8 minut čtení

5 drastických lifehacků, které pomohly Muskovi a spol. vybudovat miliardové firmy

Nepochybně už jste četli spoustu biografií a viděli desítky hodin rozhovorů s těmi nejúspěšnějšími podnikateli. Jistě však uznáte, že není vždy jednoduché si všechny tyto informace správně přebrat a napasovat na svůj život. Trochu vám to ulehčím.

Elon Musk, Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Bill Gates a Warren Buffett. Ti všichni dokázali v byznysu velké věci a člověk by se od nich mohl učit mnoho a mnoho hodin. Vybral jsem jednu vlastnost či schopnost každého z nich, kterou se můžete naučit a využít ve svém vlastním byznysu.

A co je na tom nejlepší? Se všemi tipy můžete začít ještě dnes!

Elon Musk – Spěte na gauči

Byl kolem toho velký poprask, když se Elon Musk svým fanouškům na Twitteru pochlubil, že pravidelně přespává na gauči v kancelářích Tesly, aby mohl pracovat svých 18 hodin denně. Lidé z toho byli natolik v šoku, že dokonce uspořádali sbírku na nový gauč! Tím však přehlíží to, co Muska k tomu všemu vede. Se svým majetkem by si Musk mohl v kancelářích vybudovat extra byt plný luxusního vybavení, velké postele, koupelny a všeho, na co si jen moderní člověk vzpomene. Jenže to je to poslední, co by potřeboval.

Jak zmiňuje například Alastair Campbell ve své knize „Bible vítězů“, někteří úspěšní lidé potřebují neustále sami sebe dostávat mimo komfortní zónu, aby si udrželi svou výkonnost. Tlak a nepohodlí jsou drogou, která je žene kupředu, bez ní zpohodlní a prohrají svůj boj. A co si budeme povídat, spaní na gauči ještě nikdy nikoho nezabilo, je to jen takový malý detail, který Muska udržuje v tom správném režimu lehce mimo komfortní zónu.

Pokud máte pocit, že vaše výkonnost není dostatečně dobrá, seberte si dnes večer polštář a ustelte si na gauči. A místo svých 8 hodin spěte pouze 6 hodin. Není to nic život ohrožujícího, ale pokud před sebou máte nějaký projekt, dostane vás to do té správné „válečné“ nálady.

Steve Jobs – Neměňte oblečení

Mnohokrát opakováno, stále přehlíženo. V dnešním světě plném různobarevných kalhot a triček, tenisek všech možných tvarů či obrázkových kapesníčků a ponožek je těžké najít někoho, kdo by módu jednoduše neřešil a myslel hlavně na své byznysové poslání. Ale můžu se s vámi vsadit o cokoli, že nikdo z těch, co každé ráno řeší jakou barvu ponožek zvolit, nikdy nedosáhne toho, co tyto legendy byznysu.

A právě Steve Jobs tohle velmi dobře věděl. Lidé si ho už nepamatují jinak, než v těch stále stejných teniskách, džínách a černém roláku. A vytýká mu to dnes někdo? Absolutně ne, byl to jeho brand, jeho poznávací znamení. Jobs se nemusel každé ráno trápit několik minut v šatníků, prostě vzal to samé jako předešlý den a vyrazil budovat svou miliardovou firmu. Čím méně se musíte rozhodovat v nepodstatných věcech, tím větší kapacita a kreativita vám zbude pro ta důležitá a strategická rozhodnutí.

Omezte ve svém životě rozhodování. A zejména rozhodování v naprosto malicherných věcech, jako je právě móda nebo například i jídlo. Pokud k vaším každodenním zvykům doposud patřilo to, že ráno trávíte hodinu přípravou a přes oběd či večeři vymýšlíte, jaký labužnický kousek byste mohli ochutnat, pak vězte, že toho samého co Steve Jobs a spol. nikdy nedosáhnete. Zní to krutě? Ano, ale přesně takto by vám to samotný Jobs řekl.

Mark Zuckerberg – Úsporné kamarádství

Zakladatel Facebooku by klidně mohl patřit i k předešlému bodu týkajícímu se minimalismu, ale my jsme si ho nyní vybrali kvůli něčemu trochu jinému. Něčemu, za co je často kritizován, nenáviděn, vysmíván…ale trápí ho to vůbec?

