5 minut čtení

Ranní zprávy 29.8.2019: Další tendr pro Huawei, SpaceX zase blíž k Marsu a 400 míčů pro Slavii

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Tak Slavia to zvládla a podívá se po dlouhé pauze do Ligy Mistrů. Nás bude kromě zápasových výsledků zajímat, jestli sešívaní překonají loňské zisky Viktorie Plzeň, která si z Champions League za 3. místo ve skupině odvezla 772 milionů korun. Další vývoj má i včerejší kauza "Černobyl". No a ministerstvo financí přikleplo za 9,66 milionu síťový tendr tomu Huawei, jehož síťové kabely nás prý sledují nebo co. Tak pozor na špiony i radiaci a ať to dnes odsýpá!

-----

Slova dne

Jsme největší producenti energetických zdrojů na světě. Tohoto bohatství se nevzdám kvůli snům o větrných mlýnech, které upřímně tak dobře nefungují,

Americký prezident Donald #Trump si na summitu #G7 sice vyslechl obavy svých protějšků z měnícího se klimatu a uhlíkové stopy, ale během svého proslovu všechny ujistil, že z něj fandu obnovitelných zdrojů rozhodně neudělali. Trump se ve svém názoru na větrné elektrárny neshoduje ani se svým vlastním ministrem pro energetiku, pro kterého je větrná energie podstatnou součástí americké energetiky. Lídrům G7 se Trumpa zřejmě nepodařilo přesvědčit ani o tom, aby #USA neodstupovaly od klimatické dohody z Paříže, což mohou učinit nejdříve 4 roky po jejím nabytí účinnosti v USA, tedy 4. listopadu 2020.

-----

Čísla dne

400.000.000 Kč

Dnešní číslo dne je asi jasné, neboť ho v posledních dnech media neustále omílala. Pražská #Slavia dostane za dva góly ve dvou zápasech proti rumunské Kluži, díky kterým si poprvé od roku 2007 zahraje hlavní fázi Ligy mistrů, vyplaceno 393 milionů korun. Vzhledem k tomu, že pražský celek s jistotou čekají zápasy základní skupiny nejprestižnější evropské fotbalové soutěže, dosáhnou zisky z Ligy mistrů i při nevalných výsledcích zhruba 600 milionů korun. V případě výhry (bonus 70 milionů korun) nebo remízy (bonus 23 milionů korun) by příjmy Slávie ještě vzrostly. A peníze se v Edenu rozhodně budou hodit, když šéf sešívaných Jaroslav Tvrdík letos na jaře prohlásil, že aktuální roční náklady klubu dosahují na české poměry astronomických 700 milionů korun

-----

Vítěz a poražený

Hewlett Packard +3,40 % (13.37 USD)

Druhý růstový den v řadě si připsal výrobce hardwaru #HewlettPackard, který v úterý zveřejnil výborné výsledky za Q2, které překonaly očekávání Wall Street. Ještě v úterý po hlavním obchodním čase akcie vzrostly o 8 % a včera přidaly další téměř tři a půl procenta. Výsledky mimo jiné ukázaly propad v příjmech, který ilustruje nejistotu a komplikace, s nimiž se technologické společnosti dnes kvůli americko-čínské obchodní válce musejí potýkat.

Rakuten-6.82 % (8.75 USD)

Japonská nadnárodní společnost #Rakuten, jež se specializuje na služby v oblasti internetu a e-komerce, nadále ztrácí hodnotu kvůli své investici do alternativní taxi služby #Lyft. Poté, co na začátku měsíce zveřejnila za Q2 nečekanou ztrátu, kterou z velké části zavinil právě Lyft, akcie společnosti konstantně padají. Pesimismu investorů minulý týden nepomohlo ani vydání nové aplikace pod hlavičkou firmy, která umožňuje obchodování s bitcoinem i jinými kryptoměnami.

-----

Burza

Střed týdne hlavní akciové indexy #WallStreet prožily mírným růstem. V jistém smyslu byl jejich pohyb přesným opakem včerejška, když otevřely zhruba půlprocentním propadem, načež ztrátu smazaly a až do konce obchodování mírně rostly.Druhý den v řadě klesal index #PX Pražské burzy, který ztratil téměř procento. Hlavními tahouny v červených číslech byli Erste Group Bank (-3.77 %) a Vienna Insurance Group (-3.10 %).

-----

Bleskově

Čínská společnost #Huawei i přes varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost vyhrála tendr ministerstva financí na dodávku síťových prvků se svou nabídkou 9,66 milionů korun. Huawei vyhrálo proto, že nabídlo nejnižší cenu, která byla údajně rozhodující. Ministerstvo dále zaplatí 8,5 milionů za hardware.

#Apple se omluvil svým zákazníkům za narušení jejich soukromí. Firma ve snaze vylepšit svou virtuální asistentku #Siri použila program, díky kterému mohli její technici slyšet malé procento hovorů, které lidé se Siri uskutečnili. Podle všeho se od uživatelů dozvěděli i velmi osobní informace o jejich zdravotním stavu či obchodování s drogami. Program je aktuálně pozastaven a obnoven bude na podzim, kdy si uživatelé Siri budou moci vybrat, zda chtějí svá data Applu poskytnout za účelem vylepšení služeb.

Pokračování k včerejšímu newsletteru: Český fyzik Vladimír Wagner, který pracuje v Ústavu jaderné fyziky Akademie věd, pro Aktuálně potvrdil, že pokud ruský meteorologický úřad Rosgidromet opravdu ve vzduchu identifikoval přítomnost stroncia, barya a lanthanu, souhlasí s norským vědcem Nilsem Bohmerem v tom, že muselo jít o výbuchu štěpného jaderného reaktoru. Ani tři týdny po havárii na pobřeží Bílého moře stále nikdo neví, co se přesně stalo. Snad se to jednou dozví naše děti.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.