5 minut čtení

Ranní zprávy 27.8.2019: Další signál recese z Německa, Amsterdam bez emisí a falešné maso v KFC

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Na jednu stranu se zdá, že nad obchodní válkou USA a Číny začíná vysvítat slunce. Donald Trump je ochoten zrušit cla a Peking chce opět začít jednat. Na druhou stranu však z Německa přichází další ekonomické signály, že recese se blíží. Z akcií určitě koukněte na Beyond Meat, včera o něm byla řeč a nyní bude veganské smažené kuře poprvé testovat i KFC. Věříte, že bude falešné maso nový fenomén? Dole vás pak čeká fotka dne plná romantiky a výběr nejlepších Stories z Warengo. Mějte úspěšný den!

-----

Slova dne

„Pro Amsterdam je to problém zdraví, proti němuž stojí klimatické cíle. Chceme zajistit čistý vzduch pro každého v Amsterdamu tím, že zajistíme dopravu zcela bez emisí a snížíme emise z ostatních zdrojů.“

Amsterdam má odvážné plány, které zahrnují kompletní zákaz vjezdu vozidel s motory spalujícími benzín či naftu již od roku 2030. Pokud však chce své ambice naplnit, má pouze jednu dekádu na to, aby vystavěl veškerou potřebnou infrastrukturu pro napájení elektrických automobilů. Město mimo jiné musí do roku 2025 postavit až 23 000 nových nabíjecích stanic pro elektromobily. Již od příštího roku bude do centra zakázán vjezd některých dieselovým vozidlům. A od roku 2022 se do centra dostanou pouze autobusy s elektrickým či vodíkovým pohonem. Město doufá, že čistší vzduch zvýší průměrný věk obyvatel o tři měsíce a sníží emise CO2 až o 9 %.

-----

Čísla dne

44.000.000.000

Americký technologický gigant Apple začíná doplácet na to, že má všechny svá "vajíčka v jednom košíku", který se nazývá Čína. Nejvlivnější elektronická společnost mezi konzumenty na světě v pátek ztratila 44 miliard dolarů ze své tržní hodnoty. CEO Tim Cook sice ve Washingtonu dokázal prolobbovat odložení chystaných tarifů až na 15. prosince, což do té doby iPhonům, iPadům a notebokům Apple od cla uleví. Problém však není vyřešen, pouze odložen. Hlavní výrobní partner Apple Foxconn Technology Group již ujistil, že má kapacity, aby mohl všechny produkty společnosti z amerického Cupertina vyrábět i mimo Čínu, avšak zároveň upozornil, že by to vyžadovalo mnoho času a peněz. A zatím to vypadá, že Apple bude chtě nechtě muset začít detailně plánovat, jak své iPhony vyrábět mimo Čínu, ať už to bude stát cokoliv.

-----

Vítěz a poražený

Beyond Meat +5,64 % (155.13 USD)

Včera jsme v newsletteru hovořili o velkém růstu Beyond Meat od květnového IPO společnosti a "falešnému" masu se dařilo i včera. Za růstem stál především nová dohoda, kterou společnost uzavřela s KFC. Populární fast food totiž souhlasil s tím, že na svých pobočkách v Atlantě začne testovat prodej smažených kuřat, která však ve skutečnosti kuřaty nebudou.

Philip Morris-4.27 % (77.75 USD)

Špatný vstup do nového týdne má za sebou také tabákový výrobce Philip Morris, který pokračoval v pátečním 3% poklesu. Společnost se v poslední době očividně snaží transformovat z výrobce cigaret na společnost zaměřující se na vědu a technologii. Nedávno například společnost vydala vzhledem ke svému byznysu lehce bizarní studii, ve které kuřáky vyzvala, aby kouření ze svého života odstranili. Jak vidno, ne všichni investoři tuto osvětu ze strany tabákového giganta vítají

-----

Burza

Úvod týdne nakonec dopadl zejména pro americké akcie lépe, než se očekávalo. Zachránil je především prezident Trump, který lehce couvl ze své rétoriky a přiznal, že cla, která USA plánuje zavést na čínský import od 1. září, je ještě stále možné zrušit. Příčinou byly údajně nepotvrzené snahy čínské strany znovu zahájit obchodní jednání.

V letošním týdnu bude finančních zpráv poskrovnu. Z významnějších společností za zmínku stojí Hewlett Packard, Best Buy nebo Dell. Živěji naopak bude v dividendách, které nabídne mimo jiné e-Bay, Mcdonald's, Nike, Goldman Sachs a dalších téměř 250 firem.

-----

Bleskově

Balené vody Toma změní majitele. Od září společnost přejde od Karlovarských minerálních (KMV) vod po vedení společnosti Coca-cola HBC Česko a Slovensko. KMV se Tomy musely zbavit kvůli nařízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Bez odprodeje značky by totiž KMV dříve nemohly převzít středoevropskou divizi společnosti PepsiCo. Cena transakce nebyla zveřejněna.

Německo vykazuje další symptomy přicházející recese. Po propadu HDP za Q2 propadla i podnikatelská nálada vyjádřená indexem Ifo, který spadl téměř na hodnoty, které měl naposledy v době vrcholu eurokrize v roce 2012. Výhled pro další vývoj tohoto indexu mu dokonce věští propad nejníže od roku 2009, kdy vypukla poslední krize.

Indonésie plánuje postavit v džungli na Borneu nové hlavní město. Současná metropole Jakarta se totiž velmi rychle potápí do Jávského moře. Ambiciózní projekt zemi podle CNN Indonesia vyjde na 34 miliard dolarů. Jakarta je domovem pro zhruba 30 milionů lidí, které už díky expanzi města jeho mělké podloží nedokáže udržet.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.