4 minuty čtení

Za 20 let si možná budeme posílat zprávy myšlenkami

Místo telefonů budeme mít na očích brýle pro rozšířenou realitu a telefon nám zmizí z rukou, říká pro server orobotice.cz Martin Holečko, vizionář a zakladatel Future Port Prague

Elon Musk vyvíjí čip, díky kterému bychom mohli mobil ovládat myšlenkami. Je to reálná věc? A kdy by mohla být na trhu?

Ovládání mobilu myšlenkami je jen marketingový název. Ve skutečnosti se jedná o další rozhraní mezi člověkem a počítačem. Podstatou je, že od nás jde informace do počítače velmi pomalu, třeba “ťukáním” do klávesnice. Přitom jsme sami schopní přijímat data v daleko větší míře, konkrétně očima. Proto tu je snaha odstranit bariéry a komunikaci mnohonásobně zrychlit. Cílem je číst a zadávat pokyny, aniž bychom museli něco někam skutečně zadávat. Na druhou stranu bychom měli být schopni do mozku zapisovat, což je komplexní problém a výzva, protože to má i etický přesah.

V minulosti bylo lidstvo na takové křižovatce?

Ano, třeba pára nám pomohla znásobit fyzické možnosti. Počítače nám pomohly znásobit mentální schopnosti. Toto je takový třetí krok, kdy skrz umělou inteligenci budeme opět násobit naše schopnosti, tentokrát kognitivní.

Víte už o něčem hmatatelném z praxe?

Firem, které se, zjednodušeně řečeno, zabývají propojením počítače s mozkem, je hned několik. Na Future Port Prague budeme mít speakera z německého výzkumného týmu, který se tímto oborem přímo zabývá a snaží se o takzvané rychloučení, jak to známe třeba z Matrixu. Mají snahu jednou dokázat znalost či schopnost přenést z jednoho člověka na druhého. Zatím je to velké sci-fi, které se odehrává v laboratorních podmínkách na myších.

 

Přichází doba, kdy nás technologie začnou chápat

 

Jak podle Vás bude vypadat svět za 10, 20 let? Jak bude vypadat pracovní proces, osobní život, náš život na sociálních sítích?

Myslím, že se budeme hodně divit. Člověk většinou podceňuje, co se dá stihnout za 10 let, ale přeceňuje to, co se dá stihnout za dva roky. Za 10 let bude svět výrazně jiný, ale pořád pro nás velice rozeznatelný. Místo telefonů budeme mít na očích brýle pro rozšířenou realitu a telefon nám zmizí z rukou. Nicméně pořád to bude v ranku inovací. Kdybychom se měli dívat výrazně dál, třeba 20 až 30 let dopředu, tak mám důvod věřit odhadům, že už budeme mít plně propojený mozek s technologiemi. To nám umožní se navzájem spojit a zároveň využívat možnosti umělé inteligence. Když to přeženu, budeme si kromě sdílení pocitů posílat třeba i esemesky myšlenkami.

Co potenciální rizika?

Na ty upozorňuje hodně lidí. Samozřejmě vše se dá zneužít, to vidíme i dnes. Jde o to najít střední cestu. Technologie se totiž budou přibližovat lidem. Ta doba, kdy se lidé přibližují technologiím, už je za námi.

Co to znamená, že už se nepřibližujeme technologiím?

Dřív jsme se museli přizpůsobovat my a učit se třeba psát na počítači nebo logiku ovládání nějaké aplikace. Nyní přichází doba, kdy nás technologie začnou víc chápat a rozumět nám přirozeným způsobem. Například Amazon Alexa nám omezeně rozumí a je otázkou času, kdy se stane běžným mozkem domácnosti. Technologie se budou začleňovat do prostředí, bude jí čím dál více, ale zároveň nebude vidět. Čeká nás návrat k přirozenu. Třeba když budu jako architekt vytvářet dům s VR brýlemi, půjde mi to daleko snadněji, budu pracovat přirozeně v třírozměrném prostoru kolem sebe, než nepřirozeně přes 2D obrazovku počítače a myš. Dobrým příkladem je taky bankovnictví. Letošním partnerem FPP je Komerční banka, která mluví o tom, že bankovnictví bude všude kolem nás, ale nebude vidět. Dřív to byl obrovský dům, pak to byly jen bankomaty a karty, nyní si vystačíte s mobilem, a to už není moc vidět.

Více na orobotice.cz.

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.