3 minuty čtení

Lidé, kteří vyrůstali v bohatství, prý trpí rychlejším zhoršováním kognitivních funkcí ve stáří

Věda někdy dokáže přijít s opravdu zajímavými souvislostmi.

Někdy si přečtete nějakou větu a automaticky ihned usoudíte, že to musí být hloupost. Jiné jsou svým obsahem tak neuvěřitelné, že se musíte vrátit a přečíst si je ještě několikrát, abyste se ujistili, že jste je opravdu přečetli správně.

Taky jsem teď na jednu takovou narazil:

"Přibývá vědeckých důkazů, které potvrzují, že socioekonomické podmínky, ve kterých vyrůstáme, mají vliv na kvalitu kognitivních funkcí v pozdějším životě".

Aha, takže nyní nám vědci začnou říkat, že když vyrůstáte v chudých poměrech, ve stáří začnete rychleji trpět úpadkem kognitivních funkcí. Text ovšem pokračoval:

"Lidé pocházející z bohatých domácností vykazují i ve stáří vyšší úroveň inteligence a trpí rychlejším úpadkem výkonných funkcí mozku."

Studie, z které tyto věty pochází, byla provedena vědci z Survey of Health, Aging and Retirement v Evropě. Zúčastnilo se jí 24 066 osob ve věku 50-96 let.

Vědce zajímalo, v jakých podmínkách se nacházeli, když jim bylo 10. Následně zjišťovali stav jejich kognitivních funkcí ve stáří.

Z průzkumu překvapivě vyplynulo, že lidé, kteří si od dětství užívali "#bohatstvi", vykazovali zpomalování kognitivních funkcí 1,6krát rychleji než lidé, kteří vyrůstali v chudších poměrech a překvapivě s menším množstvím knih.

Zámožnější účastníci však zároveň zpravidla vykazují již od malička vyšší úroveň kognitivních schopností.

Vědci se zaměřili na dvě odlišné kognitivní schopnosti: krátkodobou paměť (zapamatování si výrazů ze seznamu deseti slov) a verbální plynulost.

V první kategorii se žádné velké rozdíly napříč různými socioekonomickými poměry nenacházely, avšak v druhé - testu, ve kterém šlo o vyjmenování názvů zvířat - už to dopadlo o poznání jinak.

Studie nakonec přidala ještě jednu proměnnou:

"Rychlejší pokles u osob s výhodnější socioekonomickou situací v dětství se stává méně výrazným, když se zároveň podíváme na socioekonomické podmínky v dospělosti a aktuální úroveň fyzické aktivity, depresivních příznaků a postavení partnera."

Když si čtete takový výzkum, říkáte si, že sice nevíte, co všechno se vám v životě ještě přihodí, ale že vaše dětství by rozhodně nemělo rozhodovat o všem.

 

#veda #kognitivnifunkce

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.