3 minuty čtení

Jak Nicolas Cage rozházel 150 milionů USD za dinosauří lebku, komiks Supermana a evropské hrady

Herec Nicolas Cage byl svého času nejlépe placenou hvězdou Hollywoodu se jměním okolo 150 milionů dolarů. Svého bohatství si však příliš dlouho neužil. Rozhodl se totiž vrhnout na poněkud excentrickou nákupní mánii.

V jednu dobu rozhazovačný Cage vlastnil celkem 15(!) sídel napříč celým světem včetně domů v Kalifornii a Las Vegas a také opuštěného ostrovu na Bahamách. Zároveň si pořídil hned několik lehce bizarních předmětů včetně 270 centimetrů vysoké pohřební hrobky, chobotnice, scvrklých rituálních hlav primitivních kmenů, komiksu Supermana v hodnotě 150 tisíc dolarů a 70 milionů let staré dinosauří lebky, kterou později musel vrátit mongolské vládě.

Chobotnice, komiksy i scvrklé hlavy by jeho konto určitě zvládlo. Co však Cage přehnal do té míry, že se jeho finanční situace začala velmi rychle červenat, bylo jeho "realitní portfolio". "Kolik stojí chobotnice? 80 dolarů? Ta vás určitě nezruinuje," řekl Cage New York Times v nedávném interview.

Místo toho, aby se snažil se svým kapitálem nějak smysluplně hospodařit, prošel si herec obdobím, kdy nedělal nic jiného, než že "třikrát denně meditoval a mezitím četl knihy o filozofii", přičemž následně s velkou vášní vyhledával místa, která studoval a o kterých četl.

"Začal jsem se zajímat o mytologii a nacházel jsem nemovitosti, které s ní byly spojeny." Toto "hledání Svatého grálu", jak období sám Cage nazývá, sestávalo z cestování především po Anglii a USA. Napříč svou expedicí si Cage nakoupil slušnou zásobu nového bydlení. Mimo jiné si pořídil dva evropské hrady za 10 a 2,3 milionu dolarů a také venkovské sídlo v Newportu na Rhode Islandu za 15,7 milionu dolarů.

Hrad Neidstein ležící v jižním Německu, za který Cage zaplatil 2,3 milionu dolarů (53 milionů korun).

Dnes toto své putování přirovnává k procesu budování vlastní knihovny: "Přečtete si knihu a v ní narazíte na referenci k jiné knize, tak si ji taky koupíte a následně všechny reference propojíte. Pro mě to bylo jenom o to, kde je ten Grál. Támhle? Nebo támhle?" Nakonec došel k myšlence, že onen "Grál je sama Země". Už jsem zmínil, že je #NicolasCage lehce excentrická osobnost?

I přes svou finanční krizi herec svých nákupů nelituje: "Máte dobré investice a špatné investice. Dobré investice jsem učinil ze svého osobního zájmu a opravdového požitku z historie". Mezi dobré investice se řadí i komiks "Action Comics No. 1", historicky první vydaný výtisk obsahující Supermana, za který Cage zaplatil 3,5 milionu korun.

Mezi ty špatné můžeme ještě přidat 4 luxusní jachty, flotilu supersportů a soukromé letadlo za 30 milionů dolarů. Takhle se s penězi opravdu nehospodaří...

Cage také přiznal, že jeho slabost pro #nemovitosti a #luxus pramenní z dětství. Vyrůstal nedaleko Beverly Hills, jeho otec byl profesor a rodina žila skromně. "Jezdil jsem do školy autobusem, zatímco někteří starší kluci jezdili ve Ferrari nebo Maserati. Můj strýc [Francis Ford Coppola] byl velmi štědrý. Jezdil jsem k němu v létě a - vždycky jsem si říkal, že jednou chci být jako on. Chtěl jsem mít velké sídlo, to byla má motivace."

Aktuální jmění Nicolase Cage je odhadováno na 25 milionů dolarů (575 milionů korun).

Hodnocení: +21
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.