trhu, zvýší se logicky tlak na efektivitu nebo konkurenceschopnost. Hospodářská recese proto bude mít pozitivní vliv na rozvoj moderních technologií. Úspěšnou firmou nebude ta, která se vše snaží řešit levnou pracovní sílou, ale ta, která bude věci dělat lépe než konkurence. A digitalizace je k tomu prostředek.

Modernizovat chce většina, ale jen 10 procent už má konkrétní plán

Výrobci robotů se nyní orientují výrazně na malé a střední firmy? Je těžké tyto podniky a jejich majitele přesvědčit, že je potřeba výrobní procesy měnit a modernizovat?

Je to hodně o konkrétních lidech, nezáleží tak ani na velikosti firmy, jako spíše na osvícenosti jejich majitelů, manažerů. I tak ale mohu opět potvrdit, že většina podniků je ve stadiu, že je potřeba něco začít dělat, a 10 procent má dokonce i konkrétní plán. Možná byste se podivil, kolik opravdu velkých firem je stále ve stadiu, že by asi měly začít něco v této oblasti podnikat.

Takže modernizace výroby čeká stále i mnoho velkých podniků…

Ano, samozřejmě platí, že čím je firma větší a složitější, tím je všechno pomalejší, reálné rozhodnutí o navrhovaných změnách trvá déle. Vedle toho je potřeba si uvědomit, že digitalizace je o propojování různých oblastí ve firmách, protože třeba historicky automatizace spadala pod výrobního ředitele, IT oddělení pod finančního ředitele a vše to propojit do funkčního celku není jen tak. U menších firem je to samozřejmě jednodušší.

Více na orobotice.cz.

Hodnocení: +3
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.