5 minut čtení

Tyto sestry, které byly nejmladšími miliardářkami před Kylie Jenner, dodnes jezdí v ojetých vozech

Představit si, že se z vás stane miliardář/ka ještě když jste teenagerem je přinejmenším složité. Ale přesně takhle se to stalo dvojici norských sester.

Axedandra a Katharina Andresenovy ještě před svými 20. narozeninami zdědily každá bohatství, které je nyní odhadováno na 1,4 miliardy dolarů.

Alexandra Andresen (23) se na seznamu miliardářů časopisu #Forbes poprvé objevila v 18. letech. Forbes ji tehdy vyhlásil "nejmladší miliardářkou na světě", avšak titul od té doby přebrala Kylie Jenner se svým rychle rostoucím kosmetickým impériem.

Zatímco Jenner se velmi ráda chlubí svou sbírkou luxusních vozů (ve které nechybí Rolls Royce nebo hned dva Range Rovery), Alexandra i její sestra Katharina (24), která rovněž zdědila miliardové bohatství ještě před dovršením 20 let, podle všeho žijí poněkud skromněji a například automobily si vybírají trochu jinak.

Katharina v roce 2016 prohlásila, že je se sestrou rodiče od malička učili, aby nežily příliš extravagantně a zejména aby zbytečně nevyhazovaly peníze za přepychové vozy.

"Náš otec má pravidlo, dle kterého si můžeme koupit hezké, kvalitní auto, ale musí být z druhé ruky" popsala Katharina jednu z lekcí jejího otce. Johan Andresen Jr. stále řídí rodinný byznys, investiční společnost #Ferd, která je jednou z největších soukromých společností v Norsku.

A tak miliardářka Katharina od roku 2016 řídí ojeté Audi Q3, jež si koupila jako náhradu za Volkswagen Golf, který dostala po své babičce. I její sestra přiznává, že byť vlastní větší jmění než téměř kdokoliv v jejím věku, neustále se snaží šetřit.

"Ve skutečnosti šetřím pořád, protože jsem to tak vždycky dělala", řekla Alexandra v roce 2014 v interview. "Odkládám si peníze z týdenního kapesného, ukládám si veškeré výherní peníze ze soutěží (Alexandra vyhrála řadu soutěží a získala mnoho ocenění v drezuře koní a byla také modelkou pro módní společnost Equestrian) nebo když dostanu peníze na narozeniny. Díky tomu si můžu koupit věci, které opravdu chci, například kabelku nebo nové boty, aniž bych si o peníze musela říkat rodičům."

Byť Alexandra rozhodně není naivní a přiznává, že peníze jsou "nutnost", zároveň nechce, aby peníze byly "něčím, co musím používat hojně". Poznamenala také, že nejen její bohatství, ale i rodinné jmění jí v posledních letech přineslo řadu příležitostí včetně podpory její kariéry jakožto profesionální jezdkyně v drezuře koní. "Jezdit na koni stojí peníze," řekla tehdy ještě dívka v rozhovoru.

Sestry Alexandra (vlevo) a Katharina Andresenovy, které dohromady vlastní 84,4 % rodinného byznysu, multimiliardové investiční společnosti Ferd. Zdroj: Frédéric Boudin | Ferd

Nepředstavujme si ovšem dvě ženy v otrhaných šatech, které žijí o chlebu a vodě. Sestry se rad rodičů drží a nijak extravagantně se svým jměním nechlubí. To ale neznamená, že na jejich sociálních mediích nenajdete fotografie z dovolené ve Středozemí nebo z projížděk na koních, skydivingu či jachtingu. Ale upřímně, podobné fotografie má dnes na profilu každý druhý člověk, byť je od statusu miliardáře přinejmenším daleko.

Dnes je Alexandra Andresen profesionální jezdkyní, v drezuře má na kontě řadu mezinárodních cen a sponzorují ji jezdecké značky Kingsland a Samshield.

Její sestra Katharina se víc potatila a inklinuje k byznysu a řízení rodinné společnosti, i když jejich otec Johan již dříve prohlásil, že své dcery určitě nebude nutit, pokud se do byznysu nebudou chtít zapojit ("dám jim možnost, aby se rozhodly jako lidé a ne jako předprogramovaní roboti," řekl v interview pro norský list Aftenposten v roce 2016).

Katharina na univerzitě v Amsterdamu vystudovala sociální vědy, pracovala jako internistka v mezinárodní poradenské společnosti Ernst & Young a aktuálně působí na pozici marketingové koordinátorky u norského výrobce sportovních potřeb Brav, který vlastní jejich rodinná investiční společnost.

Rodinná firma Ferd se specializuje na investice a vlastní hedgeové fondy společně s širokým spektrem různých private equity holdingů a nemovitostí. Rod Andresenů dříve své jmění získal jakožto přední výrobce cigaret ve Skandinávii, kde působila již od roku 1849. Rodina však svůj tabákový byznys v roce 2005 prodala za 500 milionů dolarů.

Každá ze sester dnes ve společnosti Ferd vlastní 42,2% podíl, avšak stále ji řídí jejich otec. Jejich podíly ve firmě se staly veřejnými, když každá dovršila 17 let, neboť norské daňové úřady zveřejňují přiznání občanů od chvíle, kdy se stanou zletilými. (Katharina pro Forbes popsala, jak jí na Facebook začaly chodit stovky žádostí o přátelství poté, co se její jmění stalo veřejnou informací).

Forbes v roce 2016 podotkl, že vzhledem k daňovým zákonům v Norsku se zřejmě rodině vyplatilo předat velkou část bohatství dcerám jíž v útlém věku, neboť díky tomu získala nemalé daňové úlevy. Jenže abyste svým dcerám v 17 letech mohli předat více než 80% svého multimiliardového byznysu a očekávat, že jej během pár let nepošlou do země, leccos to vypovídá o vašich rodičovských schopnostech a výchově.

 

#osobnirozvoj #moneymanagement

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.