3 minuty čtení

Volvo odkládá svůj plánovaný vstup na burzu ve výši 30 miliard dolarů

Mateřská společnost švédské automobilky Volvo odložila plánovanou počáteční veřejnou nabídku akcií. Čínský automobilový gigant Geely se obává, že by mohla obchodní válka vedená prezidentem Trumpem ovlivnit ocenění společnosti.

Švédská automobilka zpozdí svou počáteční veřejnou nabídku akcií v důsledku nejistoty ohledně obchodní války amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Financial Times v dnes informoval, že její mateřská společnosti Geely, která vlastní Volvo od roku 2010 zastavila plány na IPO, ve kterých oceňovala automobilku na 30 miliard dolarů, neboť se obává, že by mohla obchodní válka amerického prezidenta Donalda Trumpa poškodit její ocenění. “Podmínky nejsou v současné době pro investory optimální,“ uvedl generální ředitel společnosti Volvo, Hakan Samuelsson. Dále dodal, že úpis vyžaduje stabilní tržní podmínky, ke kterým máme v současné době poměrně daleko.

Již před nedávným časem však někteří odborníci pochybovali nad horní hranicí cílového ocenění společnosti, které se mělo pohybovat mezi 16 a 30 miliardami dolarů. “Již v minulosti jsme vyjádřili své výhrady ohledně ambicí Geely,“ uvedl analytik společnosti Evercore, Arndt Ellinghorst. “Obchodní válka je pouze zdviženou červenou vlajkou.“

Financial Times dále uvádí, že se Geely domnívá, že by případný malý zájem ze strany investorů mohl zneklidnit švédské penzijní fondy. Čínský automobilový gigant rovněž vlastnící výrobce sportovních vozů Lotus a producenta londýnských ikonických černých taxíků, prodal v loňském roce více než 1,2 milionu automobilů.

Překvapivá oběť obchodní války

Zpoždění IPO je jen dalším důkazem, že obchodní válka mezi Trumpem a Čínou začíná eskalovat. Minulý týden skončilo konzultační období USA o zavedení nejnovějších tarifů na čínské zboží ve výši 200 miliard dolarů, aniž by došlo k rozhodnutí, zda budou tarify zavedeny či nikoliv.

Trump zvýšil napětí mezi Washingtonem a Pekingem už v pátek, kdy vyhrožoval zavedením dalších cel na čínské zboží ve výši 267 miliard dolarů.

V rozhovoru s reportéry na palubě Air Force One Trump prozradil, že se dlouhodobě propírané tarify ve výši 200 miliard dolarů stanou skutečností velmi brzy, přičemž další opatření budou následovat. Připustil, že by to udělal velmi nerad, nicméně už je připraven zavést další cla ve výši 267 miliard dolarů.

Pokud by Trump dostál oběma hrozbám, tarify by se vztahovaly na 517 miliard dolarů čínského zboží přicházejícího do USA, což je veškerý import. Minulý rok čínští exportéři dovezli do USA zboží v hodnotě 505 miliard dolarů.

Mělo Geely příliš velké oči?

Volvo by se svou plánovanou výší IPO dostalo do čela žebříčku historicky největších vstupů na burzu. Otázkou je, zda se jedná skutečně o oprávněné ambice zvážíme-li, kdo se v současnosti v žebříčku objevuje. Možná i proto se výše IPO nesetkala s velkým nadšením investorské obce, která by očekávala spíše hodnotu okolo 12 miliard.

10 největších IPO v historii (v mld. dolarů)

  • #1 Alibaba – 25
  • #2 AgBank – 22,1
  • #3 ICBC – 21,8
  • #4 General Motors – 20,1
  • #5 NTT DOCOMO – 18,4
  • #6 VISA – 17,9
  • #7 AIA Group – 17,8
  • #8 ENEL – 17,4
  • #9 Facebook – 16
  • #10 Deutsche Telekom – 13
Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.