5 minut čtení

Ranní zprávy 21.8.2019: EU v Asii začala vlastní obchodní válku, nový Matrix na obzoru a...

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Včera se toho na jeden den dělo až dost. Čeká nás nový #Matrix, #Italie se politicky rozpadla, #EU si začala vlastní obchodní válku s asijskou zemí (ne Čínou) a v Německu obvinili #kolotoc z propagace nacismu (vážně). Aspoň na Warengu je naštěstí vše stabilní a v pořádku, o čemž se ostatně můžete jako vždy přesvědčit úplně dole. Mějte úspěšný den!

-----

Slova dne

„Zvyšování cel v této obchodní bitvě poškodí z dlouhodobého hlediska více indonéskou ekonomiku, než ekonomiku členských států EU. Je tedy nepravděpodobné, že by se indonéska vláda pokusila zavést stejná cla jako EU“.

Čtete správně, #Evropskaunie se inspirovala za oceánem a rozhodla se, že chce také svou vlastní obchodní válku. Uvalila proto vyrovnávací cla ve výši 8-18 % na bionaftu z Indonésie, největšího producenta palmového oleje na světě. Brusel argumentuje tím, že indonéští výrobci hojně využívají pro svou produkci vládní dotace. Jakarta nyní hrozí odvetou a zavedením stejných cel na mléčné výrobky z EU. Podle německé Deutsche Welle, která o ekonomickém sporu informovala, by indonéská cla mohla v případě eskalace vyšplhat až na 25 %. Výhodou EU je nicméně skutečnost, že do této země vyváží mléčné výrobky jen za 220 milionů dolarů. Omezení dovozu palmového oleje, klíčového vývozního artiklu Indonésie, by však mohlo být pro tamní ekonomiku naopak citelnou ránou.

-----

Čísla dne

4

Trilogie Matrix včera šokovala filmový svět, když studio #WarnerBros oznámilo, že z franšízy udělá sérii a zahájí produkci 4. dílu. V něm se opět představí #Keanu Reeves a Carrie Ann-Moss jako Neo a Trinity. Scénář a režii dostala na starost Lana Wachowski. Natáčení by mělo začít už na začátku příštího roku. Dosavadní trojice filmů "The Matrix", "The Matrix Reloaded" a "The Matrix Revolutions" dohromady v kinech utržila 1,6 miliardy dolarů (37 miliard korun) a první díl série letos oslavil 20leté výročí.

-----

Vítěz a poražený

Beyond Meat+6.55 % (153.97 USD)

O společnosti #BeyondMeat, která ve svých produktech nabízí "alternativní" (neboli vegetariánskou) verzi masa, se v poslední době v USA hodně mluví. Po květnovém #IPO na ceně 25 dolarů za akcii cena za pouhé dva měsíce vyrostla o 734 % a v červenci již prolomila hranici 200 dolarů za akcii. Poté přišla korekce a nyní se, zdá se, cena nadechuje k dalšímu růstu. Ten včerejší podpořila zejména banka #JPMorgan, která zlepšila akciovému titulu rating z neutrálního na býčí.

Netflix-3.36 % (298.99 USD)

Streamovací služba #Netflix sice je vítězem v objemu obsahu, který svým předplatitelům nabízí, avšak kromě toho, že stále není profitabilní, se již na obzoru zjevuje silná konkurence. Již na podzim své vlastní streamovací služby totiž spustí #Disney a #Apple, kteří kromě vlastního originálního obsahu plánují také velmi konkurenceschopné ceny předplatného. Netflix tak rozhodně čekají krušné časy.

-----

Burza

Pondělní optimismus se z trhů v úterý rychle vytratil. Byť ztráty nebyly nijak velké, všechny hlavní akciové indexy na #WallStreet skončily v červených číslech. Je otázkou, zda absence nových výraznějších zpráv způsobila, že se investoři opět přiklonili spíš na pesimistickou stranu recese, nebo pokles zapříčinili krátkodobější obchodníci, kteří po dvoudenním růstu spěšně vybírali zisky.

-----

Bleskově

Finanční správa v letošním roce aktivně kontrolovala subjekty, které nabízejí ubytovací služby na #Airbnb. Ze zisků utržených skrz tuto platformu totiž mají pronajímatelé povinnost odvádět daně. V reakci na upozornění finanční správy neplatícím subjektům, aby si plnili své povinnosti, vzrostl celkový fiskální efekt kontrol na více než 35 milionů korun.

Itálie se chystá na možné předčasné #volby. Dosavadní premiér Giuseppe Conte včera podal demisi vlády a následně rezignoval. Jeho vláda se rozpadla po odchodu protimigrační strany Liga z koalice. O dalším kroku (rozpuštění parlamentu a předčasné volby, nebo pokus o sestavení vlády nové) nyní rozhodne prezident Sergio Mattarella. Na politickou nestabilitu Itálie negativně reagovaly evropské akciové trhy.

Dle Světové banky je jednou z brzd ekonomického růstu i... #voda. Konkrétně znečištěná voda. Špatná kvalita vody dle nové analýzy v místech, kde je tento problém nejhorší, snižuje potenciální ekonomický růst až o třetinu. Zároveň jde o důkaz toho, jak klíčová je čistá voda pro produktivitu populace.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.