3 minuty čtení

Zda bude stát mezi Brnem a Prahou hyperloop, ukáže čas

Pokud bude tato technologie životaschopná, rádi s městy jako Praha navážeme spolupráci, tvrdí pro server orobotice.cz Tomáš Koláčný, náměstek primátorky města Brna.

Brno je v rámci České republiky považováno za jednoho z lídrů v oblasti smart city. Jak tuto pověst získalo?

Brno se systematicky věnuje rozvoji této oblasti již pět let. Praktickým příkladem těchto snah je spuštění projektu Brno iD, který nám již získal řadu národních i mezinárodních úspěchů a který je možné považovat za naše přední smart city řešení. Dále je nutné zmínit datový portál, který vznikl s cílem co nejvíce využít nejrůznějších dat jako podkladu pro informované rozhodování města a společně s daty dopravní telematiky tvoří datovou základnu města. Dlouhodobě město podporuje i oblast výzkumu a vývoje v rámci Regionální inovační strategie a je aktivně zapojeno do rozvoje Jihomoravského inovačního centra (JIC).

Jaké máte cíle v oblasti smart city v horizontu 10 a více let?

Jak už z názvu naší strategie #brno2050 vyplývá, tak cílíme na dlouhodobě chytrá řešení v horizontu roku 2050. Konkrétním krokem je například postupná digitalizace radnice nebo čím dál větší důraz na téma otevřené radnice, pro které byla zřízena speciální pracovní skupina.

Jak se tedy podle strategie #brno2050 bude v Brně v optimálním případě žít?

Strategie #brno2050 je nyní připravena v rovině vize, která popisuje dlouhodobé trendy, nicméně to, jak přesně město bude v roce 2050 vypadat, se jednoduše říci nedá. Postupně připravujeme střednědobé plány a krátkodobé akční plány, které přenášejí vizi do konkrétních kroků, jež je potřeba udělat nyní. Důležité je také zmínit, že jde o strategii celého města – všech aktérů, kteří působí v rámci tzv. „městského ekosystému“. Nejen města jako „úřadu“. Smyslem strategie je především sledovat vývoj v čase a případně reagovat, pokud by trend neodpovídal předpokladům, k čemuž nám opět poslouží datové podklady zmíněné dříve.

Brno v roce 2050? Ekologické, elektronické, cirkulární

Jaká je tedy vize života v Brně 2050?

Brno je v roce 2050 v mezinárodních srovnáních synonymem atraktivního a zároveň udržitelného města. Brňané oceňují vysokou kvalitu života ve městě, které jim nabízí uplatnění v práci i podnikání, zábavě i odpočinku. Propojují se zde plody výzkumu a inovací s ekonomickou prosperitou jednotlivců i firem. Městská krajina se snoubí s okolní přírodou. Brňané si uvědomují vzácnost a omezenost přírodních zdrojů a podporují jejich efektivní využití, aby mělo město stále dostatek vody, energie i prostředků pro svůj rozvoj. Chtějí město zanechat budoucím generacím ve stejném nebo lepším stavu. Město dýchá pro své obyvatele a ti mohou být na své město hrdí.

A konkrétní příklady?

Nově se intenzivně zabýváme oblastmi fyzického rozvoje města, aby se Brno nerozrůstalo do volné krajiny a pečovalo o svoji architektonickou tvář. V oblasti zdrojů se soustředíme na ekologická témata související s adaptací na klimatické změny, cirkulární ekonomikou či podporou čistých obnovitelných zdrojů. A ve správě je to např. systematičtější péče o majetek a investice města, elektronizace úřadu a otevřená data a širší spoluúčast obyvatel na rozvoji města.

Více na orobotice.cz.

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.