7 minut čtení

Syndrom vyhoření může potopit váš byznys. Dodržujte těchto 5 pravidel a vyhnete se mu

Syndrom vyhoření je dnes jednou z nejrozšířenějších nemocí západního světa. Pokud se nechcete zařadit mezi už tak velmi početnou skupina obyvatel, kterou trápí stres, deprese a únava, dodržujte následující pravidla.

Je vysoce pravděpodobné, že syndrom vyhoření už se ve vašem okolí někdy objevil, podle nejnovějších studií jím totiž trpí zhruba každý pátý Čech. Světová zdravotnická organizace (WHO) jej už dokonce zařadila mezi plnohodnotné zdravotní diagnózy.

Někteří z vás, kteří čtete tento článek, jste si možná sami někdy touto nepříjemnou zkušeností prošli. A není vůbec vyloučeno, že někteří z vás jím dokonce v současnosti trpí.

Poznat na sobě syndrom vyhoření není pro postiženého vůbec jednoduché, často se stane, že si tohoto stavu nejdříve všímá jeho okolí. Dotyčný jedinec tuto skutečnost tradičně nejprve odmítá přijmout, dokud se příznaky neprojeví natolik silně, že už nedokáže vůbec fungovat nejenom v práci, ale ani v běžném životě.

4 fáze vyhoření

Klasický syndrom vyhoření probíhá ve čtyřech základních fázích. V té úvodní jedinec stále aktivně pracuje, ale začíná mít pochybnosti o smyslu své činnosti, přestává věřit své vizi. Například když podnikatel několik měsíců pracuje mnoho hodin denně, bez jediného dne volna, ale bez výraznějšího výsledku či pozitivního posunu kupředu. V této fázi je velmi těžké si syndrom vyhoření uvědomit, ani okolí nevnímá žádné výrazné změny. Je to však základ pro budoucí problémy.

Teprve další fáze začíná být výrazně viditelná, postižený začne velmi často mluvit o tom, že nic nestíhá, že by potřeboval stíhat mnohem více věcí. V tuto chvíli už může okolí daného jedince začít vnímat blížící se potíže, protože vidí, že dotyčný stále hodně pracuje, ale není se svými výkony nikterak spokojen, není šťastný.

V další fázi už se pomalu začínají projevovat ty nejhorší stránky syndromu vyhoření. Jedinec začíná pociťovat únavu, na své kolegy či blízké často reaguje podrážděně, ztrácí nadhled. Takový člověk často jen dlouhé hodiny sedí u pracovního stolu a přemlouvá se k činnosti, která je nakonec zmatečná a neprofesionální.

Poslední, čtvrtá fáze, už je skutečným bodem zlomu, kdy je často nutné vyhledat profesionální pomoc, případně začít podnikat radikální kroky, které dotyčnému jedinci pomohou dostat se ven z bludného kruhu. V této fázi už se totiž ani o žádnou činnost nesnaží, naopak, absolutně jakoukoli práci ignoruje, je apatický, asociální, v horších případech začne jedinec užívat návykové látky, a to v čím dál větší míře.

Syndrom vyhoření už stál kariéru nebo firmu mnoho lidí, kteří, pokud by si své problémy včas uvědomili, mohli dnes být někde úplně jinde a třeba se konečně těšit ze svého vysněného života. Pokud mezi tyto lidi patřit nechcete, osvojte si následujících 5 pravidel, která vám pomohou nesejít z vytyčené životní cesty.

5 pravidel, jak předejít syndromu vyhoření

1. Nastavte hranice

To nejhorší, co se vám může stát, je, když se vaše práce stane jediným smyslem vašeho života a naprosto jím prostoupí. Samozřejmě, je správné, když je pro vás práce důležitá, když máte velké sny a vize, když si nechcete brát dovolenou. Ale je velmi důležité, abyste v průběhu dní dokázali jasně nastavit hranice toho, kdy pracujete, kdy spíte a kdy se věnujete svým koníčkům nebo třeba přátelům a rodině.

Klidně pracujte 12 hodin denně, sedm dní v týdnu, ale každý den dohlédněte na to, že když za sebou zavřete dveře kanceláře, přestanete práci řešit a budete se plně věnovat své další činnosti, ať už se jedná o sport, čtení knihy nebo posezení s přáteli. Také nevěřte slepě tomu, že vám stačí 5 hodin spánku, i Einstein spal 10.