Mark Zuckerberg je dokonalý introvert. Je to ten případ introverta, který tuto svou vlastnost nedokáže ani trochu skrývat, při každém jeho vystoupení a rozhovoru je na něm velmi zřetelně vidět, jak je mu to nepříjemné, jak by si nejraději přehodil kapuci přes hlavu, dal si sluchátka na uši a zasedl ke svému počítači. A s tím souvisí i Markovo pojetí přátelství a kamarádství. Jak totiž ukázal film Social Network z roku 2010, Mark v podstatě nikdy moc kamarádů neměl. Tedy, ještě před spuštěním Facebooku měl jednoho velmi dobrého, Eduarda Saverina, ale jak můžeme ve filmu vidět, ani toto přátelství pro něj nebylo svaté. A ten zbytek si nechal jen proto, že se mu hodili.

Tenhle článek nemá za cíl šířit mír ve světě. Má za cíl posunout vás o pořádný kus blíže ke splnění vašeho snu, a proto zde na rovinu napíšu, že příliš velké množství přátel a kamarádů vás bude na cestě k úspěchu zdržovat. Všechny ty party, večeře, akce apod., to jsou jen zloději času. Pokud vám tito přátelé nejsou k byznysu nijak užiteční, zbavte se jich, nechte si jednoho či dva opravdu blízké lidi, ke kterým máte speciální pouto. Je to radikální? Zuckerberg díky tomu vybudoval Facebook...

Bill Gates – Buďte offline

Další byznysový fanatik. Dnes už je to sice vyzrálý a usměvavý chlapík, který rozdává rozhovory a natáčí vtipná videa, ale před 40 lety, kdy rozjížděl svou firmu Microsoft, to byl člověk, se kterým byste nechtěli soupeřit. Zničil by vás totiž.

Jeho legendární schopnost soustředění patří mezi ty vlastnosti, které rozhodují o tom, zda v byznysu uspějete či nikoli. Bill Gates si nebral servítky se svými konkurenty, se svým obchodním partnerem a už vůbec ne sám se sebou. Byl na sebe maximálně přísný a dopřával si až vojenský dril, který mu pomohl soustředit se na to jediné a podstatné – tvorbu softwaru. Zakázal si televizi i hudbu a jak známo, ani vztahy nepatřily mezi něco, co by aktivně vyhledával. Byl jako mnich, uzavřený ve svém světě a maximálně soustředěný.

Jak často se koukáte na televizi? Nebo třeba na Youtube? Kolikrát denně kontrolujete zeď na facebooku či twitteru? Jak často chodíte na rande nebo někam za zábavou? Od teď myslete na to, že každá z těchto na první pohled nepatrných aktivit vás stojí jedno místo ve virtuálním pelotonu těch nejúspěšnějších. S každým dalším puštěním televize a každým dalším přihlášením na facebook se propadáte směrem k byznysovému průměru. Zastavte ten pád a začněte co nejrychleji stoupat zase vzhůru!

Warren Buffett – Nic nemějte, ani život

Abych dokázal vysvětlit podstatu a přínos přístupu Warrena Buffetta, budeme cestovat v čase i prostoru. Dostaneme se totiž až k učení japonských samurajů, kteří se kromě jiného učili myslet na svou smrt a pozitivně ji přijímat. Zjednodušeně řečeno, uvědomovali si, že život sám je v podstatě umíráním a tak sami sebe v každém okamžiku považovali za mrtvé. Jim to přineslo klid v duši a odvahu k boji, pro vás to může znamenat to samé.

Zkuste si odteď představovat, že už jste svým způsobem zemřeli. Večer choďte usínat s pocitem, že to byl váš poslední den na této Zemi. A ráno buďte vděční za to, že jste dostali ještě jeden den navíc. Víte co se stane? Přestanete se cítit ve stresu, budete uvolněnější a budete si více vychutnávat život. Ba co víc, budete si více uvědomovat, co je pro vás v životě důležité a co nikoli.

Ale abychom se vrátili k Warrenu Buffettovi. Věštec z Omahy je vlastně takovým moderním finančním samurajem. Jelikož se před několika lety zavázal k tomu, že 99 % svého majetku věnuje na charitu, už dnes si vlastně může představovat, že tento majetek nemá. To ho zbavuje zbytečného stresu a tlaku. Zároveň mu to propůjčuje onu pověstnou skromnost (protože jak by mohl utrácet, když nemá majetek?) a schopnost koncentrovat se na to podstatné.

5 osobností, 5 nových schopností. Upřímně, teď už vám chybí pouze jedna jediná ingredience – dobrý nápad. Pokud ho máte a přimícháte ve vhodném poměru tyto schopnosti, garantuji vám, že brzy budete vy sami na takovém seznamu.

Hodnocení: +50
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.