5 minut čtení

Ranní zprávy 23.8.2019: Kdo koupí Teslu, nepraktická Apple karta a jaký byl váš týden?

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Pátek je tady a nabízí se otázka, jaký jste měli týden. Naučili jste se něco nového? Napadl vás způsob, jak zase o krůček vylepšit svůj byznys? Zdokonalili jste se v něčem? Podělte se s námi na Warengo, kde můžete stejně snadno sdílet své myšlenky, jako si třeba vést pravidelný deník o byznyse/osobním rozvoji a sdílet s podobně smýšlejícími lidmi informace, rady a postřehy. Těšíme se na Vás! Mějte pohodový víkend a na shledanou v pondělí.

-----

Slova dne

„Při tržní hodnotě 40 miliard dolarů musíte zaplatit 50 nebo 60 miliard. To je příliš mnoho pro každého výrobce automobilů, pokud by nešlo o fúzi s podobně velkou společností. A nesmíme zapomínat na to, jakým způsobem Tesla rozbila zavedené pořádky v automobilovém průmyslu. Navíc chystá vlastní autonomní vozidla. Vlastně nechci, aby Elon #Musk prodal za takovou cenu, je příliš podhodnocená.“

Akcionář Tesly a zakladatel společnosti HyperChange Galileo Rusell si včera po zveřejnění fámy, že německý automobilový gigant Volkswagen zvažuje nákup podílu v Muskově společnosti, zaspekuloval o prodeji společnosti novému majiteli. Osobně by případnou akvizici raději viděl ze strany někoho, jako je #Apple, #Google či #Amazon. Tesla podle něj de facto vyrábí chytré telefony na kolech, a tak by tyto technologické společnosti byly schopny využít software a s ním spojené know-how Tesly kompetentněji než tradiční výrobci automobilů.

-----

Čísla dne

14.500.000.000

Celkem 14,5 miliardy korun zaplatíme (my všichni) za nové americké bojové vrtulníky UH-1Y Venom a AH-1Z Viper, které si po dlouhém tendru nakonec do výzbroje vybrala česká armáda. První objednané vrtulníky by do Česka měly dorazit v roce 2023. Zmíněná cena zahrnuje také výzbroj, munici a výcvik personálu. Česko se stane první zemí mimo USA, která bude mít ve výzbroji stroje Venom a čtvrtou zemí na světě používající vrtulníky Viper.

-----

Vítěz a poražený

Nordstrom +15,86 % (30.75 USD)

Síť obchodních domů #Nordstrom se stala další společností, která velmi silnými čtvrtletními výsledky ukázala na skutečnost, že Američané ani zdaleka nepřestávají utrácet. Podobně jako #Walmart nebo #Target akcie společnosti v reakci výrazně posílily, neboť investory opět upevnili v přesvědčení, že recese zatím není bezprostřední hrozbou.

Lyft-5.15 % (51.36 USD)

Konkurent Uberu #Lyft zažívá podobně bouřlivé období. Společnost v květnu vstoupila na burzu na ceně 72 dolarů za akcii, přičemž do konce minulého týdne ztratily zhruba 27 %. 19. srpna vypršela tzv. lockout period a očekával se růst. Ten sice přišel, ale trval pouze jeden den. Od té doby se akcie dva dny hýbaly do stany a včera propadly zpět na úroveň z 19. srpna. Společnost v loňském roce vygenerovala ztrátu 900 milionů dolarů a zdá se, že investoři mají jejímu příběhu problém uvěřit stejně, jako v případě Uberu.

-----

Burza

#WallStreet včera opět přešlapovala. Ekonomika nyní vydává smíšené signály (na jedné straně silný #maloobchod či #nezamestnanost, na druhé straně první propad aktivity zpracovatelského průmyslu USA za 10 let) a trhy tak postrádají jasný směr. Lídrem dne se stejně jako včera stal maloobchodní řetězec, tentokrát Nordstrom

-----

Bleskově

Český vlakový dopravce #RegioJet plánuje pro příští rok expanzi do zahraničí, konkrétně do Maďarska a na hranice Ukrajiny. Největší novinkou bude noční spojení z Prahy do pohraniční ukrajinské stanice Mostyska II. Aktuální linka do Vídně bude navíc protažena až do maďarské metropole Budapešti.

Nová titanová platební karta od Apple je, zdá se, lehce nepraktická. Návod pro správné užívání ji například zakazuje kvůli možnému poškození vkládat do peněženky, koženého pouzdra či riflí. Nesmí se rovněž přiblížit k magnetu a do kapsy si ji můžete dát pouze pokud máte oblečení z vhodného materiálu.

#QuentinTarantino slaví se svým novým snímkem Tenkrát v Hollywoodu další úspěch. Film s budgetem 90 milionů dolarů za necelý měsíc v kinech vydělal již 195 milionů dolarů. Do konce tohoto víkendu by se globální příjmy měly vyšplhat na 215 milionů dolarů (téměř 5 miliard korun), což z hitu, ve kterém hrají Leonardo DiCaprio, Brad Pitt a Margot Robbie, udělá třetí nejúspěšnější Tarantinuv film (po Hanebných Panchartech a Nespoutaném Djangovi. V kuloárech se začíná hovořit i o Oscarech.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.