6 minut čtení

5 otázek, které byste si měli položit, než investujete do blockchainu

Jak roste oblíbenost blockchainu stoupá i důležitost vzdělávání investorů v této oblasti. Se stovkami nových projektů vznikajících každý týden může být poměrně složité oddělit zrno od plev. Ne každý projekt může být z logiky věci úspěšný. Aby byla situace ještě komplikovanější, mnoho projektů přichází s nabídkou tokenů (kryptoměny neběžící na vlastním blockchainu), které dobrodinci používají především k získání finančních prostředků.

Jak ochránit sami sebe před investičním selháním? Odpověď je jednoduchá: vzdělání, edukace, studium. Je důležité se seznámit s projektovým týmem, průmyslovým odvětvím, které se chystá blockchain narušit a pečlivě si přečíst whitepaper. Seznámit se s myšlenkami daného týmu je skvělé, ale co skutečně rozhoduje je výkonnost. To že projekt vypadá dobře na papíře ještě neznamená, že bude skvěle fungovat i v reálu.

Pamatujte, že kdykoliv někdo na obchodě vydělá, někdo jiný je musí ztratit. Nikdo však nemá křišťálovou kouli, která by předpovídala, které projekty budou úspěšné a které nikoliv. Existuje však několik základních otázek, které si musíte položit (a nalézt odpovědi) než investujete vaše těžce vydělané peníze. Podívejme se, jak určíte hodnotu projektu pohledem odborníka:

Má blockchain profitabilní token?

Těžaři nebo validátoři jsou životadárnou součástí téměř každého blockchainu. Zapisují transakce a kontrolují tak jednotlivé uzly. Na oplátku za tuto práci musí být motivováni a odměňováni. Přemýšlejte o těžařích jako o účetních a ti také nepracují zadarmo.

Pokud nemá projekt, který zkoumáte, profitabilní token, zeptejte se sami sebe, proč by měli těžaři investovat svůj čas a výpočetní výkon, tak aby blockchain fungoval hladce, právě zde? Pokud je jediným způsobem, jak vlastnit token směna, zamyslete se nad tím, kdo by dělal práci zadarmo? Bez přítomnosti validátorů pravděpodobně rozšířené přijetí a využívání technologie nedopadne – což je právě tou skutečnou hodnotou, kterou blockchain má.

Jak se zapisují data do blockchainu?

Pokud se projekt pokouší narušit průmysl využívající osvědčených způsobů zápisů dat, ptejte se, v čem bude blockchain lepší? Různé řetězce mají odlišnou velikost bloků, takže je třeba přemýšlet nad tím, kolik údajů se do každého bloku vejde, o tom, která data jsou vhodná k uložení do bloku a jak se do něj jednotlivá data ukládají. Jedná se o ukládání veškerých dat nebo se budete pouze odkazovat na úložiště dat mimo řetězec?

Může vám to připadat trošku nepodstatné, ale vzpomeňte si na obrovský objem dat přesouvajících se éterem během strachu na přelomu tisíciletí, kdy programátoři ve snaze šetřit počítačovou paměť zapisovali rok pouze pomocí dvou číslic. Několik důvtipných lidí na události vydělalo mnoho peněz a zde by to nebylo jiné.

Je vyžadováno, aby s aplikací souhlasilo celé konsorcium společností?

Jedná se o otázku, kterou musíte vždy před investováním zvážit. Pokud je cílem projektu změnit průmysl, musíte se zamyslet nad všemi společnostmi daného odvětví, které by také musely přijmout novou technologii a její standardy.

Několik projektů má například v plánu narušit dodavatelský řetězec. V jeho rámci však existuje mnoho společností, které by musely adoptovat blockchain za svůj, aby měl dopad – dodavatelé, výrobci, zasílatelé, maloobchodníci… a seznam by se mohl dále rozrůstat.

Disrupce zavedených odvětví vyžaduje čas. A ten bude závislý právě na počtu hráčů, kteří se musí zapojit do hry, než se začne projekt realizovat.

Jakým způsobem budou data analyzována a používána?

Nyní, když už známe veškeré potřebné podrobnosti o blockchainu, co přijde na řadu dále? Přemýšlejte o tom, jak budou data využívána a jaké výhody přinese technologie podnikům. Složité ukládání dat a jejich zpětné volání trvající dny nebude mít pro podniky žádnou hodnotu. Zvažte tedy konkrétní výhody, které společnost nebo průmysl získá při ukládání dat do blockchainu.

Jedním z důležitých faktorů také například je, kdo bude mít k datům přístup a jakým způsobem se k nim dostane.

Vezměme si pro ilustraci letiště. Každé světové letiště přijme specifický blockchain k ukládání dat o cestujících. Pak byste mohli analyzovat celkový počet návštěvníku každého letiště, ale také, co na každém letišti dělali, kolik času v každé lokaci strávili a mnohem více. Tato úroveň transparentnosti je v případě blockchainu naprosto unikátní – dříve by taková myšlenka jednoduše nebyla realizovatelná.

Má blockchain pozitivní vliv na výkonnost a rychlost podnikání?

Blockchain je ve své podstatě „internet transakcí“. Počet transakcí za sekundu nebo-li TPS (transactions per second) je zásadním kritériem pro dlouhodobé využívání a přijetí blockchainové technologie a to jak pro podnikatele tak spotřebitele.

Jedna velikost bloku se nehodí na všechno. Některé bloky jsou například lepší pro finanční transakce, jiné pro zápis zdravotních dat.

Pokud síť ověřuje údaje příliš pomalu, podniky ji nebudou moc využívat bez ohledu na další výhody, které poskytuje. Za příklad může posloužit nedávné šílenství ohledně Crypto Kitties. Ethereum se stalo obětí svého vlastního úspěchu – s tolika lidmi, kteří hráli Crypto Kitties byla síť zahlcena. Transakční časy a náklady drasticky vzrostly jednoduše proto, že spousta lidí používala síť, která je podle svého návrhu velmi jednoduchá. Představte si jí jako jednosměrnou hlavní silnici.

A teď si představte významnou mezinárodní korporaci a kolik lidí by pak potřebovalo používat blockchain současně. Pokud nebude síť schopná zvládnout velké objemy provozu a využití, nebude přijímána významnými společnostmi, které potřebují okamžitý přístup ke svým datům.

Jakmile budete schopni s jistotou porozumět a odpovědět na výše zmíněné otázky, budete nejenom schopni identifikovat projekty s vysokou hodnotou, ale zároveň i rozumět blockchainovému ekosystému. Skutečná hodnota nezávisí na okázalých mluvčích, dobře promyšleném plánu rozvoje a nekončících prohlášeních. Hodnota spočívá ve výkonech a následném přijmutí technologie.

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.