2. Přemýšlejte

Pokud budete pracovat opravdu tvrdě, může se vám stát, že v rámci každodenních procesů ztratíte nadhled. A ztráta nadhledu neznamená nic jiného, než rozostření celkové vize a smyslu prováděné činnosti, což vede logicky ke ztrátě motivace.

Abyste se tomuto stavu vyhnuli, vyhraďte si každý den či týden čas na přemýšlení. Jak by to mělo vypadat? Vezmete si papír nebo diář, tužku či propisku a usadíte se na nějaké klidné místo, kde vás nikdo a nic nebude vyrušovat. Tato činnost vám umožní vidět věci z nadhledu a neztrácet se v každodenní činnosti. Je to podobné, jako byste se najednou o všem radili s dalším člověkem, navíc odborníkem.

3. Nenechte se vyrušovat

Nenechat se vyrušovat v dnešní době plné notifikací, emailů a zpráv? Zní to v podstatě nemožně, že? Jenže právě odevzdanost této novodobé informační vlně může být jedním z hlavních důvodů, proč syndromem vyhoření trpí tolik lidí.

Člověk může mít ze své práce dobrý pocit (což je velmi důležité!) pouze v případě, kdy je přesvědčen, že se na ni dokázal plně soustředit a udělat ji v nejvyšší možné kvalitě a časové efektivitě. Proto se nebojte udělat na první pohled radikální kroky, třeba ten, že nebudete mít při práci otevřené okno s emailem, ale budete ho kontrolovat třeba jen třikrát denně. Nebo třeba že smažete sociální sítě z telefonu, aby vás neustále nerušily další a další notifikace. Také se můžete domluvit s kolegy, že v určitě hodině si jednoduše nepřejete být vyrušováni. Zkuste vše, co vám může pomoci dostat se do pověstného stavu flow, při kterém je naše výkonnost na maximu.

4. Pečujte o sebe

Nebo ještě lépe - rozmazlujte se. Protože pokud sami sobě nebudete každý den dokazovat, že vám na vás záleží a že jste tím nejdůležitějším člověkem svého života (ano, je to tak), těžko můžete oplývat dostatečnou sebedůvěrou a psychickou silou.

Samotnou péčí není myšleno jen to, že si skočíte třeba na masáže nebo do wellness centra, což byste určitě dělat měli, ale také to, že budete pravidelně sportovat nebo se zdravě stravovat, čímž se budete udržovat ve skvělé kondici jak po stránce fyzické, tak i té psychické. Stejně tak o sebe můžete pečovat tím, že si koupíte například zajímavou knihu, díky které získáte nové znalosti a tím zvýšíte svou pracovní kapacitu. A co je nejdůležitější - dopřejte si čas se svými blízkými. Člověk, i ten introvertní, je tvor sociální a měl by si ten vzácný pocit blízkosti pravidelně dopřávat.

5. Meditujte

Nepochybně už jste o tom mnohokrát slyšeli a mnozí z váš už také jistě praktikují. Pokud ovšem stále patříte mezi ty, kteří si myslí, že meditace je zbytečná aktivita, na kterou se stejně nedokážete vůbec soustředit, o mnohé tím přicházíte.

Je vědecky potvrzeno, že pravidelná meditace dokáže snižovat hladinu stresu, což je hlavní spouštěč syndromu vyhoření. Kromě toho vám však může pomoci v soustředění, kreativitě i schopnosti socializace. Miliony podnikatelů a manažerů po celém světě už zjistily, že meditace je povoleným dopingem bez vedlejších účinků. Najděte si každý večer deset minut, sedněte si na klidné místo, zavřete oči, v klidu vnímejte svůj dech a nechte volně proplouvat všechny myšlenky. Nic víc.

Jak můžete vidět, předejít syndromu vyhoření není nic složitého. Pokud si uvědomíte, co všechno by vám propuknutí této nebezpečné nemoci mohlo vzít, ať už se jedná o firmu, blízké či rodinu, budete rádi každý den věnovat čas dodržování těchto pravidel.

Hodnocení: +35
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Osobně se silně přikláním k bodu číslo 5 - jóga a meditace dovedou fantasticky uklidit v hlavě. Pracuju z domu, někdy toho je nad hlavu a těžko se přepíná z módu "v práci" do módu "doma", když jste pořád v obýváku. Tahle kombinace fyzického a mentálního cvičení mi za slabou hodinku vyloženě, ač to zní jako klišé, nastolí mír v duši. Doporučuju. Jakmile se v tom najdete, už vás to nepustí. 

    0