3 minuty čtení

Vlastenecká Evropa? Připravuje se fond se 100 miliardami eur na podporu evropských firem

Deník Financial Times přišel s informací, že na půdě evropského parlamentu se zatím v utajení pracuje na projektu, který by měl evropským technologickým firmám pomoci dohnat Spojené státy a Čínu.

Spojené státy mají #Amazon, #Facebook či #Microsoft, Čína zase #Baidu, #Alibaba nebo #Tencent. A Evropa? Ta má svůj starý dobrý průmysl, ale ve velikosti, síle a moci technologických firem výrazně zaostává za svými globálními souputníky.

Představitelé Evropské unie i jednotlivých členských států si začínají uvědomovat, že tento stav může v budoucnu představovat obrovský problém. #Technologie získávají na čím dál větším významu a ti, kteří jsou schopni nejrychleji vyvíjet a inovovat, mají v ruce potenciální zbraň, která může převážit misky vah například při obchodní válce.

První opatrné kroky už #Evropa začala podnikat, když se rozhodla důrazněji a častěji pokutovat velké americké technologické firmy - za necitlivé nakládání s osobními údaji, využívání monopolního postavení či znevýhodňování třetích stran.

Dalším velkým krokem je tzv. digitální daň. Například ve Francii v červenci parlament schválil zákon, který uvaluje na technologické obry novou tříprocentní digitální daň. A tento krok nezůstal bez reakce. Ihned po schválení zákona se ozval americký prezident Donald #Trump, který daň odsoudil jako hloupou a řekl, že Spojené státy přijdou s odvetným opatřením. 

Injekce pro firmy

Pokud chce ovšem Evropa Spojené státy nebo Čínu v této oblasti dohánět, pokutování či vyšší zdanění logicky stačit nebudou. Evropa potřebuje, aby na její půdě vznikaly nové a silné technologické firmy, které budou moci gigantům ze západů i východu konkurovat. A aby ty nadějné neutíkaly třeba do Silicon Valley.

A jak to vypadá podle důvěrných informací deníků Financial Times, představitelé Evropské unie už mají plán, jak něco takového zařídit. Do rukou médií se dostal dokument, který prozrazuje plánovaný vznik obrovského fondu s názvem "Europe Future Fund". Ten bude mít mít k dispozici 100 miliard eur, které bude investovat do evropských technologických firem s velkým potenciálem.

"Tomuto uniklému dokumentu není třeba přikládat velkou váhu," řekla médiím mluvčí Evropské komise Mina Andreeva s tím, že v rámci diskuzí mohou vzniknout různé návrhy, ale k opravdové realizaci nemusí vůbec dojít.

Přesto je takové uvažování logické. I zmíněný dokument se zmiňuje o tom, že absence velkých technologických firem v Evropě ohrožuje její ekonomický růst, zaměstnanost či vliv na klíčová globální rozhodnutí.

Nezbývá než věřit, že to Evropská komise myslí s podporou technologických firem vážně a že onen obří finanční balík bude spravován s odbornou způsobilostí lidmi, kteří se v oboru skutečně vyznají. Pak může takový krok opravdu výrazně pomoci.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.