5 minut čtení

Zapomeňte na akcie: Dluhopisy Tesly hledají své dno

Červená světla blikají na Wall Street. Spekuluje se o problémech Tesly, která údajně nebude schopna splácet hromady dluhů. Volatilní akcie automobilky, a ještě turbulentnější generální ředitel v poslední době plní řadu novinových titulků. Skutečnou story však píše cena dluhopisů výrobce elektrických automobilů.

Cena obligací v hodnotě 1,8 miliardy dolarů splatných v srpnu 2025 se snížila na historické minimum. Dluhopisy se obchodovaly za pouhých 82 procent jejich nominální hodnoty, což je propad o 16 procent oproti jejich ceně před rokem.

Aktivita na trhu s dluhopisy signalizuje obavy z toho, co se nyní s Teslou bude dít. Elon Musk se pokouší dostatečně urychlit výrobu modelu 3. Automobilka musí konečně začít vykazovat zisky, aby je mohla využít k umoření rostoucích dluhů.

“Tesla je v hotovostní krizi,“ prozradil analytik Cowen&Co. Jeffrey Osborne v rozhovoru. “Hlavním problémem, který překonává rámec toho, zda Musk kouří nebo nekouří na natáčení podcastů marihuanu je i nadále schopnost společnosti vytvářet hotovost.“

Vývoj ceny dluhopisů Tesla se splatností v roce 2025 

Růst financovaný penězi druhých

Tesla se zadlužila, aby urychlila svůj růst ve vysoce konkurenčním prostředí automobilového světa. Tato strategie se vyplatila, neboť získala obrovský náskok v závodě o vývoj elektrických vozů, nicméně zůstává otázkou, zda dokázala toto postavení dostatečně využít. Dnes už musí začít počítat se silnou konkurencí tradičních automobilek jako je německý Mercedes-Benz, americký Ford nebo švédské Volvo.

Více než 9 miliard z dluhů Tesly je nutné vyrovnat před rokem 2025, včetně 2,7 miliardy splatných v letošním a příštím roce, alespoň podle výzkumné zprávy Goldman Sachs, která nazvala bilanci společnosti za velmi znepokojující. „Tesla je extrémně zadlužená, její dluh představuje časovanou bombu jejímž spouštěčem bude neschopnost Tesly splácet dluhy,“ řekl Cowen Osborne, který má v bance na starost rating nadhodnocených ak­cií.

Nevhodné chování

Dobrou zprávou je, že Tesla rychle rozšiřuje výrobní kapacity modelu 3, což by mohlo ze společnosti setřást finanční tlak. Optimismus ze současného progresu ohledně výroby Tesla model 3 dokonce vedl analytiky z výzkumné společnosti Baird v pondělí zveřejnit oznámení v němž investory vyzývá, aby akcie Tesly naopak kupovaly.

Tento názor jde ale proti většinovému proudu, který je velmi skeptický. Málokdo věří, že by zvládla Tesla dostatečně zrychlit výrobu a posléze pokračovala v takovém výrobním tempu, aby byla zisková. Nebylo by to však poprvé, co by Elon Musk všechny překvapil.

Kromě finančních výzev se Tesla musí ještě potýkat s Muskovým nevhodným chováním. Minulý týden v podcastu Joe Rogana miliardář nejprve používal svůj plamenomet, vytáhl samurajský meč, a nakonec si zapálil i jointa.

Šokující chování na podcastu následovalo krátce po bouřlivém srpnu, kdy začátkem měsíce Musk vypustil do světa tweet o zajištěném financování soukromou osobou, která by měla převzít Teslu za cenu 420 dolarů za akcii. O méně, než tři týdny později musel od svého plánu vzhledem k složitosti celého problému upustit. Vzpoura akcionářů, kteří na jeho počínání podali žalobu, situaci asi příliš nepřispěla. Zmíněné fiasko vyvolalo mimo jiné i vyšetřování ze strany SEC, která zkoumá právě Muskovi výroky na Twitteru.

Navzdory pondělnímu nárůstu o 8,5 procenta je cena akcií společnosti stále o 28 procent níže než v den, kdy miliardář tweetoval o svém plánu na přesun do soukromých rukou.

Vývoj ceny akcií Tesla za poslední měsíc

Exodus výkonných pracovníků

Pokles hodnoty jak akcií, tak i dluhopisů Tesly byl způsoben problémy s důvěryhodností v řízení organizace. Akcie Tesly se minulý týden opět zhroutily poté, co hlavní účetní společnosti náhle odstoupil méně než měsíc po nástupu do své funkce. Tato situace poměrně dost znepokojuje veřejnost, vezmeme-li v úvahu, že za poslední dva roky přišla Tesla už o 23 vedoucích pracovníků.

V prohlášeních v průběhu srpna Musk prozradil, že Tesla očekává ve třetím a čtvrtém čtvrtletí zisk, kterým plánuje splatit svůj dluh namísto jeho refinancování. Jihoafrický rodák tak přerušil spekulace, že bude muset Tesla prodat další své akcie, aby zvýšila stav hotovosti na účtech. “Mohli bychom tak získat peníze, ale myslím že to není třeba,“ prozradil Musk k tématu.

Takto rozhodnuto však možná nebylo pouze z Muskovy vůle. Analytici tvrdí, že bude mít Tesla problémy se získáváním peněz, dokud se nad ní stále bude vznášet temný oblak vyšetřování ze strany Americké komise pro cenné papíry.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.