4 minuty čtení

Jak vybudovat silnou osobní značku a přidat se mezi elitu?

Platí známé pravidlo, že cenu si každý určuje sám. Kolik věříte, že stojíte, tolik stojíte. Zkuste si nejdříve položit základní otázky. Čím vynikáte v porovnání s konkurencí? Jakou přidanou hodnotu druhým přinášíte? Případně, co na sobě sami obdivujete?

Osobní značka je skutečně vstupenkou do prestižního klubu. Začnou se o vás zajímat náročnější klienti a budete si za svoje služby moci účtovat více peněz. Většina lidí totiž přemýšlí tak, že kdo je známý, ten je dobrý a spolehlivý.

Kromě nových klientů můžete silnou osobní značkou přitáhnout také zajímavé spolupracovníky a vytvořit nové kontakty. Lidé o vás budou vědět a budou vás považovat za profesionála ve svém oboru. Rád bych vám představil čtyři tipy, které je při budování své osobní značky rozhodně vhodné zapracovat.

#1 Využijte k budování značky internet

Co se objeví ve výsledcích vyhledávání, když zadáte do internetového vyhledávače vaše jméno? Představte si příklad. Právě zvažujete spolupráci s architektem panem Novákem. Co byste se o něm museli na internetu dočíst, aby vás stoprocentně přesvědčil?

Snažte se internetové veřejnosti ukázat, že jste ve svém oboru známý. Dobře vám mohou pomoci sociální sítě. Budujte síť kontaktů, a žádejte své okolí o reference a doporučení.

Řada úspěšných podnikatelů a investorů ve svém volném čase píše blog, který je rozhodně také zajímavou alternativou, jak se na internetu zviditelnit, ale blog stále není posledním kanálem, který byste měli rovněž zvážit. Mezi další nástroje budování silné osobní značky můžeme zařadit i osobní webovou stránku, případně publikace zaměřené na vaši specializaci. Takový e-book vám může zvýšit prestiž až překvapivě rychle.

#2 Spojte svou značku s úspěšnými lidmi

Navazujte vztahy s úspěšnými lidmi ve vašem oboru, pokuste se s nimi spojit své jméno. A buďte vidět v jejich přítomnosti. Pokud jste podnikatel, vylepší vám to image. Pokud jdete zaměstnaneckou cestou, vlivné známosti vás pravděpodobně posunou na lepší pozice. 70 procent míst s platem nad 100 tisíc dolarů je prý obsazeno pomocí přátel, příbuzných a obchodních kontaktů.

#3 Investujte sami do sebe

Rozšiřujte své vědomosti a neustále se ve svém oboru vzdělávejte. Je třeba být neustále v obraze. Těžko se můžete prezentovat jako odborník na danou problematiku, pokud vás nachytá kdejaký laik.

Dávejte si pozor také na to, jak vypadáte. Zní to bohužel trochu povrchně, ale taková už je lidská přirozenost. Padnoucí oblek, kvalitní doplňky a reprezentativní automobil může vzbudit dojem (a také vzbudí), že se vám opravdu daří. Investice do sebeprezentace je opravdu oblast, díky které si zvýšíte u mnoha lidí důvěryhodnost.

#4 Inspirujte své okolí

Snažte se pomáhat lidem. Četli jste knihu nebo viděli film kmotr od Maria Puza? Don Corleone se také neostýchal podat pomocnou ruku. Moc dobře věděl, že se mu jeho počínání do budoucna bohatě vyplatí. Taková pomoc může probíhat formou sponzorských darů, ale často je mnohem cennější pomoc ve formě předávání zkušeností a šíření pozitivního přístupu. Obohacujte lidi okolo sebe a snažte se zlepšit jejich životy. Okolí vás bude vnímat jako vyrovnanou a úspěšnou osobnost, které navíc záleží na blahu ostatních.

Především však buďte trpěliví. Budování osobní značky je během na dlouho trať. Řím také nebyl postaven přes noc. Pokud se ovšem nenecháte znechutit a na své cestě setrváte, v budoucnu určitě slíznete zaslouženou smetanu.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.